Haklarını koruyamadık

İçinde bulunduğumuz hafta ‘Dünya Hayvan Hakları Haftası.’

Haberin Devamı

Haklarını koruyamadık

Her sene onların haklarını nasıl savunmanız gerektiği ve onlar için ne gibi iyileştirme çalışmaları yapılabileceği konularında yazılar yazıyor, söyleşiler yapıyoruz. Gelin bir de onlar için bu sene de yapamadıklarımıza göz atalım...
- Her sene olduğu gibi ‘Hayvan Hakları Yasası’nı iyileştiremedik. Hâlâ yasa kapsamında hayvanların canına kast edenler ya da işkenceye suistimale maruz bırakılanlar için uygulanan cezai yaptırımlar kesinlikle caydırıcı değil. Yasaklı ilan edilen köpek ırkları hâlâ demir parmaklıklar arkasında sahiplerinden ve hak ettikleri yaşantıdan çok uzak....
-Yine insan hatası kaynaklı olarak tüm dünyada orman yangınları sonucu birçok hayvan hayatını kaybetti, yaşam alanlarından oldu. Bazı türlerin soyu tükendi ya da tükenmek üzere.
***
-İnsana besin kaynağı oluşturmak üzere kurgulanıp ekonomik ve endüstriyel olarak sürekli yetiştirilen hayvancılığa aktarılan maddi kaynakların ve strateji planlarının yüzde biri bile hayvan refahı için aktarılamadı.
- Belediyeler sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve aşılatılması ile elde edilecek hayvan ve insan refahı çalışmalarında olması gereken ve üzerlerine düşen sorumlulukları tam manasıyla yerine getiremedi.
- Tüm dünyada medyaya yansıyan ya da yansımayan binlerce hayvan, insan kaynaklı olarak tacize uğradı, yaralandı, yaşam alanından sürüldü, öldürüldü.
- Her türlü hayvanın aç gözlü insanlar tarafından besin kaynağı olarak görülmesi ve tüketilmesi ile tüm insanlık COVID-19 gibi bir belayla tanıştı.
***
- Her sene olduğu gibi bu yazın sonunda da tatil beldelerinde şımarık bir heves ile edinilmiş yüzlerce köpek çok güvendikleri sahipleri tarafından terk edildi...
- Birçok hayvan anlamsızca kozmetik ve sağlık sektöründeki çalışmalarda deney hayvanı olarak kullanıldı. Acı çekti ve hayatını kaybetti..
- Bu sene de vahşi yaşantılarından koparılarak hayvanat bahçelerinde, yunus parklarında esaret altında yaşamaya zorlanan yeni hayvanlar oldu. Birçoğu özgürlüğün ne olduğunu öğrenemeden hayatını kaybetti.
Bu sene de tıpkı diğer senelerde olduğu gibi hatırladık ama dostlarımızın haklarını korumada sınıfta kaldık!

Yazarın Tüm Yazıları