Turizm çatlayacak mı, patlayacak mı?

Türkiye için turizm 34 milyar dolar cirolu bir dev.

Haberin Devamı

Bu devin ana taşıyıcıları havayolları ve havalimanları. 2015 turizm açısından nasıl geçecek? İşte Berlin ITB Fuarı’ndan notlar


Berlin’deki ITB Turizm Fuarı’ndayım. Dünyadaki bu fuarların en hareketlisi, en büyüğü. Ortada dolaşan soru ‘dolar kuru’... Türkler, fuarın önemli bir köşesinde yerlerini almış. TAV Havalimanları Holding sadece Atatürk Havalimanı ile değil, Gürcistan’dan Tunus’a kadar bütün gücü ile orada. Bir köşede Antalya, bir başkasında Alanya... Broşürler, gösteriler, hepsi bir turizm sezonu öncesi herkesi Türkiye’ye çağırıyor. Fuarı TAV’ın Kurumsal İletişim Direktörü Bengi Vargül’le dolaşıyoruz. Bodrum Belediyesi’nin tek başına iletişim uzmanı gibi çalışan Başkan Mehmet Kocadon sezondan ümitli. Hem yerli hem de yabancı turistin ilk tercihinin yine Bodrum olacağını söylüyor. Ve bu kent markalı kasabayı yeni sezona hazırladıklarını söylüyor.
Antalya Gazipaşa Belediye Başkanı Adil Çelik, bölgeye daha fazla uçak çekmenin peşinde. Trabzonspor’un eski başkanı, otelci ama havacılığın yapımcı duayeni Sadri Şener de sezondan umutlu görünüyor. Kuru yüksek dolarlar bozdurulunca harca harca bitmez gibi görünüyor. Bu da Dolar kullanan yabancı turistin keyfini yerine getiriyor. Gelen İngilizler, Almanlar, Amerikalılar Dolar, Euro, Pound bozdururken kendilerini biraz Tayland’da hissedecekler. Burada bol bol TL alacaklar.
Eğer oteller, moteller, resortlar ipin ucunu kaçırıp yüksek fiyatlarla bir sistem şoku yaratmazlarsa, yabancı turistte sorun olmayacak gibi görünüyor. Ama fuardaki hava Ruslarda düşüş, Alman ve İngilizler’de de artış olacağını gösteriyor.

Haberin Devamı


Uzaklara ucuza uçun

Uzun yıllardır akıllarda olan fikir 1 Kasım’da hayata geçecek. Alman Lufthansa’nın sahip olduğu Eurowings, Köln’den Dubai’ye 99, Küba’dan Varadero ve Karayipler’e, Tayland’da Bangkok-Phuket’e 239 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçmaya başlayacak.
Fiyatlarını ITB’de açıklayan Eurowings, kısa sürede şubata kadar olan biletlerini sattı. Her ne kadar düşük maliyetli olsa da havayolu ek ücretlerle geniş koltuk, ekstra bagaj gibi konfor arttıran paketleri de yolcularına sunuyor.
Düşük maliyetli, uzun menzilli havayolu ilk aşamada 7 uçakla operasyon yapacak. Eurowings’in A320 uçakları ise Zürih ve Viyana’dan yolcuları Köln’e taşıyacak. Uzun menzilde ise A330-200’ler kullanılacak. Uçakların kokpit ekipleri ise THY-Lufthansa ortaklığındaki SunExpress Almanya’dan gelecek.

Yazarın Tüm Yazıları