Terminallerin güçlü kadınları

Türkiye’nin önemli havalimanlarının yönetimi kadınlara emanet. İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Bodrum-Milas havalimanları TAV Genel Havacılık tarafından yönetiliyor. Genel Havacılık’ın başında ise Berrin Yer bulunuyor. Ankara Esenboğa ve Milas-Bodrum havalimanları da kadınlara emanet. Ankara’nın başında Nuray Demirer, Bodrum’da ise İclal Kayaoğlu var.

Haberin Devamı

Pandemi nedeniyle uzak düşsek de, telefonda çok hoş sohbetler yaparız Sani Şener’le. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Şener büyük çalışan ordusunda her zaman kadın yöneticilere gözünü kırpmadan büyük sorumluluklar vermiştir. Diyor ki, “TAV’da her zaman doğru koltuklara doğru insanları oturttuk. Nüfusun yüzde 50’si kadın. Bu yüzde 50’den yararlanmayan hiçbir ülkenin veya şirketin başarıya ulaşabileceğine inanmıyorum.”

Terminallerin güçlü kadınları

PARA AKIŞININ BAŞINDA

Geçen hafta konuşurken şirketin bütün para akışının başına 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde mezun olmuş, Burcu Geriş’i getirdiğini anlattı. London Business School ve Columbia Business School’dan MBA derecesi alan Geriş henüz 2005 yılında şirkete katılmış. TAV Havalimanları Holding bünyesine 2005 yılında katılan Geriş, şirketin Proje ve Yapılandırılmış Finansman Bölümü’nün başında yer almış. 2012 yılında şirketin CFO’su ve Başkan yardımcısı olmuş. 2015 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından Genç Küresel Lider unvanına ve 2013 yılında Women’s Forum tarafından Rising Talent unvanına lâyık görülmüş. Thomson Extel’in Avrupa Yatırımcı İlişkileri Anketinde 2015 ve 2018 yıllarında Türkiye’nin En İyi CFO’su seçilmiş. Daha uzun bir başarı hikâyesi var.

Terminallerin güçlü kadınları

ZOR BİR İŞ

Haberin Devamı

Tırnakları ile yukarılara çıkan kadın yöneticilerden üçü ise çok farklı bir işin liderleri. Zor bir iş. Koca havalimanlarının terminallerini yönetiyorlar. İçinde iklimlendirmeden, bagajları taşıyan makinelerin tıkır tıkır çalışması gereken sistemlere kadar geniş bir yelpazede tarifi farklı işler var. Yiyecek içecek bölüklerini yönetirken bir restoran şefi gibi olmanız gerekiyor. Ya da bir gümrüksüz satış mağazasını denetlerken ürün yelpazesinden, yolcu konforuna kadar çok şeyle ilgilenerek sistemi kurgulamak zorundasınız.

İŞTE O 3 LİDER KADIN

Türkiye’de ilk kez kadınlar büyük terminalleri yönetir oldular. Üç terminal de zorlu terminaller. Yolcu profiline baktığınızda sadece şunu söyleyebilirim. Her üç terminalden de gelip geçen yolcuların büyük bölümü aşırı titiz ve her fırsat da şikâyet eden yolcular. Büyük kısmı yüzleri tanıdık insanlar. Politikacı, iş dünyasının lider adamları ya da eşleri. Saymakla bitmeyecek özel yolcular. Konforu çok arayan yolcular. Haklılar tabii. Ama diğer yolcular da öyle. Terminallerin görkeminde ve işletme hızında istekler de artıyor. Doğal bir durum bu. Hele özel uçakların operasyonlarının yapıldığı terminallerde en ufak bir hataya tahammül yok. İşte üç kadın liderden biri Ankara Esenboğa Havalimanı terminallerini yönetiyor. Diğeri ise yeni atandı. O da Bodrum-Milas Havalimanı terminallerinin başına geldi. Genel Havacılık Terminallerini yöneten Berrin Hanım’ın ise bütün yaşamı diken üstünde geçiyor. İşte alkışlanacak üç kadının hayat hikâyelerinden satır başları:

Haberin Devamı

BERRİN YER-TAV HAVACILIK GENEL MÜDÜRÜ
EN ZOR ALANDA O GÖREV ALIYOR

Terminallerin güçlü kadınları

En zor terminalleri işleten Berrin Yer, özel uçakların iniş kalkış yaptığı Genel Havacılık kanadının lideri. İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa,İzmir Adnan Menderes ve Bodrum-Milas Havalimanlarındaki TAV çatısı altında yer alan Genel Havacılık terminallerini yönetiyor. Öyle böyle bir iş değil. Özel uçak sahipleri ya da kiralama yaparak uçan yolculara verilen hizmet çok hassas. Pandemi nedeniyle uçak ve yolcu akışının en çok arttığı yerde genel müdür. Pandemi döneminde dört havalimanındaki Genel Havacılık terminalinden 52 bin 82 yolcu geçmiş. Tam 13 bin 52 özel uçakla, özel uçuşa hizmet verilmiş.

Haberin Devamı

Berrin Yer Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi’nde tamamlamış. İstanbul Üniversitesi’nden MBA derecesini aldıktan sonra 1993 yılında Çelebi Grubu’nda Havacılık sektörüne adım atmış. THY’de dispeçer olarak çalışmış. 2001’de TAV Havalimanları’na Müşteri İlişkileri Müdürü olarak katıldı. Primeclass CIP Pazarlama ve Geliştirme Müdürü, Ticari Alan Tahsis ve Sözleşmeler Müdürü görevlerini üstlendi. 2005’te TAV Havacılık Genel Müdür Yardımcısı, 2006’da TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği Genel Müdür Yardımcısı olarak görev aldı.2009’dan bu yana TAV Havacılık Genel Müdürü ve TAV Genel Havacılık Terminalleri Genel Müdürü olarak görevini sürdürüyor.

NURAY DEMİRER-TAV ESENBOĞA HAVALİMANI TERMİNALİ GENEL MÜDÜRÜ
HAVACILIĞIN ALTIN KADINLARINDAN

Terminallerin güçlü kadınları

Haberin Devamı

1988 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 2014 yılında Bilkent Üniversitesi Executive MBA İşletme yüksek lisans derecesini aldı. TAV ailesine 1999 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali İnşaatı Projesi ile katılan Demirer, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nin İç Hatlar Terminali’ne dönüştürülmesi ve Dış Hatlar Terminali İlave Tesisi Projesi’nde Yapım Müdürü olarak görev aldı. 2004 yıllarında Esenboğa İç – Dış Hatlar Terminali inşaatının Proje Müdürü olarak görev yaptı. 2006 – 2007 yılları arasında TAV Esenboğa Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Demirer, 2007’de TAV Esenboğa Yapım Yatırım ve İşletme A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne atandı. Demirer, 2015 Mayıs ayında, Havacılık Emniyet Kurumu tarafından “Havacılığın Altın Kadınları - Yılın Terminal İşletmesi Yöneticisi” Ödülü’nü kazandı.

Haberin Devamı

İCLAL KAYAOĞLU-TAV MİLAS-BODRUM HAVALİMANI TERMİNALLERİ GENEL MÜDÜRÜ
TERMİNALLERİN BÜYÜK OTORİTESİ

Terminallerin güçlü kadınları

İclal Kayaoğlu, Ankara Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1996 yılında Havaş Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş.’de Müşteri İlişkileri Uzmanı olarak havacılık sektörüne giren Kayaoğlu 2001’de Atatürk Havalimanı Havaş Yolcu Hizmetleri Müdür Yardımcısı olarak atandı. 2002’de Esenboğa Havalimanı ardından 2003’te Milas-Bodrum Havalimanı Havaş Yolcu Hizmetleri ve Harekat Müdürü olarak görevlendirildi. 2014’te TAV Milas-Bodrum Terminal İşletme Müdürü olan İclal Kayaoğlu 2015’ten bu yana Terminal İşletme Koordinatörü olarak görev yapıyordu. Şimdi terminallerin büyük otoritesi.

Yazarın Tüm Yazıları