PCR testi yolcu azalttı

İç hat havayolu yolculuklarında PCR testi zorunluluğu hem uçaklarda hem de havalimanlarında yüzde 10’a varan yolcu kayıplarına yol açtı. Uçuşa 1 saat kala havalimanına gelip, test yaptırmamış çok sayıda yolcu da geri dönmek zorunda kalıyor. Henüz havalimanlarında hızlı tanı kitleri olmadığı için son anda test yaptırmak imkânsız. İstanbul Havalimanı 10-15 dakikada sonuç veren hızlı test kitleri getirilmesi için çalışmalar yapıyor. Ama şu anda test tipleri 2-3 saatte sonuç veriyor. 30 dakikada sonuç veren testler ise uçak bilet fiyatından pahalı.

Haberin Devamı

PCR testi yolcu azalttı

Test zorunluluğu getirilince iç hat yolcularında, havayolu şirketlerine göre yüzde 3 ile yüzde 10 arasında yolcu kayıpları yaşanmaya başlandı. Bunun ne kadarının 6 Eylül’de okulların açılmasından etkilendiğini şimdilik tam bilmiyoruz. Ama görünen bir şey var. İç hat uçuşlarındaki doluluk oranlarındaki düşüş. Uçuşa 1 saat kala havalimanına gelip, PCR testi yaptırmamış çok sayıda yolcu geri dönmek zorunda kalıyor. Havalimanlarında PCR testi yaptırsanız bile bunun için uçuşunuzdan çok önce havalimanına gelmeniz gerekiyor. Henüz havalimanlarında korona denen virüsün belirlenmesini sağlayacak hızlı tanı kitleri olmadığı için son anda test yaptırmak imkansız. İstanbul Havalimanı 10-15 dakika içinde sonuç veren hızlı test kitleri getirilmesi için çalışmalar yapıyor. Ama şu anda test tipleri 2-3 saatte sonuç veriyor. 30 dakikada sonuç veren testler ise uçak bilet fiyatından pahalı. Yani aşı kartınız yoksa ve son dakika PCR testi yaptırmaya kalktığınızda büyük ihtimalle uçağınızı kaçırabilirsiniz. Tek çözüm bu testi önceden yaptırmak. PCR testi normalde 250 TL’ye yaptırılıyor.

AŞI YAPTIRIN

Haberin Devamı

Kanada, Avusturalya gibi ülkelerde havayolları aşısız yolcuları uçağa almıyorlar. En doğru çözüm de bu. Ama yolcu kaybının fazla olması ihtimali havayollarını düşündürüyor. En azından iç hatlarda vaka sayısı yüksek olan illere yapılan uçuşlarda yolculardan mutlaka aşı kartı istenebilir. Böylece gidilecek ilde ya da oradan gelişlerde bulaş riski sanki biraz daha kontrol altına alınabilir gibi geliyor. Türkiye’de aşılama oranı arttıkça havayolları da aşısız yolcuları kabul etmeyebilirler. PCR testlerinin her zaman doğru sonuç vermediğini biliyoruz. Bir de o işe sahtekarlıklar ekleniyor. Son zamanlarda sahte PCR testi negatif sonuçlu belgeler elden ele dolaşıyor, belli fiyatlara satılıyor. Bunlarla tek tek mücadele etmekte zor. HES kodu uygulaması bir dereceye kadar geçerli. Ama siz uçuşa sahte PCR testi ile geldiğinizde sistemi bombalamış oluyorsunuz. Türkiye’de artan vakalar, ölümlerdeki yükseklik belki de havayolu yolculuğunda aşı karnesi şartının zamanını şu günlere çekmeyi şart haline getiriyor.

Haberin Devamı

Faturası havayolları için önce ağır gibi görünse de uçmaktan kimsenin vazgeçmesi çok mümkün olmayacağı için belki de aşıya özendirme konusunda bir kampanya oluşmasını sağlar. Aşısız yolculuk tümüyle yasaklanır. Bunun insan haklarına aykırı bir tarafı yok. Aykırı olan tek şey bence uçakta aşısız yolcunun yanı başınızda oturması, bir şeyler yemesi, maskesini indirip su içmesi… Her hareketi bence yanı başınızda size karşı işlenmiş bir suç…

PCR testi yolcu azalttı

MASKE CEZASI 3 BİN DOLAR

Amerikan Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA), uçak, tren, gemi, otobüs yolculuklarında ilk kez maske takmayan suçlular için cezaları ikiye katlıyor. Tekrarlayan suçluların 3 bin dolara kadar para cezasına çarptırılabileceğini de resmen açıklandı. Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın daha yüksek cezalarla COVID-19 ile savaşmaya devam edeceğini açıkladı. TSA Başkanı maske takmayan yolcular için yeni cezaların, ‘ilk suçlular için 500-bin dolar ve ikinci suçlular için bin-3 bin dolar’ arasında olacağını söyledi. Öte yandan bizde ise durum farklı. Uçakta maske takmayan yolcu önce uyarılıyor. Takmamakta ısrar ederse uçuş sırasında olursa sorunlu yolcu formu dolduruluyor ve kabin ekipleri bunu pilota veriyorlar. Pilotlar da inişten sonrası için havadayken polise bilgi verilmesini istiyorlar. İnişten sonra polis tarafından alınan yolcu birkaç saat sonra serbest kalıyor. Polise teslim edilen yolcular çok da caydırıcı olmayan bir para cezası ödüyorlar.

Haberin Devamı

PCR testi yolcu azalttı

DALLAS TAMAM SIRA SEATTLE’DA

Türk Hava Yolları’nın Amerika’daki 11. uçuş noktası Dallas’a gittim. Uçağımız Boeing 787-9. İlk teslimatı yapıldığında da bu uçakla uçmuştum. Uçuş 11 saat 45 dakika sürdü.

Kaptanlarımız Mürsel Gökalp, Tuğkan İnan ve 2. Pilot Umut Çakır, Purser yani kabin Amirimiz Burcu Ankaralı ile keyifli bir yolculuk yaptık. Dünyanın en geniş arazisine sahip 2’nci havalimanı Dallas /Fort Worth’un (DFW) 7 pistinden birine indik. İlk uçuş olduğu için itfaiyeler karşıladı ama su sıkarak su takı yapmadılar. Dünyadaki susuzluğa dikkat çekmek için bunu uyguluyorlardı. Birlikte uçtuğum THY Basın Müşaviri Yahya Üstün pandeminin en yoğun döneminde bile çok az ara verilerek yapılan Amerika uçuşlarına THY’nin yeni hatlarla yoğunlaşmaya devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

PCR testi yolcu azalttıKaptan Pilot Tuğkan İnan, Purser Burcu Ankaralı, Uğur Cebeci, Mesul Kaptan Pilot Mürsel Gökalp, Yahya Üstün (soldan sağa)

KENNEDY BÜSTÜNE MASKE

Dallas kendi halinde sakin bir şehir. Aslında John F. Kennedy’inin burada bir suikaste kurban gitmesinden sonra biraz ‘Lanetli Şehir’ ilan edilmiş. Ama sonraları özellikle baba-oğul Bush’ların başkanlık yaptıkları dönemlerdeki çabaları ile kent büyüyerek üzerindeki damgadan kurtulmaya çalışmış. Kennedy’in vurulduğu yerde yolda koca bir çarpı işareti var. Oluşturulan müzede Ocak 1961’deki suikastin bütün detayları yer alıyor. Silahın ateşlendiği depodan silaha kadar hepsi orada. Müzede Kennedy büstünün üzerine maske takılmış. Yani koronadan koruyan maske. Ama Dallas’da pandemi kimsenin umurunda değil. Ne doğru dürüst maske takıyorlar, ne de sosyal mesafeye uyuyorlar. Hiç böyle bir salgın olmamış gibi yaşıyorlar. Bu bölgede günde 200’den fazla insan hala hayatını kaybediyor.

Haberin Devamı

PCR testi yolcu azalttı

DALLAS ÇİFTLİĞİ

Elbette buraya gelmişken Dallas çiftliğini ziyaret etmeden olmazdı. Gidip gezdim.  Dünyanın en fazla izlenen TV dizilerinden biri olan Dallas yerli yerinde. Ama artık Ceyar-J.R. Ewing  (Larry Hagman) ya da Su Ellen (Linda Gray), Pamela (Victoria Principal) ortalarda yok. Tabii Bobby’yi de (Patrick Duffy) gören yok. Artık turistik bir plato olmuş. Şimdilerde Dallas birçok ünlü şirkete de genel merkezlik yapıyor. Ama kentin büyüme hızı çok da fazla değil.

PCR testi yolcu azalttı

SEATTLE KENTİNİ SEÇTİ

THY Amerika’daki 12. uçuş noktası olarak Seattle kentini seçti. Boeing uçak fabrikasının ana üsstü olan kent. Kanada Vancouver kentine de çok yakın. O hat açılmıştı zaten. Şimdi 4 gün birine 3 gün diğerine yapılacak uçuşlarla geniş bir yolcu yelpazesi yakalanacak. Çünkü iki kent arası karadan çok kısa. Böylece haftanın her günü o bölgeye uçulma imkanı doğacak. Tabii özellikle Türkiye, Orta Doğu ve Asya’ya Boeing çalışanlarının uçuşu çok kolaylaşacak. Yani bu işe en çok onlar seviniyor. THY’nin Amerika’daki 13. uçuş noktası da büyük ihtimalle Denver kenti olacak. Şirketin pazarlama ekipleri çalışmalarını sürdürüyorlar. Pandemiye rağmen büyümenin süreceğini anlıyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları