Bandırma yıllardır hakkını arıyor

Salgın nedeniyle 2 yıl aradan sonra ‘10.5 Dünya Bandırmalılar Günü’ kutlamalarında Bandırmaspor’un kuruluş yılını simgeleyen 1965 meşale sahil bandında yakıldı ve Bandırmalılar Süper Lig’e çıkma mücadelesi veren takımlarına marşlar ve tezahürat yaparak destek oldu.

Haberin Devamı

2010 yılında Bandırmaspor taraftarları tarafından kutlanmaya başlanan ‘10.5 Dünya Bandırmalılar Günü’ her geçen yıl daha da kitleselleşti. Bu kitleleşmenin altında yatan en büyük neden kent aidiyeti… Bandırma’da yaşayan insanlar kendilerini bu kentte ifade ediyor, birbirlerini ötekileştirmeden sosyal ve kamusal alanları rahatlıkla paylaşabiliyor. Aslında Bandırmalılar günü kutlamalarına katılanlara baktığımızda da bunu görebiliyoruz. Öyle ki sahil bandında gencinden yaşlısına, zengininden fakirine herkes bu şölene ortak oluyor. 5-10 bin kişin katıldığı kutlamalarda kavga gürültü, sarkıntılık, taciz yok. Bandırma’nın bir başka önemli özelliği ise burada doğmamış ama bir biçimde yolu Bandırma ile kesişmiş insanların da zaman içinde “Bandırma Aidiyeti” kazanmaları. Bandırma’nın yaşam biçimi, insanların birbirine yaklaşımı, birbirini ötekileştirmemesi, özgürlükçü ve demokratik yapı göç eden insanları da memnun ediyor.
Dünya Bandırmalılar gününün altında yatan en önemli neden ise Bandırma’nın hak mücadelesi. Bu yalnızca il olma isteğiyle açıklanamayacak bir durum. Uzun yıllar devlet yatırımı alamayan Bandırma’da son dönemde yapılan yatırımlar da ne yazık ki bitirilmiyor. 3 yıl önce başlanan kavşak çalışması devam ediyor. Yine 3 yıl önce yapımına başlanan yeni diş hastanesi hala hizmete açılmadı. Paşakent Mahallesinde yapımına başlanan kültür merkezinde çalışmalar devam ediyor. İnsanlar bu sorunlara tanık oldukça Bandırma’nın uzun yılladır hakkının yendiğini, ihmal edildiğini kendileri yaşayarak öğreniyor. 2014 yılında Büyükşehir Yasasıyla tanışan Bandırma’da altyapıdan ulaşıma birçok alan Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlandı. Büyükşehir’in kurulduğu günden buyana Bandırma’ya elle tutulur hizmetler yapmayışı da Bandırma halkının 1950’lerde başlayan “İl olma” sevdasını tekrar ateşledi. Bandırma’dan bakıldığında Balıkesir Büyükşehir, yalnızca Balıkesir Merkez’in belediyesi olarak görülüyor. Aradan geçen 8 yılda bu anlayış yıkılamadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın bu anlayışı yıkmak için hala 2 yılı var. Şöyle düşünün geçtiğimiz yıllarda 200-300 milyona Balıkesir Merkez’de “Avlu” projesi yapılırken Bandırma’da 3 milyona elle tutulur bir yatırım yapılmadı.

Haberin Devamı

TEK KURTULUŞ İL OLMAK

Haberin Devamı

Yalnızca Bandırma’da yaşayan insanlar için değil, çevre ilçeler için de Bandırma bir cazibe kenti. İş olanakları, sağlık, eğitim, ulaşım ve ticaret açısından Bandırma bölgenin parlayan yıldızı. Bütün bu olanaklar temel alındığında Bandırma’nın gelecekte il olması bir hayal değil. Balıkesir GSMH’nın yüzde 40’ını Bandırma oluşturuyor. İşte bütün mesele de burada başlıyor. Bandırma’nın il olmasıyla Balıkesir’in bütün ekonomik değerleri aşağı çekilecek. Bandırma’nın il olmasıyla ilgili önümüzdeki seçim sürecinde önemli gelişmeler yaşayabiliriz. CHP kulislerinde konuşulan ve genel merkeze iletilen konuların başında Bandırma’nın il olması geliyor. Sözün özü; ‘10.5 Dünya Bandırmalılar Günü’ yalnızca Bandırmaspor’a desteği kapsamıyor. Katılımın bu denli yoğun olmasının nedeni kent aidiyeti, il olma isteği.

Yazarın Tüm Yazıları