Ev içerisinde köpek beslerken alınması gereken tedbirler

Günümüzde sadık dostlarımız köpeklerle evlerimizi, apartman dairelerimizi paylaşarak birlikte yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Ev içerisinde köpek beslerken alınması gereken tedbirler

Farklı alışkanlıkları ve yaşam döngüleri olan iki canlının ortak alan paylaşımında belli tedbirlerin alınması; insan için organize edilmiş ortamlarda yaşayan dostlarımız için bizlerin sorumluluğunu gerektirmektedir. İşte köpeklerimizin sağlığı ve refahı adına ortak yaşam alanımız olan evlerimizde almamız gereken tedbirler:
*Alan Kısıtlaması: Dostlarımızı özellikle bebeklik dönemlerinde sınırlı alanlar içerisinde muhafaza etmemiz elzemdir. Belirli bir alan içerisinde yavru köpek hem kendini mental olarak daha rahat ve güvende hissedecek hem de evde onun için tehlikeli olabilecek bölgelerden korunacaktır. Eğer bu sınırlı alanlar evlerimizin camla kapatılmış balkonları olacaksa yazın sıcaktaki sera etkisinden ve havasız kalma tehlikesinden, kışın da onları hasta edebilecek soğuğa karşı tedbirli olmayı ihmal etmemeliyiz. Ayrıca balkon korkuluklarının aralıkları köpeğin geçebileceği kadar genişse düşme riskini gözardı etmemeliyiz.
*Elektrik tesisatı-kablolar: Köpekler meraklı canlılardır. Keşif amaçlı olarak elektrik tesisatları ve evdeki kablolarla ilgilenme ihtimallerine karşı önlemler almayı ihmal etmemek ve açıktaki kabloları gizlemeyi unutmamak önemlidir.
*Ev bitkileri: Evlerimizde beslediğimiz bitki ve çiçeklerimiz sevimli dostlarımızın ilgisini çekebilir. Bu bitkilerin önemli bir çoğunluğunun köpeklerin yemesi halinde toksik etkiler oluşabileceğini gözardı etmemeliyiz.
*Cam sehpalar-biblolar: Köpekler hareketli ve aktif canlılardır. Ev içerisindeki koşuşturma ve oyunlar esnasında oluşabilecek kazalara karşı cam sehpalar keskin uçlu sehpalar ve porselen ya da cam içerikli objelerin yaratabileceği tehlikeyi unutmamalı ve gereken önlemleri almalıyız.
*Temizlik malzemeleri: Temizlik malzemeleri ve deterjanlar her evde bulunan ve köpeklerimizin içmesi, yalaması ve hatta bazen temas etmelerinde dahi zehirleyici veya alerjik reaksiyonlara sebep olabilen maddelerdir. Dostlarımızın ulaşamayacağı yerlerde tutulmalıdır. Evlerin garajlarına ulaşımı olan köpekler için özellikle antifriz içerikli kimyasalların muhafaza edilmesine çok dikkat edilmelidir. Zira antifriz köpek için son derece toksik etkilidir.
*Çocuk oyuncakları: Çocuklu evlerde yaşayan köpeklerin çocuklara ait olan oyuncaklara ulaşmalarının sınırlandırılması gerekir. Özellikle küçük plastik parçalardan oluşan oyuncaklar, dostlarımız tarafından yutulabilir ve ciddi operatif müdahale gerektiren durumlar yaşanabilir.
*Merdiven kaydırmazları: Merdiven bulunan evlerde köpeklerin ortopedik problemler yaşamaması hedefli merdiven kaydırmazlarının kullanılması onlara iniş ve çıkışlarda konfor sağlayacaktır.
*Ayakkabı-çorap muhafazası: Köpekler sahiplerinin yoğun kokularının sindiği objelere ilgi duyarlar. Çorap ya da ayakkabı gibi eşyaların parçalanarak veya tüm olarak yutulması halinde sindirim sistemi tıkanmaları kaçınılmazdır. Bu tür risklere karşı kirli çorapların kapalı sepetlerde tutulması ve ayakkabıların dolaplarda muhafaza edilmesi doğru hareket olacaktır.
*Açık pencere riski: Yüksek katlı binalarda köpekleriyle yaşayanların açık pencerelere dikkat etmesi gerekir. Pencerelerin önüne köpeklerin basamak olarak kullanabileceği koltuk sehpa masa gibi eşyaların yerleştirilmemesi, köpeğin yüksekten düşme ihtimali için oldukça önemlidir.
*İlaç-takviye edici maddeler: Evlerde insanlar tarafından kullanılan ilaç, vitamin ve sağlık takviye ürünlerinin mutlaka ilaç dolaplarında kontrol altında tutulması gerekir. Dostlarımızın bu ilaçlara ulaşmaları ve yutmaları halinde tehlikeli sonuçlar doğurması olasıdır.
*Tütün ürünleri-kül tablaları: Tütün alışkanlığı olan insanların bu maddeleri ortalıkta bırakmaması ve küllükleri daima yıkayıp temiz tutması dikkat edilmesi gereken bir husustur. Köpeklerin tütün mamüllerini yemesi ya da küllükleri yalaması ciddi nikotin zehirlenmeleriyle sonuçlanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları