Uçakta en çok ızgara köfte satılıyor

Havayolları için ek gelir kalemleri can simidi haline geldi. 2007’de dünyada tüm şirketlerin koltuk seçmekten bilet değişimine, ekstra bagajdan kabin içi yiyecek-içecek satışına kadar gelirleri 2.4 milyar dolardı. Aradan geçen 8 yılda 23 kat arttı, 59.2 milyar dolara ulaştı.

Haberin Devamı

İlk başta yolcudan tepki gören, ‘su bile paralı’ dedirten uygulamalar artık sektörün standartları arasında. Şirketler buradan elde ettikleri gelirlerle uçak biletlerinin minimum rakamlarda durmasına önemli katkı sağlıyor. Hiçbir ekstra hizmet almadığınız durumda daha ucuza uçabiliyorsunuz. Veya konforunuz-hizmetler artıkça fatura da kabarıyor. Bu konuda Türkiye’de en çok gelir elde eden havayollarının başında Pegasus geliyor. Şirketin Ek Gelirler Pazarlama Müdürü Burak Gülay’ın verdiği bilgiye göre, geçen yıl yolcu başına 30 TL, toplamda ise 218 milyon Euro’luk gelir elde edildi. Üç yılda ikiye katlanan bu ciroyu 20’nin üzerinde ürün oluşturuyor.

 

PAKET AL, UYGUN UÇ

 

Haberin Devamı

Aynı bilette olduğu gibi son dakikaya kaldığınızda yüksek rakamlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak bilet alım aşamasında bagaj için ekstra ağırlık veya ücretsiz değişim, hatta içinde sıcak yemeğin olduğu farklı paketler satın alabilirsiniz. İnternetten vereceğiniz sipariş de ciddi indirim sağlıyor. Böylelikle havayolu bilet ücreti gibi bu gelirleri önceden tahsil ediyor. Son dakikada havalimanındaki yoğunluğa bırakmıyor.

 

BİRİNCİLİK BİLETLEMEDE

 

- Pegasus’un rakamlarına göre, havayolu ek gelirlerde en yüksek ciroyu yüzde 29 ile biletleme servis gelirlerinden elde ediyor. Uluslararası kurallara göre iç hat için 10 TL, dış hat için 20 Euro’luk biletleme satış servis ücreti alınıyor.
- İkinci sırada yüzde 27 ile havalimanı check-in ücreti var. İç hatta bu bedel 7 TL, dış hatta ise 8 dolar.
- Bilet değişiklik veya iptal cezalarında ise işlem başına 30 TL alınıyor.
- Fazla bagajda iç hat için internet üzerinden satın aldığınızda kilogramına 4 TL, kontuarda ise 8 TL ödüyorsunuz. Dış hat için rakam uçuş süresine göre değişiyor.
- Kabin içi yemek satışlarında en çok ilgiyi 21.90 TL fiyatı ile ızgara köfte çekiyor. Aynı fiyata satılan tavuk şinitzel ikinci sırada. Izgara dana filenin fiyatı 33.90 TL. İsterseniz 34.90 TL’ye uçakta suşi de yiyebilirsiniz. Diyet yapanlar için mozarella salatası 17.90 TL.
- Sıcak yemek-içecek gibi paketleri internetten sipariş ettiğinizde yüzde 30 daha ucuz satın alabiliyorsunuz.

 

Haberin Devamı

HAVAYOLLARI YILDA 59.2 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR 

 

- En yüksek gelir ABD’deki havayollarının. Üç büyük havayolu United, American ve Delta’nın aldığı pay 15 milyar doların üzerinde. Sıralamada Kuzey Amerika’yı Avrupa, Asya-Pasifik, Afrika-Ortadoğu ve Latin Amerika/Karayipler izliyor.m Gelirlerde aslan payı yüzde 30 ile ekstra bagaj. Bunu yüzde 25’le kabin içi yiyecek-içecek satışı, yüzde 15 koltuk ve check-in ücretleri izliyor. m Havayolları son yıllarda giderek artan oranda kendi siteleri üzerinden otel ve araç kiralama işlemlerinden para kazanıyor.m Gelecekte eğlence sistemlerinin payı hızla artacak. Havada internet hizmeti veya kablosuz bağlantı ile dizüstü bilgisayarınız-tabletinizden izleyeceğiniz filmler havayollarının önemli gelir kalemlerinden biri olacak.

Yazarın Tüm Yazıları