Tehlikeli ırk sahiplerinin sorumlulukları

Geçen yıl oluşturulan yeni yasal düzenlemeyle pitbull, Dogo Argentino, tosa inu, fila, American staffordshire terrier ve American bully ırkı köpeklerle, melezler tehlikeli köpek ırkları kapsamına alındı.

Haberin Devamı

Tehlikeli ırk sahiplerinin sorumlulukları

Bu düzenleme, bu ırkların mensuplarını besleyenlere yeni sorumluluklar ve yaptırımları da beraberinde getirdi. Maalesef yeni yaptırımların sorumluluğunu almak istemeyenler bu hayvancıkları sokaklara ve ormanlık alanlara terk etmeye başladı. Terk edilen köpeklerin bir kısmı bu ırklara gönül veren insanlar ve hayvanseverler tarafından kurtarılıp koruma altına alınmış olsa da hatırı sayılır bir kısım sokaklarda yaşamaya devam ediyor. Peki tehlikeli ırk olarak kabul edilen köpeklerden herhangi birine sahipseniz uymanız gereken kurallar ve sorumluluklar neler? İşte tehlikeli ırk sahiplerinin unutmaması gereken 10 madde:

Tehlikeli ırk sahiplerinin sorumlulukları

*Öncelikle bu ırkların üretilmesi yasaklandığı için köpeğinizin kısırlaştırılmış olması zorunlu. Ayrıca köpeğin kısırlaştırıldığına dair veteriner hekiminizden aldığınız belgeyi karnesine işletmeniz ve saklamanız önemli.

Haberin Devamı

*Kısırlaştırılmış olan köpeklerin mikroçip uygulaması yapılmış, pasaportunun çıkarılmış ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sistemine sahibinin kimlik numarasıyla tanımlanmış olması gerekiyor.

*Köpek sahibinin istenildiği taktirde sunmak üzere köpeğin karne ve kayıt belgesini her daim yanında taşıması da zorunlu.

*Hayvan sahibi kendi meskenleri ya da köpeğe ait alanlar dışında gezintileri esnasında köpeğe ağızlık uygulaması yapmak durumunda.

*Bu köpeklerin köpekler için tanımlanmış parklar dışında serbest gezdirilmesi kanunla sınırlı. Bu ırkın mensuplarının çocuk parkları ve topluluk içeren yerlerde gezdirilmesi yasak.

*Talep edildiğinde sunulacak olan karnede tüm aşıların eksiksiz olması gerekiyor.

*Köpeğin sahip değiştirmesi durumu Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirilerek yapılabiliyor.

*Bu köpeklerin karıştığı tüm yasal durumlardan sahipleri birebir sorumlu.

*Bu ırkların mensuplarının yurt dışına çıkışları, ilgili bakanlık izniyle yapılabiliyor.

*Kurallara uymayanlar veya yasal sorumluluklarını yerine getirmeyenler cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalır.

Haberin Devamı

NOT: Bu masum hayvancıklar sorumsuz sahipleri yüzünden ülkemizde bu duruma düştüler. Onları kontrolsüzce üreten, dövüştüren ve saldırganlaştıran insanlar yüzünden kötü şöhrete sahip oldular. Bu ırkları seven ve gönül veren hayvan sahipleri de maalesef töhmet altında kaldı. Kurunun yanında yaş da yandı. Yarın aynı durumun başka köpek ırklarında da yaşanmaması için tüm köpek sahiplerinin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi temennimiz.

Yazarın Tüm Yazıları