Her daim iddialı

Kenan Doğulu ‘Bumaya’ gibi iddialı bir parçayı yayımlamak için pandemi yasaklarının gevşemesini bir yıl kadar bekledi. Kısa, net, nokta atışı bir şarkı olmuş ‘Bumaya’. Ayrıca videosu da çok başarılı.

Haberin Devamı

Her daim iddialıBumaya (Tekli)
Kenan Doğulu
Doğulu Ses

Kenan Doğulu’nun 2018 tarihli ‘Vay Be’ albümünden sonra yaptığı ‘Bizimdir’ teklisi pandemi ruh halini yansıtan, birleştirici ve güçlü bir ‘balad’dı. Ardından geçen yıl  ‘Rakkas’ yorumu ve albümden ‘Yosun’un remiksiyle ortamı hafiften hareketlendirdi. ‘Bumaya’ gibi iddialı ve nokta atışı bir parçayı yayımlamak için pandemi yasaklarının gevşemesini bir yıl kadar bekledi.

SONUÇ PIRILTILI OLDU

Şarkıyı en doğru haline getirene kadar hem söz hem beste aşamasında Ozan Bayraşa, Umur Doma ve Onurr gibi rüştünü ispatlamış müzik insanlarıyla işbirliğine giren Doğulu, dijital dünyanın beklentileriyle Kenan stilini buluşturmayı başarmış. Tam bu noktada, şarkının oluşumu sırasında yerinde yönlendirmeler yaptığını düşündüğüm Ozan Bayraşa’nın formülü tıkır tıkır çalışmış. Ses efekt tasarımı, Emre Kıral’ın miks ve mastering’i, Dolby Atmos miks derken ortaya modern ve temiz bir sound çıkmış; kısa, net, nokta atışı bir şarkı olmuş ‘Bumaya’.

Haberin Devamı

Kenan Doğulu ‘Bumaya’da, Kerimcan Durmaz ve Zeynep Bastık’a çektiği videolarla öne çıkan ödüllü yönetmen Ecem Lawton’la bir araya geldi. Bu sayede de Los Angeles’taki Le Chateau Rose’da, bir Edgar Allen Poe öyküsünden yola çıkarak yaratılan görsel dil ve teatral üslupla çekilen iddialı bir videoya kavuştu.

Kostümler Fashion Week 2020’nin yaratıcı direktörü Guvanch Agajumayev’in imzasıyla tasarlandı. Koreograf olarak Dua Lipa ve Beyoncé videolarından tanıdığımız Marvin Brown’la çalışıldı. Diğer bir deyişle şarkının duygusunu derinleştirecek görsel bir anlatım için epey emek verildi, kapsamlı bir prodüksiyona girişildi. Ama sonuç pırıltılı oldu. ‘Bumaya’, bu yazın kalanında ve bundan sonraki yazlarda, tüm Kenan Doğulu istek listelerinde başa oynayacaktır diye düşünüyorum.

GELECEK VAAT EDİYOR!

Siz belki de Su Sonia’ya YouTube’un meşhur programlarından ‘Soramazsın’ın sunucusu olarak aşina olabilirsiniz. Ama müzisyenliği daha eski... 2010’ların ilk yarısında Dolapdere Big Gang’in solistiydi. Öte yandan ruhunda hiphop olduğunu, trap ve R&B’ye ilgi duyduğunu; kendi stiliyle, müzik ve dansı hayatının merkezine koyduğunu öteden beri bilmekteydik. Ezhel’in ‘KOVL’ tayfasından tanıyıp sevdiğimiz yetenekli prodüktör Bugy’nin müzikal vizyonuyla da ‘Vaat’, debut (çıkış) teklisi olarak iddialı bir yerde konumlanıyor. Bu vesileyle yakın gelecekte Su Sonia adını çok sık duyacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Pek yakında DJ Suppa’nın desteğini de alacağı, kulağıma gelenler arasında... Bildiğim kadarıyla Veyasin ve Gazapizm’in de müzisyen olarak içinde bulunduğu The Captain ekibiyle (Begüm Toprak) kafa kafaya verip şimdiden yurtdışı planlarına girişmişler bile... Siz eylülde yayımlanacak ikinci tekli ‘Eylül’ü de mutlaka dinleyin. Ondan sonra bir tekli daha gelecek, hatta sürpriz eşlikler de yolda...

Haberin Devamı

Yeri gelmişken ‘Vaat’in videosuna da dikkat çekmek isterim. Ayşegül Erbek yönetmenliğinde kısa film tadında çekilen videoda Su Sonia’yı, Anadolu mitolojisi içinde, Ana Tanrıça Kibele’nin düşüne girip toprak kadına dönüşürken görüyoruz.
Her daim iddialı
Vaat (Tekli)
Su Sonia
EMI-Kent Universal Music Turkey

DAHA SAKİN, DAHA GÜÇLÜ...

Haziranda yeni albümle aynı adı taşıyan ilk teklisini yayımlayan Lorde ülkemizi de kapsayan geniş bir coğrafyada hayran kitlesi olan, saçının rengiyle bile sosyal medyada uzun uzun konuşulan bir isim haline geldi.  Bu nedenle ‘Solar Power’ için ‘Türkiye’de de sabırsızlıkla beklenen bir üçüncü albüm’ demek mümkün.

İşin en önemli özelliği; geneli itibariyle son derece sakin (albüme adını veren ilk teklinin coşkusu dışında), hikâye olarak içedönük, öte yandan sahilde güneşi batırırken keyifle dinlenecek şarkılardan oluşması. Bu anlamda 4 yıl önce yayımladığı ikinci albüm ‘Melodrama’yla zıt kutupta gibi görünüyor. O albümün Lorde’nin ‘yıldızlık kariyeri’ne verdiği hizmetler düşünülünce ‘Solar Power’ zayıf kalmış şeklinde yorumlayanlar olacaktır ama kazın ayağı öyle değil. Sound’a ve ona emek verenlere dikkatle baktığınızda
24 yaşındaki Lorde’nin (ve akranlarının) ilginç fikirlerin peşinden koşmakla ilgili heyecanını teşhis ediyorsunuz. Yani ‘Solar Power’ için; Lorde kuşağının beklentilerine kendisinin Yeni Zelanda kökleri aracılığıyla verilmiş, çıtası yüksek, müzikal bir yanıt da diyebiliriz. Kendisini hayranlıkla izliyorum...
Her daim iddialı
Solar Power
Lorde
Universal Music
New Zealand Lim.

Yazarın Tüm Yazıları