Dikkat! Mariah Carey dönüyor

İlk albümünün yayımlanmasının üzerinden neredeyse 30 yıl geçmiş. Bu tür bir mega star’lığı taşımak bir yandan hayatınızın laneti. Kendinizi hep çok ama çok büyük görüyorsunuz. Öylesiniz de... Ama satış listeleri öyle söylemiyor. Hele 50’nize geldiyseniz ve o beş oktavlık ses de yerli yerindeyse işin psikolojik yükü ağırlaşıyor. Bir yandan eski şarkılarınız 400 milyonları yakalamış, diğer yandan yeni şarkılarınız için ‘trendlere uygunluk’ kaygınız var ama olduramıyorsunuz. Mariah Carey son albümünde bu ikilemi iyi analiz etmiş.

Haberin Devamı

Mariah Carey gibi isimlerin fırtınalar estirdiği dönem 90’lara denk geliyor.
O yıllarda divalık mertebesine layık görülmüş olanlar bugünün star’ları gibi değil, uzaya gitseniz ulaşamayacağınız uzak yıldızlar. O nedenle bugünkü tavırları da bambaşka onların.
Mariah Carey’nin, Jennifer Lopez’le ilgili bir soru geldiğinde “Kimmiş o, tanımıyorum” demesinin nedeni de bu... ‘Birinci belli, ikinci kim’ diyemeyişinin sebebi ise başka: Forbes dergisi 2018’de müzikten en çok para kazanan
10 kadını açıkladı. Birinci Katy Perry olmuş 83 milyon dolarla. Carey’nin ‘tanımadığı’, kendisinden bir yaş büyük olan Lopez ise 47 milyon dolarla 6’ncı. Carey, tüm zamanların en çok satan kadın R&B/hiphop kadın sanatçısı da olsa bugün listede değil. Gençlerle aşık atmanın yolunun kendi duruşuna sahip çıkıp olanı geliştirmek yerine trendlere uymak olduğunu sandığından böyle bu durum. O arada, akranından da gol yiyebiliyorsun. İster tanı, ister tanıma...
Dikkat Mariah Carey dönüyor
Her yıl Noel’de dinlene dinlene...
Carey’nin ilk albümünün yayımlanmasının üzerinden neredeyse 30 yıl geçmiş. Bu tür bir mega star’lığı taşımak bir yandan hayatınızın laneti. Kendinizi hep çok büyük görüyorsunuz. Öylesiniz de... Ama satış listeleri öyle söylemiyor. Hele 50’nize geldiyseniz ve o beş oktavlık ses de yerli yerindeyse işin psikolojik yükü ağırlaşıyor. Bir yandan ‘All I Want For Christmas Is You’ adlı şarkınız her yıl Noel’de dinlene izlene 400 milyonları yakalamış, diğer yandan yeni şarkılarınız için ‘trendlere uygunluk’ kaygınız var ama olduramıyorsunuz. Dört yıl aradan sonra gelen ‘Caution’ albümüne bakacak olursak; Carey’nin bu ikilemi iyi analiz ettiğini düşünüyorum.
10 yıl sonra
dinlenecek şarkılar
Bu kez öyle herkesi kucaklamaya çalışacak bir albüm yerine onu ikon yapan değerlere sarılmayı tercih etmiş. Daha dar ancak daha güçlü bağ kuracağı bir kitle hedeflemiş. Mariah; prodüktörleri arasında Skrillex, Timbaland gibi önemli ‘marka’lar olmasına karşın hem sound hem de tavır açısından R&B/soul/pop divası karakterinin özünü korumuş. Albüm çıkışına kadar dört iddialı teklisini (‘GTFO’, ‘With You’, ‘The Distance’. ‘A No No’) paylaşan Carey’nin albümdeki diğer altı parçasını da dinleyince (Benim için albüme adını veren parça ve Gunna’nın eşlik ettiği ‘Stay Long Love You’ öne çıktı) iki şey düşündüm. İlki; ‘With You’nun videosunda canlandırdığı gibi görkemli evlerde oturan, sabah saatlerinde dekolte kıyafetler giyip ara sıra halkın arasına kraliçeler kadar karışan, uzak yıldız Mariah karakterini seviyoruz. İkincisi ise; onun için doğrusu trendlere uymak değil, 10 yıl sonra da dinlenecek şarkılar yapmak.

Yazarın Tüm Yazıları