Türkü kokulu, ritm zengini, iyi şarkılardan oluşan bir yol

Bir Pinhâni albümünde ‘Şu şarkı güzel’ gibi bir yaklaşım doğru değil. ‘Yollar Bizi Bekler’le yine bütünlüğün öne çıktığı bir işe imza atmışlar.

Haberin Devamı

yıl kadar önce ilk şarkılarını dinlediğimde önyargılı davranıp bu toprakların müziğinden beslenen hatta kendilerinden sonraki kuşaklarla bu anlamda müzikal bir köprü oluşturacak, yüksek müzik çıtasına sahip, ‘yeni’ şeyler söyleyen, yerel-evrensel dengesini kurmuş özel bir grupla karşı karşıya olduğumu düşünmüştüm. Peki ya şimdi; onca sevilen şarkı, dolup taşan konserden sonra? Tamamen aynı şekilde düşünüyorum. Diğer bir deyişle, önyargı her zaman olumsuz değildir. Bu önyargımı bir öngörüye dönüştürdükleri için kendilerine teşekkür ederim.

Dört yıl önce yayımladıkları ‘Kediköy’ albümü, benim için o yılın en iyi albümlerinden biriydi. Bir albüm bütünlüğü içinde farklı sound’lardan beslenen, ritm skalası geniş bunca iyi şarkıyı bir araya getirmek kolay iş değil. Bunu da ancak hayatı daha minimal yaşayan, müzik yapmak dışındaki kaygılarını en aza indirgemiş insanlar başarabiliyor.

Haberin Devamı

Türkü kokulu, ritm zengini, iyi şarkılardan oluşan bir yol

Melis Danişmend ve Kalben de var

Kendilerinin sadece Karadeniz değil, memleketin tüm yörelerinin türküleriyle özel bir bağ kurduklarını bilmekteydim. Derken geçen yıl ‘On Türkü’ albümü geldi. Pinhâni, konserlerinde sürekli en sevilen şarkılarını çalan gruplardan olmadığından ve o dönemde türkü yorumları öne çıktığından, sevenleri tarafında ‘Bundan böyle türkü söyleyecekler’ gibi bir algı oluştu. Oysa müzik öyle bir yol değil. Bazen türkülere uğrayıp orada yatıya kalmak gerekebiliyor yeni yolculuklar için...

Öyle de oluyor... Bugün yeni albümde ikisi de birbirinden güzel versiyonlarla yer alan ‘Kendinden Usandırma’ ve Melis Danişmend’in eşlik ettiği ‘Peki Madem’ geliyor tekli olarak. Danişmend’den bahsetmişken hayata ve müziğe bakışlarıyla Pinhâni ile ruh eşi olduklarını eklemek isterim. Bu hissi iyi anlatan bir şarkı ‘Peki Madem’...

‘Yollar Bizi Bekler’in bir diğer eşlik sanatçısı ise son dönemin en önemli kadın şarkı yazarı ve seslerinden Kalben. Kalben’in ‘İyi Değilim Ben’e sesi ve yüreğiyle net bir kıymet kattığını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Türkü kokulu, ritm zengini, iyi şarkılardan oluşan bir yol
Yollar Bizi Bekler, Pinhâni,  Beğeni Müzik Yapım

Akın Eldes’e özel selam

Sinan Kaynakçı’nın şarkı yazarlığı, kimselere benzemeyen ses rengi, kurguladığı Pinhâni şarkısı formu açılarından baktığımızda tek kişilik proje gibi görünse de onlar grup müziği yapan ve Türkiye müziğinden çokkatmanlı olarak beslenen bir ekip. Bu nedenle de Türkiye’de konser için ayak basmadık yer bırakmayan, yurtdışında ilgi gören yüz akı bir grup.

Selim Aydın, Eray Polat, Hami Ünlü ve kimi konserlerde nefeslilerde Ertan Şahin’den oluşan Pinhâni dediğimizde bir özel selamı da Akın Eldes’e yollamamız şart. Eldes, ilk günden beri bu işin ruhunda, fikrinde vardı ve hep olacak.

Haberin Devamı

‘Yollar Bizi Bekler’, ikisi dinlediğimiz tekli, biri versiyon olmak üzere 12 parçadan oluşuyor. Pinhâni albümü söz konusuysa ‘Şu şarkı güzel, bu şarkı az güzel’ gibi bir yaklaşım çok doğru değil. Dediğim gibi albüm bütünlüğüne ve şarkıların bu anlamda arz ettikleri değere bakmak lazım. Öyle bakınca sizi yine makamsal, türkü kokulu, ritm zengini, gayet rock’n roll ve iyi şarkılardan oluşan bir yol bekliyor diyebilirim.

Yazarın Tüm Yazıları