Dostlarımızı unutmayalım

Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında cuma günü itibarıyla yaklaşık 3 hafta sürecek kapanma sürecine giriyoruz.

Haberin Devamı

Normal yaşantı rutinimizin değişeceği, alışkanlıklarımızın kısıtlanacağı bu süreç nasıl birtakım önlemler almamız gerektiriyorsa, bizlerin sorumluluğu ile gözetiminde olan evdeki ve sokaktaki dostlarımız için de bu kapanma sürecinde bazı uygulamalara dikkat etmemiz gerekiyor. İşte, kapanma sürecinde evdeki ve sokaktaki can dostlarımızla ilgili yapmamız gerekenler...

GEZİNTİ VE EGZERSİZLER YAPILMALI

-Tam kapanmada köpek sahiplerinin köpekleriyle yakın çevrelerde gezinti ve egzersiz yapabileceğini unutmayalım. Evdeki dostlarımızın bu süreçteki gezinti rutinlerini aksatmayalım. Günde birkaç defa tekrarlanacak olan açık hava egzersizleri hem ona hem de bizlere stres yönetimi açısından iyi gelecektir.
-Dostlarımızla birlikte evde geçireceğimiz uzun saatleri kaliteli hale dönüştürmek hedefli kısa eğitim ve öğreti çalışmaları yapabilir, interaktif algı geliştiren oyunlar oynayarak keyifli vakit geçirebiliriz.
- Evde kaldığımız süreçte geç yatıp geç uyanarak bize bağlı yaşayan dostlarımızın günlük ritimlerini bozmamalıyız. Gezinti ve beslenme saatlerini her zamanki rutininde devam ettirmeye özen göstermeliyiz.
- Kendimiz ve dostumuz için de aşırı beslenme, abur cuburdan uzak durarak bu süreçte gereksiz kilo artışının önüne geçmeliyiz.

AŞIRI İLGİ VEYA İLGİSİZLİĞE DİKKAT

- Televizyona, bilgisayara ve telefona dalarak evdeki dostunuzla ilgilenmeyi ihmal etmemeliyiz. Ayrıca tüm gün evde olmaktan sıkılarak dostlarımızla aşırı ilgilenerek de fazla ilgiyle onları rahatsız etmemeliyiz. Özellikle çocuklu ailelerin evin küçük bireylerini bu konuda uyararak aşırı ilginin onları rahatsız edebileceğini izah etmesi iyi olacaktır.
-3 haftalık kapanma sürecinde evde yaşanabilecek kazalara karşı dostumuz için bir acil yardım kitini hazırda bulundurmalı ve veterinere ihtiyaç duyduğunuzda ona ulaşabileceğinizden emin olmalısınız.

Dostlarımızı unutmayalım

SOKAKTAKİLER İHMAL EDİLMEMELİ

- Evde geçireceğiniz uzun zaman dilimini sosyal medya üzerinden yuva ihtiyacı olan sahipsiz hayvanların ilanlarını paylaşarak onlara umut ışığı olabilirsiniz.
- Sokaktaki dostlarımızı düzenli ziyaret ederek hasta ya da yardıma ihtiyacı olanları tespit ederek gerekli medikal yardıma ulaşmalarını sağlamalıyız.
-Bu süreçte sokaktaki dostlarımızın beslenmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması hedefli, mahalle sakinleri ile iş birliği yaparak onları da ihmal etmemeliyiz. Onların karınlarını doyurup su ihtiyaçlarını karşılarken insan teması ve diyaloğuna olan gereksinimlerini de göz önünde bulundurmalıyız.
***
Bu uzun ve bunaltıcı olacak süreci yalnızlığınızı paylaşan sevimli bir dostla birlikte geçirebildiğiniz için ne kadar şanslı olduğunuzu unutmayınız...

Dostlarımızı unutmayalım

Yazarın Tüm Yazıları