Köpeğinizde yaz aylarında gözlemleyeceğiniz değişimler

Yazın gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte köpekler de belli fiziksel değişim ve adaptasyon sürecine girerler. Metabolizmaları iklim deşikliği ve yoğun sıcağa karşı belli önlemler alır ve değişim gösterir.

Haberin Devamı

Köpeğinizde yaz aylarında gözlemleyeceğiniz değişimler

- Tüy değişimi:

Sonbahar ve kış sürecinde soğuk havanın olumsuz etkilerinden korunmak ve izolasyon hedefli olarak uzun ve kalın bir kürk oluşturan dostumuz, havaların ısınması ile birlikte kışlık tüylerinden kurtulma hedefli tüy dökümüne girer. Tüy değiştirme süreci köpeğin yaşadığı coğrafi konum ve iklim hareketlerine göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 1-2 ay sürer. Bu dönemde kalın alt tüy yapısını yoğun bir şekilde dökerek ince ve daha seyrek yazlık tüylerini çıkarmış olan dostumuz kürkünü sıcak havaya karşı adapte etmiş olur. Bu süreçte köpeğimizi sık sık tarayarak ve makas tıraşlarıyla düzeltmeler yaparak yoğun kışlık tüylerinden kurtulmasını kolaylaştırabilir ve uyum sürecini hızlandırabiliriz.

Köpeğinizde yaz aylarında gözlemleyeceğiniz değişimler

-İştah kaybı ve zayıflama:
Soğuk kış aylarında korunma hedefli olarak yağlanmış ve kilo almış olan dostumuz yaz sıcaklarının başlaması ve enerji ihtiyacının düşmesiyle kilo vererek denge oluşturmaya başlar. Sıcağın etkileri tıpkı bizlerde olduğu gibi köpeklerde de iştahın düşmesine neden olur. Zaten kalın kışlık kürkünü kaybetmiş olan dostumuz iştahın azalması ile birlikte daha zayıf bir fiziksel görüntüye bürünür. Özellikle iki öğün beslenen köpeklerde yaz aylarında sabah öğünlerini tüketmedeki istek kaybı normal olarak kabul edilir.

Köpeğinizde yaz aylarında gözlemleyeceğiniz değişimler

-Egzersiz isteğinde azalma:
Sıcak hava özellikle gündüz saatlerinde köpeğinizin gezinti ve egzersizlere olan isteğinin düşmesine neden olur. Dostumuz bu dönemlerde gezinti ve oyun süreçlerini kendiliğinden kısaltır. Ona yardımcı olmak hedefli olarak sabah erken ve akşam güneş battıktan sonra yapılacak olan egzersiz programları onun sıcakla olan imtihanını kolaylaştıracaktır.

Köpeğinizde yaz aylarında gözlemleyeceğiniz değişimler

-Deri problemleri ve alerjilere yatkınlık:

Kalın kışlık kürkünü kaybetmiş olan dostumuz güneşin ultraviyole ışınlarına karşı daha savunmasız bir pozisyona gelir. Buna bağlı olarak yaz aylarında güneş alerjilerinin görülme olasılığı artar. Ayrıca köpeğin derisi sıcakla birlikte sayısı artan kene, pire gibi dış parazitlere daha savunmasız hale gelir. Yazın yükselen nem miktarı da köpeğimizde mantar enfeksiyonu riskini arttırır. Bu dönemde deri sağlığı ve bütünlüğü için alınması gereken önlemlere her zamankinden daha çok önem verilmesi gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları