Amerika Kıtası’na büyük çıkarma

Pandemi döneminde birçok havayolu küçülmeye gitti. Hâlâ bu küçülmeler sürüyor. THY ise sorunlu noktalar dışında büyümesini sürdürüyor. Sık sık kapanma olan ülkeleri izleyerek değişik farklı uçuş planları uyguladı. Amerika Kıtası’na yüklendi. Hem sefer sayılarını arttırdı hem de yolcu doluluk oranlarında rekora koştu.

Haberin Devamı

Havayolları için altın yıllardan biri sayılan 2019 yılın yaz döneminde Amerika Kıtası’na haftada 102 sefer yapan THY hala salgının değişik varyantlarda çıkış yaptığı 2021 yaz döneminde büyük bir atakta. Haftada 126 seferle Amerika Kıtası’nın değişik noktalarına sefer sayılarını arttırarak başarılı operasyonlar gerçekleştirdi. Hatta Kanada’da Vancouver gibi yeni noktalara da uçmaya başladı. New York’a New Jersey eyaletinde bulunan Newark Havalimanı’ndan da uçuşlar başlatıldı. Hem de haftada 7 gün yapılan uçuşlarda ciddi bir doluluk yakalandı. Eğer Amerika Kıtası ülkelerinde pandemi ile gelişen yeni sorunlar ortaya çıkmazsa şirket sefer sayılarını arttıracağı noktaları da şimdiden belirledi. Ağustos içinde Houston’a 3, Washington’a ise 4 ek sefer planlaması gündeme alındı. Meksika hattında da eylül ayından itibaren seferler haftalık 6’ya çıkacak.

Amerika Kıtası’na büyük çıkarma

DOLULUK ORANI

Haberin Devamı

En önemlisi İstanbul’dan Amerika kıtasına yapılan uçuşlarda doluluk oranları. Kıtanın kuzey kısmına uçuşlarda doluluk yüzde 80, Güney Amerika da ise yüzde 70-75 arasında değişiyor. Arjantin’in pandemi nedeniyle sınırlı uçuşa izin vermesi Güney Amerika’da doluluk oranlarını biraz aşağı çekse de pandemi etkisi azaldığında haftalık seferlerin 7 ve üzerine çıkması da hesaplandı. Türk Hava Yolları Amerika Kıtası’na yaptığı uçuşlarda ağırlıklı olarak Boeing 777, 787 ve A330 uçaklarını kullanıyor. Ama filoya son katılan Airbus 350 uçakları da özellikle Kanada ve Brezilya hatlarında devreye girdi. Toronto-Boston gibi hatlarda da A350 uçakları uçuş yapıyor.

Amerika Kıtası’na büyük çıkarma

YENİ HATLAR GÜNDEMDE

THY, Amerika Birleşik Devletleri’nde iki noktaya daha gözünü dikti. Bunlar Dallas ve Denver. Dallas için planlar neredeyse hazır. Büyük ihtimalle 2021 içinde uçuşlara başlanacak. Denver için izinlerle ilgili çalışmalar sürüyor. İstanbul-Denver uçuşlarının da 2022 yılı içinde başlayacağı tahmin ediliyor. Gelelim kıtanın en heyecan verici yerlerinden biri de Karayip bölgesi. Acun Ilıcalı’nın ülkemizde Survivor programı ile hayatımıza kattığı Dominik Cumhuriyeti’ne uçuşlar için de çalışmalar yapılıyor. Henüz bir yönetim kararı yok. Ama eğilim Dominik Cumhuriyeti’ne, ünlü Punta Cana Havalimanı’na yapılacak uçuşların o bölgede bir noktaya daha bağlanması. Örneğin Haiti’ye de inip kalkılması ya da yolcunun bir şekilde transferi ve yolcu trafiğindeki doluluğun arttırılması düşünüyor. Ama Haiti’deki karışıklık nedeni ile şimdilik bir yön belirleme mümkün olmuyor. Bu yakın noktalar dışında da Dominik için alternatiflere bakılıyor. Elbette yakıt fiyatları, yolcu yoğunluğu, en önemlisi güvenlik gibi nedenlerin uygun olduğu noktalar pazarlamacılar tarafından inceleniyor. Ayrıca Dominik’e uçuş yapıldığında bölgedeki adalardan çoğuna uygun zamanda, uygun bağlantılar verilebilmesi için bölgesel havayolları ile kontaklar kuruldu.

Amerika Kıtası’na büyük çıkarma

Haberin Devamı

‘1254 SEFERE İMZA ATTIK’

THY Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, “THY, Avrupa’da uzun menzilli taşıyıcılar arasında seferlerini 2019 yılına oranla en fazla sayıda icra edebilen havayolu oldu. 8-14 Temmuz 2021 haftasında 2019 yılının aynı dönemine göre uzun menzilli seferlerin yüzde 85’ini gerçekleştirdik. Aynı dönemde Anadolujet’te dahil olmak üzere toplamda 1254 günlük sefere imza attık. Günlük sefer sayısı itibarıyla da Avrupa’da Network taşıyıcıları arasında THY liderliğini koruyor. Uzakdoğu pazarında halen devam eden notamlardan dolayı kısıtlı olan talep dikkate alınarak, rezervasyon değişim eğrisi de gözetilerek doğru zamanda ,uzun menzil kapasitesinin Amerika kıtasına kaydırılması gerçeği bizim için önemli bir başarı oldu” diye konuştu.

Amerika Kıtası’na büyük çıkarma

Haberin Devamı

‘AFRİKA VE ASYA'YA YENİ UÇUŞLAR OLACAK’

THY Satış Pazarlama 2. Böge Başkanı Kerem Sarp, “Şirketin satış ve pazarlama da 2’inci bölgesine Amerika, Afrika, Avrupa Kuzey ülkeleri İngiltere Asya Uzakdoğu ülkeleri giriyor. Amerika kıtasında yeni uçuş noktaları açmak için pazar araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Belli bir süre sonra Uzakdoğu pazarında da açılmalar olacaktır diye ümit ediyoruz. Tabii güçlü ve büyük bir uçak filosuna sahibiz. Bu sayede operasyonlarımızı yaygınlaştırabiliyoruz. Afrika’da birçok noktaya Airbus 330 uçakları ile seferler yaparak yolcu bagajlarından kaynaklanan sorunları da çözüyoruz. Gelecekte hem Afrika hem de Asya pasifik pazarında yeni noktalarla yerimizi alacağız” şeklinde konuştu.

 

Yazarın Tüm Yazıları