Alicia Keys’in Türk düğünüyle imtihanı

Dünyaca ünlü şarkıcı Alicia Keys geçen hafta Instagram hesabından Altın Gün’ün ‘Halkalı Şeker’ yorumu eşliğinde yüzerken çekilmiş bir videosunu paylaştı. Yüzleri gülümseten bu videoda şarkısını duyduğumuz Altın Gün’e dikkat kesilmekte fayda var.

Haberin Devamı

batı’da; 60’ların ve 70’lerin ‘aranjman’ furyasına tepki nitelikli ve psikedelik rock etkileşimli Anadolu pop’un keşfedilmesi 2000’lerin ortasına rastlıyor. Dönemin şarkılarının yeniden basım CD’lerde yer alması, plağın küllerinden doğuşu ve koleksiyoner sayısının artışı derken; sound Avrupa’da merak uyandırdı. Selda Bağcan, Time dergisinin ‘Yaşayan Efsane Kadın Şarkıcılar’ listesinde yer aldı. ‘Yüzüklerin Efendisi’ filminin ‘Frodo’su Elijah Wood kendisinin büyük hayranı oldu. Selda; Primavera Sound gibi çok büyük bir Avrupa festivaline davet edildi. Önemli müzik mecraları “70’lerde Türklerin Joan Baez’e cevabı” şeklinde yorumladı kendisini.
70’lerin Anadolu pop sound’undan etkilenenlerden biri de Hollandalı basgitarist Jasper Verhulst’tu. Kendisi Jacco Gardner’ın konserinde çalmak üzere İstanbul’a geldiğinde Selda, Barış Manço, Zafer Dilek, Özdemir Erdoğan, Neşe Karaböcek, Üç Hürel, Mustafa Özkent, Erkin Koray, Edip Akbayram gibi isimlerden büyülendi. Hollanda’ya döndüğünde kararını vermişti; bu sound’un peşinden gidecekti. Gitarist Ben Rider ve davulcu Nic Mauskovic’le birlikte Facebook üzerinden Türk solist arayışına girdiler. Merve Daşdemir ve Erdinç Ecevit Yıldız’da karar kıldılar. Gruba en son perküsyoncu Gino Groeneveld katıldı ve isim arayışına giriştiler. Solist Merve, Türkler için altın gününün manasını açıkladığında işlem tamamlanmıştı.
Alicia Keys’in Türk  düğünüyle imtihanı

Sözleri anlayarak dinlemek...
Derhal bir repertuvar oluşturuldu. ‘Goca Dünya’ onların vitrini oldu; ‘Kırşehir’in Gülleri’, ‘Halkalı Şeker’, ‘Şeker Oğlan’, ‘Caney’, ‘Cemalim’, ‘Kaymakamın Kızları’, ‘Tatlı Dile Güler Yüze’, ‘Şad Olup Gülmedim’, ‘Çiçekler Ekiliyor’ derken ‘On’ albümünü oluşturan 10 şarkı ortaya çıkmıştı. Hollanda dışında; İtalya, Fransa, Danimarka, İsveç, Fransa, Portekiz ve Almanya’da birçok konser verip festivallerde yer aldılar. Bu yaza; North Sea Jazz, Open Air Basel, Clandestino, Fusion, Best Kept Secret, Montreal Jazz gibi birçok prestijli festivalde sahneye çıkarak damga vurmaktalar. Yurtdışında söyledikleri Türkçe şarkılardan tek kelime anlamayan ancak onlardan ve dans ettiren sound’larından etkilenen özel bir hayran kitleleri oluştu. Şimdi üçüncü kez İstanbul’a;
23 Kasım’da Salon İKSV’ye gelmeye hazırlanıyorlar. Altın Gün’ü; şarkıları bilerek ve sözleri anlayarak dinlemek bambaşka bir deneyim. Tıpkı Avrupa’da benzetildikleri King Gizzard And The Lizard Wizard gibi KüçükÇiftlik Park’ta konser verebilecek bir potansiyele sahip Altın Gün. Yeter ki burada da yeterince insan farkına varsın.
Herkesi dans ettiriyorlar
Diyeceksiniz ki, “Bir furya var belli ki. Bizim şarkıları paketleyip satıyorlar elin Avrupalısına. Neden abartıyorsun?” Çünkü bizim yapamadığımızı ve bence yapamayacağımızı yapıyorlar.
O sound ancak bu topraklardan bir vokal anlayışı ve bu topraklardan uzak müzisyenlerin buraya bakışıyla ortaya çıkabiliyor. Altın Gün; bugün bir cover projesiyle bizim malımızı bize satıyor gibi görünse de onları farklı hale getiren enerjinin sırrı da bu. Fatih Akın filmindeki Türk düğünüyle, ‘Çöpçüler Kralı’nda Kemal Sunal’ın dilindeki türkünün ya da altın gününde göbek atan hanımların özgürlük hissinin kesişim kümesi gibi. Herkesi dans ettirmeleri de cabası. Belki bir gün kendi parçalarını da yapacaklar, hep birlikte göreceğiz. Yani Alicia Keys’in denize girerken paylaştığı Instagram hikâyesinde Altın Gün’ün ‘Halkalı Şeker’ yorumuna yer vermesi ve bu vesileyle gruba ilginin artması tesadüf değil. Devamı yakında..
Alicia Keys’in Türk  düğünüyle imtihanı

Haberin Devamı

Forro dansı İstanbul’da

Haberin Devamı

Bir eşli dans türü olan ‘forro’ya özel düzenlenen festival, ‘Forro a la Turca’ yarın sona eriyor.
Alicia Keys’in Türk  düğünüyle imtihanı

Dünyaya Brezilya’nın kuzeydoğusundan yayılan ve 2000’li yılların başından itibaren Avrupa’yı kasıp kavuran forro dansı, dün başlayan ‘Forro a la Turca’ isimli festivalle İstanbul’da tanıtılıyor. Brezilyalı müzisyen ve dans eğitmenlerinden oluşan ekip, bugün ve yarın 12.00-17.00 saatleri arasında dans atölyeleri düzenleyecek. Festival bu akşam bomontiada’da düzenlenecek bir konserle devam edecek. Fabiano Santana sahneyi forro dansçıları Rudolfo Batista ve Enrique Matos ile paylaşacak. “Deniz ve kum olmadan forro festivali düşünülemez” diyen Brezilyalı eğitmenler, festivalin kapanış partisi için pazar günü Kilyos Tırmata Plajı’nda dansseverlerle buluşacak. Festivalin bilet fiyatları 80-380 lira arasında değişiyor, www.forroalaturca.org.tr adresinden ve etkinlik mekânlarının kapılarından alabilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları