Yurt dışına çıkarılması yasak olan ırklar

Ülkemizde bazı kedi ve köpek ırklarının ülke sınırlarının dışına çıkarılması yasak olup, istisnai durumlarda Tarım ve Bakanlığı’nın özel iznine tabiidir.

Haberin Devamı

Bu ırklar orijini ve anavatanı Türkiye olmasına istinaden milli değer olarak öngörülmüş olup koruma altına alınmıştır. Bu olgu yasayla net olup, ırkların saflığının korunması ve genetik yapılanmalarının bozulmaması hedefli olarak oluşturulmuştur. Yasa çıkarılmadan önce Anadolu’ya has olan birçok kedi ve köpek başta Avrupa, Amerika ve Kanada olmak üzere dünyanın birçok ülkesine götürülmüş, buralarda kontrolsüz ve takipsiz bir şekilde üretime tabi tutularak karakteristik özelliklerini yitirdiklerine şahit olunmuştur. Yurt dışına çıkışı sınırlı ve yasak olan köpek ile kedileri şöyle sıralayabiliriz:

Yurt dışına çıkarılması yasak olan ırklar

KÖPEKLER

-Kangal: Anadolu’da Sivas ve civarından köken alan milli gururumuz kangal köpeği, tüm dünyada büyükbaş ve küçükbaş hayvan sürülerini başta kurtlar olmak üzere birçok yırtıcıya karşı amansızca koruyabilen tek ırk olması sebebiyle değerli ve rakipsizdir. Bu ırkın mensupları ve yüksek oranlı melezleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel izni olmadan ve ülkeler arası anlaşma sağlanmadan yurt dışına çıkışı kesinlikle yasaklıdır.

Yurt dışına çıkarılması yasak olan ırklar

-Akbaş: Anadolu’ya ait çoban köpeklerinin bir diğeri olan akbaş köpeğinin anavatanı Eskişehir ve Sivrihisar-Emirdağ bölgesidir. Tıpkı kangal gibi üstün özelliklere sahip bir sürü koruma köpeği olması nedeniyle koruma altına alınmış olup yurt dışına çıkışı yasaklı, sadece Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel iznine tabiidir.
- Yine ülkemize ait olan Aksaray malaklısı, zerdava, çatal burun ve sultan tazısı gibi milli değerlerin de korunması ve ıslahının sağlanması hedefli projelerin devamlılığı için yurt dışına çıkarılmalarında sınırlama söz konusudur.

KEDİLER

Yurt dışına çıkarılması yasak olan ırklar

-Van kedisi: Türkiye’de isminden de anlaşılacağı gibi Van bölgesine ait ve sembol olmuş bu kedinin farklı göz renklerine sahip olması, birçok kedi ırkının aksine suya ve yüzmeye yatkın olması tüm dünyada kedi severlerin dikkatini çekmiştir. Ülkemizde koruma ve ıslah çalışmaları kapsamında olan Van kedisinin yurt dışına çıkarılması yasak olup sadece Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel izni olduğu takdirde yurt dışına çıkışı mümkündür.

Yurt dışına çıkarılması yasak olan ırklar

- Ankara kedisi: Anadolu’nun milli değerlerinden olan Ankara kedisi de pamuksu ve bembeyaz tüyleri, müthiş göz rengi ile eşsiz güzellikte bir kedi ırkıdır. Ankara kedisi de koruma altında olup yurt dışına çıkışı yasaklanmıştır.
***
Eğer bu kedi ve köpek ırklarının mensuplarını Türkiye haricinde bir ülkeye beraberinizde çıkarma düşünceniz varsa Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel izni olmadan çıkaramayacağınızı unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları