Zarrab bağlantıları

BİLİNMEYENLERİ konuşmayalım. Reza Zarrab ABD’ye tutuklanacağını bilerek mi gitti?

Haberin Devamı

Amerikan Yönetimi, bu davayla Zarrab’ı 17 Aralık sürecinden koruyan Ankara’yı sıkıştırmaya mı hazırlanıyor? 

 

Bu soruların cevaplarını bilmiyoruz. Bazılarını 4 Nisan’da Zarrab’ın Miami’de ikinci kez yargıç karşısına çıkmasıyla öğreneceğiz. Ama şimdilik her şey spekülasyon.


Halbuki bunları konuşuncaya kadar elimizde o kadar çok veri var ki...


Türlü komplo teorileri üzerinde durmak yerine hazırlanan iddianamede öyle ipuçları verilmiş ki...


İzin verirseniz şimdi ben bunların en önemli gördüğüm ikisine değinmeye çalışacağım. Biri Mapna bağlantısı. Diğeri de Zarrab’ın mallarına el konulması meselesi.


*


BAŞSAVCI Preet Bharara’nın hazırladığı iddianamenin en çarpıcı bölümlerinden biri, Zarrab’ın şirketlerinin yürüttüğü yasadışı para transferlerinden birine Mapna Group’un adının da karıştığını gösteren kısım.

 

Haberin Devamı

Öyle ki, para hareketlerini sıralarken, Başsavcı daha ilk maddede Kanada’ya yollanacak bir meblağda Mapna bağlantısına vurgu yapıyor. Sonra Mapna adı kullanılmadan bir ABD bankası aracılığıyla gerçekleştirilen yaklaşık 1 milyon dolarlık transferin teyit edildiğini söylüyor. Niye önemli bu?


Çünkü Mapna, doğrudan İran Rejimi’nin koruyucusu ve katılık yanlılarının kontrol ettiği İslam Devrimi Muhafızları Ordusu’yla (İDMO) güçlü bağlantıları olan bir şirket.

 

İran’ın yaptırımları aşmak için kurduğu kabuk şirketleri en iyi takip eden isimlerden, Washington’daki Demokrasi Koruma Vakfı’ndan (FDD) Emanuele Ottolenghi’nin hazırladığı bir araştırmaya göre de yöneticileri İDMO’ya yakın.

 

Örneğin İran’ın en büyük inşaat ve enerji şirketlerinden biri olan Mapna’nın şimdiki CEO’su Abbas Aliabadi, eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde 2008-2009’da Enerji Bakan Yardımcılığı yaptı.

 

Havacılık ve uzay mühendisi. Ve Ottolenghi’ye göre İran’ın uluslararası denetime açmadığı nükleer programına en vakıf isimlerden biri. Bir diğer yöneticisi Musa Refan ise İDMO Hava Kuvvetleri’nin ilk komutanı.


*

Haberin Devamı


PEKİ nedir Mapna’nın Türkiye bağlantısı?


İşte aynı Mapna’nın, 19 Mart 2009’da kurulan Energy Trading Elektrik (sicil no: 694118) dışında, Türkiye’de CEO Aliabadi eliyle ortak olduğu iki şirket de bulunuyor.

Bunlardan biri 5 Kasım 2010’da İstanbul’da kurulan, şimdi tasfiye halindeki, 753200 sicil kodlu Özgüneş Elektrik Parçaları. Diğeri de 774879 sicil kodlu, 26 Nisan 2011’de kurulmuş MS Uluslararası Enerji Yatırım A.Ş.


Aliabadi’yle birlikte Musa Refan’ın da yönetim kurulu üyesi gözüktüğü MS’de diğer ortak kim? Meşhur Sıtkı Ayan. Som Petrol’ün sahibi. 17 Aralık 2013 operasyonları başlamadan bir gün önce, 16 Aralık’ta Türk Hükümeti’nin verdiği, cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci yatırım teşviğini alan ve o dönem 11.5 milyar liraya İran doğalgazını Almanya’ya taşıyacak bir petrol boru hattı inşa edeceğini duyuran işadamı.


*

Haberin Devamı


BHARARA’nın iddianamesindeki ikinci önemli kısım ise Zarrab’ın mallarına el konulmasının talep edildiği bölüm. Niye çok önemli? Çünkü şimdi Amerikan Devleti, Zarrab’ın üstünde gözüken ya da başkalarının üstüne yaptığı bütün şirketleri araştıracak...

 

Ve Zarrab’ın Türkiye’deki tüm operasyonlarında işin ıncığını cıncığını çıkaracak da ondan.


Bunun ne tür sonuçlar doğurabileceğini en son İran’daki Babek Zencani yargılamasında gördük. Tahran, Zencani’nin İran’ı 2.8 milyar dolar dolandırdığını savunarak Zencani ve beraber çalıştığı Mehdi Şems’i cezalandırınca Zencani’nin yediemini Şems eliyle Türkiye’de sahip olduğu şirketlerin İran devletine iadesi gündeme geldi.

 

Haberin Devamı

Ve örneğin İran Petrol Bakanlığı, Zencani’nin Şems üzerinden satın aldığı Onur Air’in İran’a iadesi için dava açtı. Dava nedeniyle basına bu şirketlerden sadece Onur Air yansıdı. Ancak Ottolenghi ve dosya üzerinde titizlikte çalışan yine FDD’den Merve Tahiroğlu, Onur Air ile Ten Tour dışında başka şirketler de olduğunu ortaya çıkardı.

 

Simin Gemi, Sunlight Holding, Günbey Gayrimenkul ve Aspendos Gemi gibi firmaların dahil olduğu, Zencani’nin Türkiye’de kurduğu kocaman bir ağ.


Türkiye’de iade davası açan Tahran olunca çok önemli olmayabilir. Ama aynı türden davayı bu sefer Washington açarsa, sonuçlarının çok farklı olacağını tahmin etmek güç değil.


*

Haberin Devamı


BİLİNMEYENLERE gerek yok. Zarrab Olayı’nda şimdiye kadar ortaya çıkanlarda bile o kadar önemli detaylar var ki... Savrulmadan, teyit ederek, yavaş yavaş gideceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları