Mescid-i Aksa

MÜSLÜMANLARIN ilk kıblesi Kudüs’teki Mescid-i Aksa yani Aksa Camisi’dir. Tarih boyunca bütün Müslüman yönetimler, başta Osmanlılar olmak üzere, Mescid-i Aksa’ya büyük saygı gösterdi, tamir ve tezyin işlemleri yaptırdı.

Haberin Devamı

İngiltere’nin İsrail projesinde bile Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanlarındı. İngiltere 1922 yılında Aksa’da restorasyon yaptırmış ve bunu ünlü Türk Mimarı Kemalettin Bey yönetmişti.

Mescid-i Aksa 1967 savaşındaki Arap yenilgisinden beri İsrail’in işgali altında.

İsrail’in Aksa Camisi’ne Müslümanların girişlerini ve ibadetlerini kısıtlama girişimleri elbette büyük tepkiler çekiyor. Geçen cuma ancak 50 yaşından büyük Müslümanların namaza girmesine izin verdiler! Koydukları metal dedektörler büyük tepki çekti. Şimdi metal dedektörleri kaldırıp el dedektörlerini kullanacaklarmış.

İKİ ZEHİRLİ OLAY

İslam dünyasını öfke ile zehirleyen iki olay, Filistin ve Afganistan işgalleri oldu. Arap milletçisi ve ardından İslamcı bütün radikal hareketlerin kökeninde bu iki olayın tetiklediği öfkeler vardır.

Haberin Devamı

Gazze’de hâlâ facialar yaşanıyor.

Böyle bir birikim olur da Mescid-i Aksa’ya müdahale tepki doğurmaz mı?

Dünya’da hangi mabede böyle bir uygulama yapılıyor?
 Bu masum bir güvenlik önlemi değildir, Müslümanların elbette aşağılanma olarak algıladıkları siyasi bir davranıştır..

Nitekim çatışmalar çıktı, İsrail bu sebeple metal dedektörleri kaldırıyor.

ERDOĞAN’IN GİRİŞİMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan “İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı” olarak İsrail’e ve İslam ülkelerine haklı çağrılarda bulundu.

Batılı devletlerden sadece Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la görüştü.

Erdoğan Macron’un ricası üzerine Türkiye’de gözaltında bulunan Fransız gazeteci Mathias Depardon’u sebest bıraktırmış, sınır dışı ettirerek Fransa’ya dönmesini sağlamış, Macron da teşekkür etmişti.

Devletler arasında böyle ilişkiler olmalı ki ihtiyaç anında böyle diyaloglar olsun.

Dilerim Almanya ile olan sorun da çözülür.

Fransa’nın Filistin meselesinde 1917-18’lerden beri tavrı nüanslıdır, Aksa Camisi için Güvenlik Konseyi’ne başvurdu biliyorsunuz.

İSLAM DÜNYASI?

Erdoğan çağrısını neden “İİT Zirve dönem başkanı sıfatıyla” yaptı? İsrail’le ilişkileri bozmadan bir çözüm üretmek için olsa gerek.

Doğru buluyorum çünkü diplomasi tamamen rasyonel bir alandır.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın çağrıda bulunduğu “İslam dünyası” nedir?

Suud bloku mu, İran mı, Katar mı? Ayrı bir havadaki Kuzey Afrika mı?

İslam dünyası diye bir siyasi ve ekonomik blok yoktur, kendi içinde en kavgalı coğrafyadır, çünkü dar kafalı anlayışlar egemendir. En önemli sorun budur.

ÖNEMLİ SORUN

Tarihçi David Fromkin yazar: Kasım 1917, Balfour Deklarasyonu ile Filistin’e Yahudi nüfus yerleşmesinin yolu açılmıştı. Bunda en büyük emek sahibi İngiltere Başkanı Lloyd George’tu. Dışişleri Bakanı Lord Curzon ise karşıydı: 600 bin Filistinli’yi zor besleyen kurak topraklar yerleştirilecek Yahudileri nasıl besleyecekti?

Halbuki Yahudi tarım bilimci Aaron Aaronsohn Filistin coğrafyasını çok iyi incelemiş ve o topraklarda ürün verecek bir yabani buğday türünü Hermon dağı eteklerinde bulmuştu. “Islah edilerek milyonları besleyebilir”di.

Neticeyi biliyoruz...

Haberin Devamı

Müslümanların en önemli, en acil ihtiyacı “bilim” ve “hukuk”tur; bilim zihniyeti hukuk devleti...

Biri olmadan öbürü olmaz, bunu da hiç akıldan çıkarmamak lazım.

Yazarın Tüm Yazıları