Havayollarında gündem yine virüs

Koronavirüsten olumsuz etkilenen havacılık sektörü tam nefes alacaktı ki, yeni varyantlar ortaya çıktı. Daha tehlikeli denilen bu virüslere karşı yeni önlemler alınmalı. Ancak havalimanlarında tedbirlerin gevşetildiğini görüyoruz. Yaşamlarımızı tehlikeye atacak kontrollerdeki ‘boşvermişlik’ ya da ‘dikkatsizlik’ son bulmalı. Hem havalimanı otoriteleri, hem de havayolu şirketleri maskeden, sosyal mesafeye, aşı kontrolden PCR testi belgelerine kadar ciddi kontroller yapmalı.

Haberin Devamı

Tam havayolu şirketleri nefes almaya başlamışken, yeni varyantlar ciddi bir tehlike olarak karşımıza çıktı. Uzmanların açıklamalarına göre yeni ortaya çıkan varyantlar daha hızlı yayılıyor. Ve havayolu yolculuğunun havalimanlarından başlayıp, uçak kabinlerinde süren uzun zamanlarda bu tehlikeli canavara karşı yeni önlemler alınması gerekiyor. Kapılarını yeni açan ülkeler bile sonuna kadar açtıkları kapıları şimdi biraz kapatarak aralık bırakma yoluna gittiler. Bazı ülkeler, canavar virüsün hızla çoğaldığı ülkelere kapılarını kapatmaya başladılar. Alarm dereceleri kırmızılara dönmeye başladı. Bizim ülkemizde de vaka sayılarında hızlı bir artış var. Özellikle delta virüsü aşısız insanlara hızla bulaşıyor ve hızla hayatlarını allak bullak ediyor.

Havayollarında gündem yine virüs

Haberin Devamı

TEDBİRLER ARTTIRILMALI

Henüz havayolu şirketlerimizde ciddi bir yolcu kaybı belirlenmedi ya da belirlendi ama biz bilmiyoruz. Bilinen bir şey varsa havayolu yolcularındaki tedirginlik de giderek artmaya başladı. Aşılamanın birçok ülkede artması ile havalimanlarındaki tedbirler gevşetildi. Maskelerini fora edenler ciddi bir uyarı ile karşılaşmıyorlar. Check-in kontuarlarında ya da pasaport kuyruklarında, gümrük geçiş noktalarında sosyal mesafenin iyice düştüğünü gözlemliyoruz. Peki uçuş öncesi aşısız yolcuların getirdikleri PCR test sonuçları ne kadar güvenli? Duyuyoruz; sahte test sonuçları havada uçuşuyor. Bir kez test yaptıranlar aldıkları belgeleri başka uçuşlarında bilgisayar üzerinde oynayarak tarih değiştirip yeniden kullanıyorlar. Sahte aşı belgeleri bile yapıldı. Barkod okutmalar ne yazık ki çok ciddi yapılmıyor. Hele bazı ülkelerde girişlerde test sonuçları hiç sorulmuyor. Nasıl olsa yolcuyu getiren havayolu belgeleri görmüştür düşüncesinden de hareketle sistemde zincirleme gevşemeler var.

CİDDİ YIKIM OLUR

Yeni bir kısıtlamaların getirilmesi havayolları için ciddi bir yıkım olur. Borçları artmış, iflas edenlerin enkazı ortadayken aşı ya da PCR testlerin kontrolünde doğan ve doğabilecek zaaflar sistemi tehlikeye sürükler. Elbette hepsinden önemlisi yaşamlarımızı tehlikeye atacak kontrollerdeki ‘boşvermişlik’ ya da ‘dikkatsizlik’ hızla yeniden projeksiyona getirilmeli. Bu yüzden hem havalimanı otoriteleri, hem de havayolu şirketleri maskeden, sosyal mesafeye, aşı kontrolden PCR testi belgelerine kadar ciddi bir kontrol yapmalılar. Bütün dünyada aşı karşıtlığı ya da aşı olmamak için kişisel bahaneler uyduranlara karşı ilginç yöntemler uygulanıyor. Hediye verilmesinden tutun da aşı olmamış kişilerin AVM’lere sokulmaması, restoranlara alınmaması, toplu ulaşım araçlarında bindirilmemesi bile söz konusu. Böyle bir durumda havayolu şirketlerinin de gardını alması gerekiyor.

Haberin Devamı

AŞI TEŞVİK EDİLEBİLİR

Aşı belgesi, PCR test sonucu kontrollerinin, gerekirse mutlaka bir merkezden onay alınması gibi ciddi tedbirlerin dışında cazip promosyonlar da yapılabilir. Örneğin uçuştan önceki son 15 gün içinde iki doz ya da üçüncü doz aşısını yaptıranlara uçak biletinde bir indirim, mil verilmesi gibi fırsatlar yaratılabilir. Aslında aşılamanın daha hızlı yaygınlaşması için bütün sektörlerin dinamiklerini harekete geçirmelerine havayolu şirketlerinin sadece seyirci kalmamaları gerekir. Birçok ülkede havayolu şirketlerinin çatısı altında toplandıkları örgütlerde bu konuda çalışmalar var. Bizde de havayolu şirketlerimizin çatısı altındaki kuruluşların öncülüğünde bir strateji oluşturulabilir. Hem denetim de, hem de aşılamayı cazip hale getirecek öneriler ortaya çıkarılmalı.

Haberin Devamı

Salgının azgın varyantlarını sadece Sağlık Bakanlığı’nın ellerine bırakmak sorumluluktan kaçmak olur…

UÇAKTA DİKKATLİ OLUN

Evet uçakların içindeki hava alabildiğine temiz. Çok sık aralıklarla değişiyor. Yukarıdan aşağı yapılan akışın tehlikesi olmadığı gibi hepa filtrelerden geçen hava yüzde 99’dan da fazla temizleniyor. Ama yeni varyant Delta virüsü tam bin kat daha bulaşma riskine sahip. Bu nedenle;

Havayollarında gündem yine virüs

* Yanınızda oturan yolcuya doğru dönerek konuşmayın.

* Maskenizin burun altına düşmesine izin vermeyin.

* Yemek yerken mutlaka yanınızdakinin yemeği bitip maskesini tam olarak yüzüne oturttuktan sonra yemeye başlayın.

* Hem sağınızda hem de solunuzda oturan yolcu ile, elbette nezaket kuralları içinde rica ederek maske aralamanızı düzenleyin. Yani bir şey yiyip içeceğiniz zamanlar en tehlikeli zamanlar olacak.

Haberin Devamı

* Size verilen hijyen sağlayıcı mendillerle mutlaka kol koyma, tutunma yerlerini ve mümkünse masanızın üzerini silin.

* Uçağa binerken hijyen sağlayıcı mendillerden yanınızda da getirerek her ihtimale karşı fazlasını bulundurun. Gerçi kabin ekipleri size hijyen sağlayan mendillerden vereceklerdir ama yine de siz iki defa tedbirli olun.

* Baş üstü bagajlarının açılıp kapandığı butonları da silerek kullanmanızı öneririm.

* Uçağa binişte ve inişte mutlaka sosyal mesafeyi koruyun, korumayanı ikaz edin.

* İki aşı yaptırmış ve üzerinden 14 gün geçmiş olsa bile bunlara dikkat edin. Hastalığa yakalanmamak kadar taşıyıcı olmamak içinde ciddi sorumluluklarımız var.

Haberin Devamı

* Elbette uçuştan önce gideceğiniz ülkenin sağlık sisteminin istediği formları doldurun ve size bir cevap gelmesini sağlayın. Check-in yaptırırken size bunu sormayı ihmal edebilirler. Ama gittiğiniz ülkede başınız derde girebilir ve geri yollanabilirsiniz.

DALLAS UÇUŞLARI BAŞLIYOR

Türk Hava Yolları 24 Eylül’den itibaren İstanbul-Dallas uçuşlarına başlıyor. Haftanın dört günü yapılacak olan uçuşlar TK191 ve dönüşü de TK 192 sefer sayısı ile gerçekleştirilecek.

Havayollarında gündem yine virüs

Dünyanın en büyük arazisine sahip olan Dallas/Fort Worth (DFW) havalimanı için hangi uçak tiplerinin seçileceği önümüzdeki günlerde açıklanacak. İstanbul Havalimanı’ndan haftanın 4 günü saat 14.10’da kalkacak uçak aynı gün Dallas yerel saati ile 18.55’de inişini gerçekleştirecek. Pazartesi, çarşamba, cuma ve pazar günleri karşılıklı yapılacak seferler için promosyon fiyatları da ilan edildi. Restoranları, alışveriş merkezleri ile tanınan kentin marka değerini ise 1978 yılında başlayan ve 1991 yılına kadar süren Dallas dizisi zirveye çıkardı. Kötü karakterlerin başında gelen Ceyar’ın aklımıza kazıdığı dizi hala dünyanın en çok izlenen TV dizisi olarak Guinness rekorlar kitabında yer alıyor. Filmin çekildiği çiftlik de her gün ziyaretçilerle dolup taşıyor.

ALIŞVERİŞE BEDAVA BİLET

Kore’nin duty-free şirketi Lotte ilginç bir promosyon düzenledi. Havalimanlarındaki mağazalarından 550 dolarlık alışveriş yapanlara bedava uçak bileti hediye ediyor. Bedava bileti alanları bir uçağa bindirip okyanus üzerinde gezinti yaptıran şirket ilginç bir deneyim sunuyor. Bu uçuşta uçak yine kalktığı ağırlıklı olarak Seul Havalimanı’na iniyor. Şirket ilginin çok fazla olduğunu, önümüzdeki günlerde ikinci bir uçak bile kaldıracaklarını açıkladılar.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları