Bu şarkı görevinin hakkını vermiyor

Luis Fonsi’nin; Demi Lovato’lu ‘Échame La Culpa’sını (Suçu Üstüme At), bir ‘Despacito’ olamamanın ötesinde vasat bulduğumu söylemek zorundayım.

Haberin Devamı

2017’yi en güzel yıl olarak hatırlayacak isimlerin başında geliyor Luis Fonsi. Önce Latin pop sınırlarını aşıp dünya hiti haline gelen ‘Despacito’nun başarısı, sonra bu başarının geçen günlerde dağıtılan Latin Grammy’lerinde ‘Yılın Kaydı’ ve ‘Yılın Şarkısı’ ödülleri ile taçlandırılması, hemen akabinde söz konusu ikinci tekli ‘Échame La Culpa’nın ve video’sunun yayımlanması derken Luis Fonsi hızlı start’ının meyvelerini topluyor gibi görünüyor.

Konuya başka bir açıdan bakacak olursak, ‘Despacito’nun başarısındaki kimi önemli unsurları hatırlatmakta fayda görüyorum. Öncelikle Latin kökenli şarkılar, dünya pop platformlarını uzun süredir beslemekteydi. Parça ‘jackpot’ yapıp paralar şıkır şıkır dökülmeden önce makine zaten dolmuştu yani. Daha da önemlisi, parçanın ‘Daddy Yankee’ ile feat. (eşlik) şeklinde başlayan yolculuğunun seyri bir remix için devreye giren Justin Bieber ile fena halde değişti ve hit oldu; patladı gitti...

Haberin Devamı

Fonsi ve akıl hocaları da bu gerçeklerin farkında olsa gerek; İspanyolca konuşan popçuyla İngilizce konuşan akranının işbirliği formülü üzerinden Demi Lovato gibi popüler bir kadın karakterle ilerlemeyi seçtiler ikinci teklide. Burada seçen tarafın Luis Fonsi olduğu apaçık, çünkü Demi Lovato da kendi kariyerinin ‘Despacito’sunu aramakta, Latin rüzgârından faydalanmaya çalışmakta.

Bu şarkı görevinin hakkını vermiyor

Başka ‘Despacito’ yok

Geçen ağustosta, Antalya’ya geldiğinde sadece Hürriyet’ten Aslı Barış’a konuşan Luis Fonsi; “Evet, asla bir daha ‘Despacito’ gibi bir parça yapamayacağım. Başka kimse de yapamayacak... Tarihte sadece bir ‘Despacito’ olacak. Tıpkı sadece bir ‘Macarena’, bir ‘La Bamba’ olduğu gibi... Başka bir ‘Despacito’ yazılamayacağını biliyorum, çünkü böyle bir fenomen her zaman yaratılamaz” demişti. Söylediklerinde büyük ölçüde haklılık payı var. Ancak Ricky Martin, Enrique Iglesias, Shakira gibi ‘One hit wonder (Tek şarkılık mucize)” kalıbını kıranlar da olmadı değil geçmişte.

Haberin Devamı

Şarkının çıkışından sonraki bir hafta içindeki gelişmeler şöyle: Dijital platformlarda bir heyecan yarattı ancak sadece İspanyolca konuşulan ülkelerde Spotify dinleme listelerinin 1 numarasına ulaştı. Globalde Spotify’ın 13’üncü sırasını, Amerika’da ise 53’üncülüğü ancak zorlayabildi. iTunes Amerika’da indirme listelerinin 5’inciliğine kadar yükselip düşüşe geçti. Amerika ‘dünya hitleri’ noktasında belirleyici olduğundan tahminimce Billboard Top 100’ün ortalarında kendine kısa süreli bir yer bulur. Ama yeter mi?

Luis Fonsi’nin; Demi Lovato’lu ‘Échame La Culpa’sını (Suçu Üstüme At), bir Despacito olamamanın ötesinde vasat bulduğumu söylemek zorundayım. Bu minvalde Demi Lovato’ya ne kadar fayda sağlayacağı da şüpheli şarkının. Video’sunda renkli giysiler, seksi dans koreografileri, pozitif ruh halleri; şarkıda Karayip ritmleri üzerine döşenmiş tropik pop gibi unsurlar yerli yerinde ama büyük bir hit takipçisi ve albüm habercisi olarak görevinin hakkını veren bir lokomotif değil ‘Échame La Culpa’. Aksi bir gelişme olursa, pazarlama harikası der geçerim.

Haberin Devamı

Bu şarkı görevinin hakkını vermiyor
LUIS FONSI & DEMI LOVATO - ÉCHAME LA CULPA (Tekli)
5 üzerinden 3 yıldız

Yazarın Tüm Yazıları