Erkek köpeklerde inmemiş testis

Yavru erkek köpeklerin 2-2.5 aylıktan itibaren genital sistemlerinde testis kesesi içine iki adet testisin inmiş olması gerekmektedir. Genellikle kalıtsal kökenli olarak bazen bu testislerden çoğunlukla 1 yada 2 tanesinin de keseye inmediği durumlarla karşılaşılabilir. Bu olguya inmemiş testis ya da kriptorşidizm denir.

Haberin Devamı

Erkek köpeklerde inmemiş testis

Keseye inmemiş olan testis çoğunlukla kasık bölgesindeki kanalda ya da karın boşluğunda asılı kalır. Vücudun dışında testis kesesi içerisinde bulunması gereken organ, olmaması gereken bir yerde lokalize olduğu için vücut tarafından reaksiyona uğrar ve çoğunlukla zaman içerisinde görevini göremeyecek şekilde yapısı bozulur.
İnmemiş testis olguları ilerleyen dönemlerde erkek köpeklerde birçok sağlık probleminin gelişmesine neden olabilir:
- Kriptorşidi olgularında kanaldaki ya da karın boşluğunda kalmış olan testisin yapısı bozulur ve üreme işlemi için gerekli olan sperm aktivitesini kaybedebilir.
- Bu tip erkek köpeklerde aşırı seksüel istek, stresli yapı ve aşırı hareketliliğe rastlanabilir.
- Kanalda ya da karın boşluğunda kalmış olan testisin kordonunun düğümlenmesi durumlarında yüksek seviye ağrı ile karşılaşılabilir.
- İnmemiş testis olgulu erkek köpeklerde inatçı ve iyileşmeye yanaşmayan deri problemleri görmek olasıdır.
- Kriptorşidi olgularındaki en tehlikeli durum ise kanalda ya da karın boşluğunda olan testisin tümörleşerek kansere sebebiyet vermesidir.
Erkek köpeklerde inmemiş testis olgularında yapılması gereken, olmaması gereken yerde bulunan testisin operatif müdahale ile tekrar keseye indirilmesi ya da tamamen vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Bu müdahalenin ertelenmesi birçok sağlık problemini şekillendirebileceği için ihmal edilmemesi önemlidir.

Erkek köpeklerde inmemiş testis

Yazarın Tüm Yazıları