Aşı pasaportunu kaptırmayalım

Geçtiğimiz günlerde koronavirüse karşı yapılan aşının ikinci dozunu yaptırdım. Daha aşı odasından yeni çıkmıştım ki, e-Nabız uygulamasına aşı kartım Türkçe ve İngilizce barkodlu olarak geldi. Bence bu dünyadaki en sağlam devlet kontrollü aşı pasaportu olarak kabul edilmeli. Yetkililerin IATA ve Avrupa Birliği nezdinde bu aşı pasaportunu kabul ettirmek için elinden geleni yapması gerekiyor.

Haberin Devamı

Avrupa ülkeleri Çin aşısını aşı pasaportu sınıfına almamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Aşıyı itip kakarken, kullandıkları aşıların birinde ciddi sorunlar da çıktı. Gerçi 5-6 milyon uygulamada bir görülen kan pıhtılaşması gibi sorunların önemsenmeyeceği Dünya Sağlık Örgütü’nce vurgulanıyor. Ama belli ki tartışmalar sürecek. Önemli gelişme, ayırımcılık iddialarına rağmen aşı pasaportu giderek önem kazanıyor. Sanırım belli bir süre içinde iki doz aşı yaptırmış ve üzerinden 14 gün geçmiş kişiler bu pasaportlarla çok daha rahat havayolu yolculukları yapacaklar.

Aşı pasaportunu kaptırmayalım

HARİKA ORGANİZASYON

Türkiye hem aşılamada, hem de uygulama öncesi ve sonrasında harika organizasyonlar yaptı. Birebir tanığı oldum. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bana göre bu müthiş organizasyonu ile dünyada işi en ciddi götüren lider kişi. Geçtiğimiz günlerde ikinci doz aşıyı Acıbadem International Hastanesi’nde yaptırdım. Aşı odasından çıktığımda, daha 1 dakika geçmeden e-Nabız uygulamama aşı kartım Türkçe ve İngilizce ve barkod’lu olarak geldi. Bence bu dünyadaki en sağlam, devlet kontrollü aşı pasaportu kimliği olarak kabul edilmeli. Şimdi bakanlık IATA seviyesinde, Avrupa Birliği nezdinde Türk aşı pasaportunu kabul ettirmek için elinden geleni yapmalı. Milyonlarca doz aşı yapıldı ve sonuçları artık bilimsel makalelerin yer aldığı dergilerde olmalı.

Haberin Devamı

AYRIMCILIK BAŞLAYACAK

Türk bilim adamlarına da görev düşüyor. Elbette Çin’e ve aşının imalatçılarına da büyük görev düşüyor ama bizde ‘Türk Aşı Pasaportunu’ kaptırmamalıyız. Kendim için demiyorum tabi. Özellikle havayolu yolculuğu için bu pasaport çok gerekiyor. Avrupalıların, Amerikalıların çoğu aşı yaptıranlar bu yıl Türkiye’ye rahatça uçacaklar. Bunun karşılığında bizim de aynı haklardan yararlanmamız için zamanı iyi kullanmamız gerekiyor. Bir de son dakika gelişmesi var. Şimdi BioNTech aşısı Türkiye’de devreye giriyor. Bu aşıyı olanlar belki de daha rahat aşı pasaportu alacaklar. O zaman ülke içinde bir ayırım başlayacak ki, bu çok hoş bir durum değil… Gelecekte bütün yolculuklar için aşılanmış olmak daima bir rahatlık getirecektir. Daha genç nüfusumuz aşılandıkça bu pasaportun varlığı çok ama çok daha önemli olacaktır. IATA ve Avrupa Birliği’ne yakayı kaptırmamak, savaşa şimdiden başlamak gerekiyor.

Haberin Devamı

UÇAKLAR, AVM VE LOKANTADAN DAHA GÜVENLİ

Wingie Enuygun Group CEO’su Çağlar Erol’la, pandemi standartları içinde uzaktan haberleşerek bir röportaj yaptım. Açıklamalar içinde Harvard Üniversitesi’nin bir araştırmasının sonucu beni çok etkiledi. Yani bir havayolu sevdalısı olarak bu sonuç bana çok iyi geldi. Araştırmada aynen böyle deniyordu: “Hava yolu ulaşımının alışverişe çıkmak ya da bir restoranda yemek yemekten daha güvenli olduğu raporlanmıştır.”

Aşı pasaportunu kaptırmayalım

SEYAHAT PLANI

Seyahat sektörünün öncü şirketlerinden Enuygun’un gerçekleştirdiği son araştırmaya göre, her 10 kişiden 9’unun 2021 yılında kişisel ya da turistik bir seyahat planı var. Yeni normalle birlikte alınan tedbirler sonucunda seyahatlerde en çok şahsi araçların yanı sıra otobüs ve uçak tercih ediliyor. 2020’de ertelenen seyahatlerin 2021 yılının ikinci yarısı itibariyle hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğini öngördüklerini söyleyen Wingie Enuygun Group CEO’su Çağlar Erol, bu süreçte teknoloji yatırımlarına hız vererek seyahat severleri çok sayıda yenilikle buluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Pandemiyle birlikte küresel çaptaki kısıtlamalar, uçuş ve konaklama yasakları seyahat ve tatil planlarını da altüst etti. Bu süreçte çok sayıda biletli ve rezervasyonlu yolcunun mağdur olmaması için hızla harekete geçerek mobil ve dijital kanalda alternatif çözümler geliştiren şirket, seyahat sektöründe öncü olacak uygulamalarıyla da ilklere imza attı. Sektörün bu dönemden çeşitli öğretilerle çıkacağını, dijitalleşmeye ayak uyduramayan şirketler içinse zor bir dönem olacağını söyleyen Çağlar Erol, 2021’de online’a olan ilginin daha da artacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ ŞİRKETİ

Pandemi döneminde gelen seyahat yasakları sebebiyle mart, nisan aylarında kullanıcı sirkülasyonları dursa da şirket olarak çalışmaya aralıksız devam ettiklerini söyleyen Çağlar Erol, “Bir teknoloji şirketi olmanın avantajlarını deneyimledik. Yeni geliştirmeler yapmaya ve kullanıcılarımıza 7/24 müşteri desteği sunmaya devam ettik. Yasaklar nedeniyle binlerce uçuş iptal oldu, biz de bu süreçte 122 bin yolcuya on milyonlarca lira iade gerçekleştirdik. Tamamen manuel ilerleyen bir iade onaylama süreci vardı ve bu bekleme süresini artıyordu. Kullanıcılarımızın iade sürelerini kısaltmak adına iadelerin otomatik bir şekilde gerçekleşmesini sağladık. Ayrıca açığa alma sorunu yaşayan hava yolları ile anlaşma yaparak Enuygun ve mobil uygulamamız üzerinden alınmış olup iptal edilen rezervasyon kodlarının bedelleri değerinde ENCoin’i kullanıcılarımıza verdik. Bu sayede yolcular ENCoin’lerini kullanarak saniyeler içinde biletlerini satın alabildiler. Banka ve kredi kartlarında biriken ve yıl sonunda silinecek olan kart puanlarını dijital puan sistemimiz ENCoin’e dönüştürerek bu puanlarla bir sene boyunca istedikleri her an, her yerden uçak ve otobüs biletinin yanında aradığı oteli de aynı anda bulabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

THY NEWARK'A UÇACAK

Aşı pasaportunu kaptırmayalım

Pandemi öncesi planlanan ama uygun slot olmayınca iptal edilen New York Newark Havalimanı uçuşları mayıs ayında başlayacak. Şirket uzun yıllar önce de bu havalimanına bir süre uçuş yapmıştı. New York’un ikinci büyük havalimanı olan New Jersey’deki Newark (EWR) Havalimanı’na yapılacak uçuşlar haftada 3 gün planlanıyor. Ama daha sonra 5 gün ve ardından her güne çıkarılması için pazarlama çalışmalarına ağırlık verilecek. Newark Havalimanı’ndan anlaşmalı havayolları ile verilecek bağlantılarla Amerika’nın birçok noktasına kolay ulaşım sağlanacak. Uçuşun tam başlama tarihinin nisan ortalarında açıklanması bekleniyor. Günlük 1200 uçaklık trafiği ve pandemi öncesi yıllık 46 milyon yolcunun kullandığı Newark Liberty Uluslararası Havalimanı’nın toplam 3 pisti bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları