Köpeklerimizi kış soğuklarından nasıl koruruz

Kış mevsiminde havanın soğumasıyla birlikte bizler dahil tüm canlıların metabolizmaları soğukla mücadele için farklı bir işleyiş içerisine girer.

Haberin Devamı

Organizmanın soğukla mücadele edebilmesi için daha iyi beslenmeye, yağlanmaya, koruyucu kıyafetlere ve ısınmaya ihtiyacı vardır. Köpekler de kış aylarında metabolizmalarını farklılaştırarak soğukla mücadeleye adapte olmaya çalışırlar.
İster evde yaşasın, ister bahçede... Soğuk havaların başlamasıyla köpeklerimiz için yapılması gereken birçok şey vardır. Köpeklerde kışın yapılması gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Soğuktan korunmak köpeklerde de beslenmeyle direkt bağlantılıdır. Kış aylarında köpeğimizin besin çeşitlerini ve miktarlarını farklılaştırmak en önemli adımlardan biridir. Bu dönemde onları kalorisi ve yağı yüksek olan mamalarla beslemek, bu besinleri mümkünse ılık olarak vermek özellikle bahçede yaşayan köpekler için onların soğuğa olan dirençlerini arttırdığı gibi bağışık sistemlerini de kuvvetlendirir.
- Vitamin, mineral destekleri ve özellikle somon yağı tabletleri ya da derin deniz balığı yağı tabletlerinin kullanılması köpeklerin bağışıklık sistemi dayanıklılığını ciddi anlamda arttıracaktır.

Köpeklerimizi kış soğuklarından nasıl koruruz

- Bahçe köpeklerinde kış mevsiminde en önemli şeylerin başında soğuktan onları koruyacak, kar ve yağmur yağışlarında sığınabilecekleri bir kulübelerinin olması gelir. Kulübenin izolasyonlu, köpeğin boyutlarına uygun, ne çok büyük ne de çok küçük olması, bahçe içerisinde doğru konumlandırılmış olması, örneğin kuzeye bakmaması oldukça önemlidir.
- Yaşlı ve yavru köpekler, genç ve yetişkin köpeklere göre; kısa kürklü köpekler de kalın ve sık kürklü köpeklere göre soğuğa daha az dirençlidirler. Bu nedenle soğuğa direnci düşük olabilecek köpeklerin gezintileri ya da bahçedeki muhafazaları esnasında onlara uygun köpek kıyafetlerinin kullanılması soğukla olan mücadelelerinde onlara konfor sağlayacaktır.
- Özellikle kısa tüylü ve beyaz olan köpeklerde kar soğuklarında soğuk ısırmalarına bağlı yaşanan deri problemi ve yararlanmalarına dikkat etmek gerekir. Dogo argentino, dobermann, great dane gibi ırklarda bu olgulara özellikle dikkat edilmelidir. Bu ırkların aynı zamanda ışığa duyarlı (fotosensitif) deri ve göz yapısına sahip oldukları unutulmamalıdır.
- Karda uzun yürüyüş ve egzersiz yaptırılan köpeklerin patilerinin soğuk yüzünden çatlama ve yarılmalarını engellemek üzere üretilmiş kremlerin gezinti ve egzersiz öncesinde kullanılması onları koruyacaktır. Ayrıca karlı ve buzlu havalarda ayaklarda oluşabilecek kesik ve yaralanmalara karşı küçük bir ilk yardım çantasını hazırda bulundurmak iyi olur.
- Dondurucu soğuklarda dışarıda barındırılan köpeklerde içme sularının günde birkaç defa kontrol edilmesi, donmuş suların yenilenmesi, köpeklerin günlük su ihtiyacını karşılamak yönünden çok önemlidir.
- İster evde beslensin ister dışarıda beslensin, kış aylarında köpeklerin asla tıraş edilmemesi gerekir.
- Özellikle bahçe köpeklerinde kış aylarında da tıpkı havaların güzel olduğu zamanlar gibi köpeklerin egzersizlerine devam etmek, onların metabolizmalarını hızlandırıp ısınmalarını sağlayacaktır. Onları hareketsiz bırakmak üşüme ihtimallerini arttırır.

Köpeklerimizi kış soğuklarından nasıl koruruz

- Kış aylarında köpeklerin sık yıkanması kesinlikle tavsiye edilmez. Yıkama işlemi onların üşütüp kolay hastalanmasına sebep olacak, aynı zamanda sık yıkama deri bütünlüğünü bozup soğuk direncini azaltacaktır.
- Tabii ki sahipli ve kış bakımları yapılan köpeklerimizin dışında da kışı sokaklarda atlatmak zorunda olan sahipsiz dostlarımız için de kış aylarında beslenme odakları oluşturmak, sığınabilecekleri barınaklar hazırlamak, onlar için taze su bırakmak, hasta, yaşlı ve yavrular için evlerimizin, garajlarımızın ve apartmanlarımızın kapılarını açarak sığınmalarını sağlamak, mahalle ve semtlerimizi koruyan sahipsiz dostlarımız için son derece önemlidir. Aynı şekilde sokak kedileri ve kuşlar için de buna benzer uygulamaları şekillendirdiğimiz takdirde kara kışı daha rahat atlatmalarına yardımcı olmuş oluruz.

Haberin Devamı

 BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

Yavrularını emzirmekte olan anne kedi ve yavrularına baktığımız zaman dikkati en çok çeken şeyin ‘annenin huzur içerisinde gözlerini kapatmış ve yan yatmış bir şekilde yavrularını beslediği, yavruların itiş kakış ve mücadele olmaksızın zincir gibi sıralı bir şekilde annelerini emdiğidir.’

Köpeklerimizi kış soğuklarından nasıl koruruz

Bunun sebebi doğumdan sonra her yavrunun annenin bir memesini koku ile işaretlemesi ve her seferinde aynı memeyi bulup onu emmesidir. Her yavrunun kendine ait işaretlediği bir memesi olması süt emmek için mücadele ve kavgayı ortadan kaldırır. Yavrular asla memeleri karıştırmazlar. Bu sebepten ötürü emziren bir anne kedinin meme bölgesi, temizlemek maksadıyla bile olsa silinmemelidir. Aksi takdirde kokular karışacak ve emme kaosu başlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları