Dişi köpek mi? Erkek köpek mi?

Köpek sahiplenmeye karar verildikten ve ırk seçimi yapıldıktan sonra en çok kafaları kurcalayan soru şu olur: Dişi köpek mi yoksa erkek köpek mi?

Haberin Devamı

Bir dost edinmede dişi ya da erkek tercihi önemli gibi görünmese de köpeklerde cinsiyet farklılığının bazı davranış ve uyum değişikliklerini de beraberinde getirdiği bir gerçektir. Buna bağlı olarak herhangi bir ırka ait olsun ya da olmasın, yavru veya yetişkin olarak edinilen köpeğin cinsiyet seçimi önemlidir. ​Cinsiyet konusunda bir seçim yapabilmek için dişi veya erkek köpeklerin anatomik, fizyolojik ve davranışsal ve alışkanlık farklılıklarını iyi algılamak gerekir. Dişi köpekler aynı ırk içerisinde erkek köpeklere nazaran daha ufak yapılı ve daha narindirler.

Dişi köpek mi Erkek köpek mi

Erkek köpekler ise daha iri kemikli, kaslı yapıda ve daha cüsseli olurlar. Köpeğin besleneceği ortamın şartları açısından büyüklük bir kıstas olacaksa, seçim buna göre yapılmalıdır. Dişi köpekler senede ortalama iki defa kanamayla karakterize olan çiftleşme dönemine girerler. Bu dönemde özellikle köpek evde beslenecekse, iki hafta kadar süren kanamadan dolayı yerlerde, mobilyalarda ve halılarda oluşabilecek lekelenmelerin farkında olmak iyi olacaktır. Buna katlanamayacak derecede titiz olan kişilerin dişi köpek seçimi konusunda bir daha düşünmeleri ya da edindikleri dişi köpeği ancak kısırlaştırarak bu olgunun ortadan kaldırılabileceğini bilmeleri iyi olacaktır. Senede iki defa çiftleşme isteği gösteren dişi köpeklerin yanı sıra sürekli çiftleşmeye hazır olan erkek köpeğin dürtülerine göğüs germek de erkek köpek edinmek isteyen kişilerin göz önünde bulundurması gereken bir husustur. Dişi köpekler daha itaatkâr, evine, kendi sınırlarına ve ailesine daha düşkün olurlar. Sahip odaklanmaları daha yüksektir.

Dişi köpek mi Erkek köpek mi

Erkek köpekler ise dikkatleri daha dağınık, odaklanmaları düşük ve özellikle seksüel uyarıcılara daha açıktırlar. Bu sebepten ötürü dişi köpekle iletişim kurmak daha kolaydır. Erkek köpeklerin dişi köpeklere nazaran daha fazla egzersize ihtiyaçları vardır. Erkek köpeklerin bu egzersiz ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünen kişilerin dişi köpek edinmeleri daha yerinde olur. Erkek köpekler baskınlık davranışına daha yatkındırlar. Ayrıca tahrip edici davranışlar erkek köpeklerde dişi köpeklere nazaran daha karakteristiktir. Buna bağlı olarak küçük çocuklu ailelerin dişi köpek tercih etmeleri olumlu olacaktır. Yavru istememe argümanıyla dişi köpek sahiplenmeme fikri kısırlaştırma yoluyla aşılabilir. Ataerkil algıyla erkek köpek konusunda ısrarcı olmanın da hayatı boyunca yüksek libidoyla yaşayacak olan erkek köpek fikrine, sahiplenecek kişinin alışması gerekir. Erkek köpeklerin bazen göreceli de olsa dişi köpeklere göre fiziksel anlamda daha dayanıklı ve güçlü olduğu bir gerçektir. Özellikle iş köpeklerinin ve köpekli sporların dayanıklılık ve güç gerektiren kollarında erkek köpek tercihi yanlış olmayacaktır. Dişi köpekler tuvalet alışkanlıklarını erkek köpeklere göre daha çabuk şekillendirirler. Ayrıca dişi köpekler olgunlaşma sürecine erkek köpeklerden daha önce ulaşırlar.
İster dişi ister erkek köpek seçmiş olalım onların ihtiyaçlarını karşılamak ve sorumluluklarını almak bizlerin görevidir...

Haberin Devamı

KÖPEKLERLE İLETİŞİMDE EKSİK YA DA AZ VÜCUT DİLİ KULLANIMI

Dişi köpek mi Erkek köpek mi

Köpekler, ağırlıklı olarak vücut dili ile iletişim kurarlar. Her ne kadar köpeklerimiz oyuncak, top, gezi gibi bazi kelimeleri seçebilseler bile bu insan dilini anladıkları anlamına gelmiyor. Söylediklerimizi anlayabilmek için aslında vücut dilimizi izliyorlar ve hareketlerimizi gözlemliyorlar. Bu nedenle sadece ağzımızdan çıkanlara dikkat ederek ve vücut dilimizi doğru kullanmayarak onların kafalarını kolayca karıştırabiliriz ve istediğimizi tam anlamadıkları ve hata yaptıkları zaman onlara kızarız. Bu da köpeklerimizi strese sokmaktan başka bir işlev görmez. Doğru iletişim için vücut dilimizi kullanmak her iki taraf içinde işleri kolaylaştıracaktır.

Yazarın Tüm Yazıları