Zor dönem

TÜRKİYE hayli zor geçecek bir döneme girmiş bulunuyor.

Haberin Devamı

Kuzeyimizde Putin Rusya’sı, Türkiye’ye yönelttiği tehdidi askeri tatbikat boyutlarına kadar tırmandırdı! Doğumuzda İran, güneyimizde kanlı Ortadoğu! Avrupa’da son örneğini Fransa’da gördük, aşırı sağ yükseliyor.Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dünya ekonomisinde de Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler açısından zor bir döneme girildiğini söyledi...


İKİ SEBEP


Fransa’da yapılan mahalli seçimlerin ilk turunda Marine Le Pen’in “Ulusal Cephe” partisi yüzde 29.5 oyla birinci parti oldu. Bu Türkiye’nin AB perspektifi için de ciddi bir risktir.17-18 Aralık’ta yapılacak AB zirvesinde Türkiye açısından olumlu gelişmeler olacak. Fakat ‘ılımlı sağcı’ sayılan Sarkozy Fransa’sının Türkiye’yi nasıl engellediğini düşünürsek, bu ülkede aşırı sağın yükselişe geçmiş olmasının önümüze neler çıkarabileceğini tahmin edebiliriz!Fransa’da sosyalistlerin iktidarda bulunduğu dört yılda aşırı sağın bu kadar yükselmesinin iki temel sebebi olduğu belirtiliyor.Biri İslam adına yapılan terörün yarattığı dehşet; Charli Hebdo saldırısı ve son olarak 14 Kasım’da Paris’te 153 masum insanı katleden IŞİD saldırısı...İkincisi, Fransa’da alt gelir gruplarının sol partileri bırakıp aşırı sağa yönelmesi.

Haberin Devamı


SOLDAN AŞIRI SAĞA


Batı basınında hemen bütün analistler eski sol oyların aşırı sağa yönelmesine dikkat çekiyor. Soldan sağa değil, soldan, hem de komünist soldan aşırı sağa!Eskiden solun kalesi olan kuzey bölgesinde Le Pen’in oyları yüzde 40’ı bulmuş. Economist dergisi, “endüstrinin gerilediği, işsizliğin arttığı” bu bölgede eski komünist ve sol oyları Le Pen’in aldığını yazdı. Siyaset bilimci Laurent Bouvet, uzun analizinde, solun artık alt sınıflara ümit ve kimlik veremediğini söylüyor. Solun çevre ve alt kimlikler gibi sorunlara fazla eğilmesi de işçi sınıfında bir tür terk edilmişlik duygusu yaratmış...Terör ve göçmen korkusu buna eklenince, onlar da solu terk edip aşırı sağa yönelmişler. Teorik bakımdan “aşırı sağcı proletarya!” tablosu!Kimlik duygusu ön plana geçince “sosyal sınıf” makinesi işlemiyor.

Haberin Devamı


İŞTE LE PEN


Bu tablo, siyaset bilimci Seymour Martin Lipset’in “alt sınıfların otoriterliği ve ak-kara klişesiyle düşünmeleri” diye özetleyebileceğimiz bulgularına ve teorisine uygundur! (Siyasal İnsan, s. 156)

Avrupa’da İslamofobi ve göçmen korkusu, göçmenler yüzünden işsiz kaldıklarının sanılması...Bu ak-kara şablonu, her yerde değişik ölçülerde aşırı sağı güçlendiriyor.Marine Le Pen, partisinin özelliklerinden biri olan “Yahudi karşıtlığı”nı azaltmış fakat Müslüman karşıtlığının şampiyonu. Hıristiyanlık adına değil, kuvvetle vurguladığı “laik Fransız milleti!” adına...Müslüman Fransızlar yani Fransa vatandaşı Müslümanlar hakkında bakın ne diyor:“Müslümanlar, Hıristiyan geleneklerimizden gelen tavır ve hayat tarzımızı benimsemedikçe Fransız olamazlar!”Bu kafa, Türkiye’nin AB üyeliğine bağnazca bir tutumla karşı çıkıyor.

Haberin Devamı


TÜRKİYE NE YAPMALI?


Dahası, adeta pusuda bekleyen Sarkozy’nin de aşırı sağa yakın fikirleriyle yükselişe geçmesidir.Türkiye’nin AB yolculuğunun önündeki sorunlar, Fransa’da sosyalist Hollande’dan sonra Sarkozy iktidara gelirse artacaktır!Başımızda Yeni Çar Putin, kanlı Ortadoğu, IŞİD ve PKK terörleri yokmuş gibi.Ne yapmalı? Böylesine sıkıntılı ve belirsizliklerle dolu bir dönemde bir de sistem sorunu çıkarmaya gerek yok... Siyasi tansiyon düşürülmeli, sağduyu güçlenmeli.Davranışlarımıza duygusal patlamalar değil, akıl ve bilgi yön vermeli.

Yazarın Tüm Yazıları