Köpek beslemede yapılan hatalar ve yanlış bilinenler

Beslenme tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de hayatın devam etmesi için gerekli olan enerjinin kaynağı olması açısından oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Köpek beslemede yapılan hatalar ve yanlış bilinenler
Dostumuzun kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olabilmesi, hastalıklarla mücadele edebilmesi, uzun ve kaliteli yaşaması için iyi beslenmesi gerekmektedir. Güçlü fiziksel ve mental gelişim beslenme ile doğru orantılıdır.
Biz insanlar için nasıl nitelikli beslenme kaynakları mevcutsa, ailemizin bireyleri olan köpekler için de aynı durum geçerlidir. Köpeklerimizi beslerken yapılan hatalar ve yanlış bilinenleri şu şekilde sıralayabiliriz...

BİREYSEL FARKLILIKLARA DİKKAT

Beslenmek ve doyurmak birbirinden farklı kavramlardır. Tokluk oluşturmak beslemek anlamına gelmez. Doğru, yeterli beslenme nitelikli ve metabolizmanın işleyişine uygun besin maddelerinin doğru oranlarda bir araya getirilmesiyle olur.

Haberin Devamı

 Dostumuzu doyana kadar değil ihtiyacı olduğu kadar beslemek uygun olandır.


Köpeklerde de tıpkı bizlerde olduğu gibi bireysel farklılıklar ve duyarlılıklar olabilir. Bir köpek için faydalı ve etkili olan herhangi bir besin maddesi ya da beslenme şekli, başka bir köpek için hiç de uygun olmayabilir.


Köpekler hayatlarının farklı dönemlerinde değişik sıklıklarla beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Örneğin bebeklik döneminde günde 4-5 kez beslenmeye ihtiyaç duyan köpeğin, yetişkin olduğu dönemde günde iki kez beslenmesi yeterlidir.


Yetişkin köpeğin günde tek öğün beslenmesinin yeterli olacağı görüşü birçok hastalığa zemin oluşturması açısından yanlıştır.

SEBZE VE MEYVELER DE İHTİYAÇTIR

Köpek beslemede gıdaların kaynağı ve hangi işleme tabi tutulduğuna göre değişen birçok çeşitlilik vardır. Endüstriyel kuru mamalarla beslenebildikleri gibi evde ısıl işlemle özel hazırlanabilecek rasyonlar ve doğru sıralamayla hazırlanmış çiğ beslenme modelleriyle de gayet iyi beslenebilirler.
Doğru ve kuralına uygun hazırlanmış çiğ besinlerle beslenen köpeklerin vahşileşip saldırganlaşacağı söylemi şehir efsanesidir.
Köpekler günümüzde yarı etçil(semicarnivor) olarak adlandırılmaktadır. Beslenmede büyük oranda ete ihtiyaç duydukları gibi sebze ve meyvelere de ihtiyaç duyarlar.

Haberin Devamı

Köpek beslemede yapılan hatalar ve yanlış bilinenler
DOĞRU ORANLAR OLUŞTURULMALIDIR

Ucuz ve kalitesiz endüstriyel mamalarla beslenen köpeklerin kanser dahil olmak üzere birçok tehlikeli hastalığa yakalanma ihtimali artar.
Köpeklerde gıda takviye ürünlerini tespit edilmiş eksiklik ya da ihtiyaç olmadan kullanmak yarar yerine zarar verebilir.
Beslenmede kullanılan kaynakların bileşenleri ve miktarları köpeklerde yaşa ve aktiviteye göre değişmelidir.
Mangalda ya da tencerede pişirilmiş ve kolejen yapısı elastikiyeti bozulmuş kemikler köpekler için tehlikeli olabilir.
Doğal ve doğru kaynaklarla doğru oranlarda oluşturulmuş yiyeceklerle beslenen köpekler daha uzun sağlıklı yaşarlar.

Yazarın Tüm Yazıları