Tarkan Özvardar

Köpeğinizin günlük rutini

25 Ekim 2023
Köpeklerimiz, merkezinde bizim olduğumuz bir hayatı yaşarlar. Onların tüm ihtiyaçları bizim tarafımızdan karşılanmalı ve planlanmalıdır.

Bu sorumluluk, onların rutinini bizim belirlememizi gerektirir. Bahçelerimizde, evlerimizde birlikte yaşadığımız dostumuz, günlük ritmini bize bağlı yaşar. Sabah saatlerinde uyanmamızla birlikte biz nasıl temel ihtiyaçlarımızı karşılamak hedefli tuvalete gidiyorsak onun da ilk iş olarak bu ihtiyaçlarını gidermesi gerekir. Yanımıza alacağımız lezzetli ödüllerle birlikte ilk iş onunla gezintiye çıkmak olmalıdır. Gece boyunca dinlenmiş ve enerjisini toplamış olan dostumuz için sabah gezintisi oldukça önemlidir. Köpekler, başka köpeklerin de sık ziyaret ettiği park ve yeşil alanları gezmeyi severler. Evimize en yakın parka giderek öncelikle dostumuzun tuvalet ihtiyacını karşılamasını sağlamak, koklanarak diğer köpeklerin bıraktığı kokuları analiz etmesi için ona vakit tanımak, denk gelinirse tanıdığı ve anlaştığı bir arkadaşıyla oynamasına müsaade etmek, gezintinin ilk kısmı için güzel olacaktır.

EĞİTİM ÇALIŞMASI İTAATİ GÜÇLENDİRİR

Daha sonrasında köpeğimizle lezzetli ödüllerimizi kullanarak yapabileceğimiz kısa eğitim çalışmaları, aramızdaki itaat ilişkisini güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Eve geri dönmeden önce oynanacak kısa bir ‘at getir’ ya da ‘çekiştirme oyunu’ verimli sabah gezintisini taçlandıracaktır. Eve döndüğümüzde yanında bol temiz su ile dostumuzun kahvaltısını sunarak onu doyurmalıyız. İşe gitmek üzere evden ayrılmadan önce gün boyu sürecek yalnızlığında sıkılmaması hedefli birkaç oyuncağını ve kemirerek tüketeceği yiyeceklerini bırakarak yalnızken kendini daha iyi hissetmesi için bir radyo açarak güvenli bir şekilde evden ayrılmalıyız.

AKŞAM GEZİNTİSİ BOL HAREKET İÇERMELİ

İş çıkışı eve geldiğimizde ilk iş olarak tüm gün boyunca bizi beklemiş olan dostumuzu tekrar dışarıya çıkartarak sabahki rutininden daha uzun ve daha eforlu bir gezinti yaptırmalıyız. Bu gezintinin bol hareket içermesine özen göstermeliyiz. Eve döndüğümüzde dostumuzun akşam yemeğini sunarak karnını doyurmalı ve biz kendi rutinlerimizi yaparken oyalanması için tekrar ona kemirmelik bir şeyler ikram etmeliyiz. Akşam saatlerinde evde dostumuza yeni öğretiler kazandırmak hedefli odaklı eğitim çalışmaları yapabilir, ev içerisinde oynanacak ‘sakla bul’ ya da ‘saklan bul’ oyunları oynayabiliriz. Gece yatmadan önce onun tuvalet ihtiyacını gidermek hedefli yapacağımız kısa bir gezinti, geceyi stressiz bir şekilde geçirmesine yardımcı olacaktır.

Yazının Devamını Oku

Köpek sahibini ısırır mı

18 Ekim 2023
Köpekler kendilerini savunmak, besinlerini korumak, onlar için tehlike oluşturabilecek durumları savuşturmak hedefli olarak ısırabilirler.

Bir köpeğin sahibine karşı ısırma davranışını göstermesinin de her ne kadar kulağa tuhaf gelse de mutlaka bir sebebi vardır.



-Ağrı, acı duyma, travma şoku, anestezi ya da sedasyondan çıkış ve epilepsi nöbeti gibi patolojik durumlarda sahip tarafından iyi niyetle de olsa, yapılacak müdahaleler ısırılmayla sonuçlanabilir.



-Uyku ya da uyuklama halinde rahatsız edilme.

-Yemek yerken ya da kemik kemirirken manipülasyon.

Yazının Devamını Oku

Köpek parkları ihtiyacı

11 Ekim 2023
Özellikle büyük şehirlerde yaşayan köpekler, özgürce koşabilecekleri, sosyal interaksiyona girerek oyun oynayabilecekleri ve enerjilerini harcayarak sahipleriyle daha uyumlu yaşayacakları alanlara ihtiyaç duyarlar.

Bu ihtiyaçlar köpek parkları gereksinimini ortaya koymaktadır. Köpek parkları;

- Köpeklerin sosyal oyunlar oynayarak enerjilerini dengeleyebilmesine ve insanla daha uyumlu olmalarına imkân sağlar.

- Köpeklerin güvenli bir alan içerisinde kayış tansiyonu olmadan gezebilmelerini sağlar.

- Şehir yaşantısında kısıtlı zamana sahip olan köpek sahiplerinin işlerini kolaylaştırır.

PEKİ KÖPEK PARKLARI NASIL OLMALIDIR?

- Köpek parkları o bölgede yaşayan köpek sahiplerinin talebi ya da sivil toplum örgütlerinin öneri ve istekleriyle yerel yönetimlerin harekete geçmesiyle kurulur.

- Trafik, insan yoğunluğundan ve çocuk parklarından uzak alanlar tercih edilmelidir.

Yazının Devamını Oku

Hayvan hakları haftası

4 Ekim 2023
Bu hafta tüm dünyada ‘Hayvan Hakları Haftası’ olarak anılmakta, 4 Ekim de ‘Dünya Hayvan Hakları Günü’ olarak bilinmektedir.

Bu sene tüm hayvanların istek ve ihtiyaçlarına karşılık gelecek ve hak ettikleri yaşam refahına kavuşturacak konularda onların sesi olalım...
-Hayvan hakları deyince sadece yakın iletişim kurduğumuz evcil hayvanları değil tüm hayvanlar alemini düşünelim.

-Eğitim, bilincin temelidir. Okullarımızda çocuklarımıza hayvanları tanıtmak ve onların yaşam haklarının korunması hedefli ders programları planlayalım.

-Üniversitelerde ilgili bölümlerde hayvan etiği üzerine eğitimler düzenleyelim.



-Tabiatın ve ekosistemin efendisi değil parçası olduğumuzu anlayalım ve anlatalım.

-Esaret ve işkence yuvaları olan hayvanat bahçeleri ve su parklarını kapatalım.

Yazının Devamını Oku

Köpeğimizin hayatını tehdit eden parazitler

27 Eylül 2023
Adından da anlaşılacağı gibi parazitler köpeklerimizin besinlerine ortak olup onların sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilen asalak canlılardır.

Köpeklerimizi tehdit eden bu zararlı parazitlerin en tehlikelilerini şu şekilde sıralamak mümkündür.
-İç parazitler
-Dış parazitler
-Kan parazitleri

İç parazitler: Genellikle başta bağırsaklar olmak üzere köpeğimizin iç organlarını mesken tutan zararlı canlılardır. Bağırsak solucanları, tenyalar, kancalı kurtlar bu parazitlere örnektir. İç parazitler köpeğin besinlerine ortak olarak onu sömürürler. Kilo kaybı, ağız kokusu, anemi, bağışıklığın düşmesi, deri ve tüy sağlığının bozulması gibi birçok rahatsızlığa neden olurlar. Köpeklerden insanlara bulaşabilen türleri de mevcuttur. Bu tehlikeli parazitlerden köpeğimizi korumak için belli periyotlarla veteriner hekim gözetiminde ilaçlamalar yapmak, onları bu zararlılardan koruyacaktır.

Dış parazitler: Kene, pire, uyuz akarları ve sinek larvaları gibi genellikle deriyi mesken tutan zararlı canlılardır. Çoğunlukla kan emerek ya da deri hücrelerini yiyerek beslenirler. Köpeklerde tüy dökülmesi, derinin bütünlüğünün bozulması, anemi, ateş ve şiddetli kaşınmalarla karakterize birçok rahatsızlığa neden olurlar. Köpeklerimizi bu parazitlerden korumak için özellikle yaz aylarında oral tabletlerin, spot-on solüsyonların ve koruyucu tasmaların düzenli kullanımına dikkat etmek gerekir. Dış parazitler köpeğimiz için birçok ölümcül hastalığın nakledicileridir.

Yazının Devamını Oku

Köpeğinizin ihtiyaçlarını seçerken bunlara dikkat edin

20 Eylül 2023
Bizim ihtiyaçlarımız gibi bizlerle iç içe yaşayan köpeklerimizin de bazı temel ihtiyaçları vardır. İhtiyaç duyduğu ürün ve malzemelerin onlar adına seçilmesi bizim sorumluluğumuz olduğundan köpeklerimiz için en doğrusuna karar verecek olan da bizleriz. Dostlarımızın sağlığı ve güvenliği açısından seçeceğimiz ürünlerde bunlara dikkat edelim.

Tasma ve kayış ekipmanları: Seçeceğimiz tasma ve kayış ekipmanlarının en başta onların canını acıtmayacak ve rahatsız etmeyecek ürünler olmasına dikkat etmeliyiz. Gereksiz ağırlıkta metal ve zincir tasmaları, özellikle sıcak havalarda ısınarak rahatsızlık vermemesi açısından tercih etmemeliyiz. Özellikle kullanacağımız tasmaların kalitesiz petrol yan ürünü olmamasına dikkat etmeliyiz. Dostumuzun güvenliği açısından sağlam ve kaliteli ürünleri tercih etmeliyiz.

Beslenme: Köpeklerimizin beslenmesinde uluslararası standartlara uygun, hayvansal protein değerleri yüksek, vitamin ve mineral dengesi iyi planlanmış koruyucu içermeyen ürünleri tercih edelim. Eğer rasyonları kendimiz hazırlıyorsak taze ürünler kullanarak soğuk muhafaza etmeyi ihmal etmemeliyiz.

Oyuncak seçimi: Oyuncaklar köpeğimizle olan interaktif ilişkimizin önemli araçlarıdır. Köpeklerimizi egzersize etmede ve eğlendirmede oldukça önemlidirler. Oyuncak seçiminde en başta onların oynamaktan keyif alacağı malzemeleri tercih etmeliyiz, bu köpekten köpeğe değişebilir. Oyuncağı, köpeğin ırkına, yaşına ve büyüklüğüne uygun olacak şekilde, sağlığını tehdit etmeyecek, yutulduğu takdirde tıkanma ve toksik etki oluşturmayacak şekilde edinmeliyiz.

Takviye edici gıdalar ve hijyenik ürünler: Dostumuzun sağlığı açısından gıda takviyelerini edinmeden önce gerçekten ihtiyacı olup olmadığını tetkiklerle ortaya koymalıyız. Kullanacağımız ürünlerin hangi kaynaklardan edinilmiş olduğu, onaylı markalar olup olmadığını araştırmalıyız. Onlar için kullanacağımız şampuan, tarama spreyi, ayak silme ve yıkama ürünlerinin kimyasallardan ve sentetik ürünlerden uzak doğala yakın kaynaklardan elde edildiğinden emin olmalıyız.

Kıyafetler:

Yazının Devamını Oku

Mevsim değişiminde dikkat edilmesi gerekenler

13 Eylül 2023
Eylül ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde özellikle sabah ve akşam saatlerinde hava serinlemeye başladı.

Düşen ısı ve zaman zaman şekillenen yağmur geçişleri, sonbaharın habercisi. Değişen iklime biz nasıl hazırlık yapıyorsak köpeklerimiz için de birtakım hazırlıklar yapıp dikkat etmemiz gerekenler var...



- Özellikle dışarıda yaşayan köpeklerde havanın soğuması ile birlikte değişen kalori ihtiyacına karşılık beslenmenin ölçüsünü ve niteliğini değiştirmek gerekir. Bahçede yaşayan köpeklerin soğuk havalarda daha çok kaloriye ihtiyacı olacaktır.
- Sonbahara girişte kürkünü uzatarak soğuk havadan korunmaya çalışan köpeğinizi kısa makine tıraşlarından uzak tutun. Kısa tıraşlar onun soğukla mücadelesine engel olacaktır.
- Köpeğinizi günlük tarayıp tımarlayarak, derideki kan akışını hızlandırıp, onu soğuktan koruyacak olan kürkünün güçlenmesini sağlayın.
- Bahçede yaşayan köpeklerin sığınma yerleri olan kulübelerini yağmur ve soğuğa karşı onarın.

Yazının Devamını Oku

Tuvalet alışkanlığı oluşturulurken yapılan hatalar

6 Eylül 2023
Bir köpek sahiplendiğinizde ister yavru olsun ister yetişkin ilk olarak tuvalet alışkanlığını düzenlemek gerekecektir. Ne yazık ki birçok köpek bu uygulamanın başarısızlığı sebebiyle terk edilmekte, hatta sokaklara, barınaklara düşmektedir.

Aslında çok da zor olmayan tuvalet öğretisinin başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.



-Bu alışkanlığı edindirmek biraz sabır ve disiplin gerektirir. Toleranssız ve kuralsız olmak köpeğin değil sizin başarısızlığınız olacaktır.

-Tuvalet alışkanlığı bir eğitim değil aslen bir yönlendirmedir. Köpeği bir eğitim okuluna yazdırarak bu kurguya alıştırmak yerine evinizde kendinizin organize etmesi gereken bir kurgudur.

-İlk zamanlarda olabilecek hatalar umudunuzu kırmamalı ve vazgeçmemelisiniz.

-Köpeğinize tuvalet alışkanlığı edindirirken ceza sistemlerinden uzak durmalı ve asla başvurmamalısınız.

-Bu alışkanlığı inşa ederken alan sınırlaması yapmaya dikkat etmelisiniz.

Yazının Devamını Oku