Atatürk Kitaplığı

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı “Atatürk Kitaplığı”nda dün bir etkinliğe katıldım, duyduğum engin mutluluğu okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Bu kitaplıkta eski Türkçe ile yazılı 6 milyon malzeme dijitalize edildi, internetten okurların hizmetine sunuldu; nadir elyazması eserlerden tutun da 1928’deki harf devrimine kadar yayınlanmış kitap, gazete ve dergiler.

Etkinliğe Zafer Toprak, İsmail Kara ve Mustafa Budak gibi tarihçilerle Doğan Hızlan ve Beşir Ayvazoğlu gibi edebiyatçıların da katılmış olması Atatürk Kitaplığı’nın önemini belirtmek için yeterlidir sanırım.


24 EYLÜL 1923


Şu anda 10 bin kişi internetten bu 6 milyon malzemeye ulaşabiliyor. Bunlardan biri de benim. 1919-1920 belgeselindeki gazete görüntülerinin çoğunu internet yoluyla Atatürk Kitaplığı’ndan sağladım. İşte size bir kupür aktarıyorum:

Atatürk Kitaplığı


Mustafa Kemal Paşa’nın Cumhuriyet’in ilan edileceğini ilk defa açıkladığı beyanatı; 24 Eylül 1923 günlü Akşam gazetesinin manşeti...

Buna ulaşmak için kalkıp bir kütüphaneye gitmek zorunda kalmakla, internetten ulaşıp indirmek arasındaki muazzam farkı düşünün!

Bilgiye ulaşmanın çağımızda kazandığı sürat...

29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanından önce basında yoğun cumhuriyet tartışmaları vardı: Reisicumhura üstün yetkiler verilmesini ve kuvvetler birliği sistemini savunan Yunus Nadi ve Celal Nuri gibi inkılapçı gazetecilerle, cumhurbaşkanının partisiz olmasını, kuvvetler ayrılığını veya meclisin üstünlüğü sistemini savunan Hüseyin Cahit ve Velid Ebuzziya gibi liberal eğilimli muhalif gazeteciler...

Bugün taraflar farklı fakat tartışma konusu aynı! Ne kadar yol almışız?

Hatta o zamanki tartışmaların seviyesi daha yüksekti!


‘ŞEHİR KÜTÜPHANESİ’

Haberin Devamı


Etkinliğin sebebi, İBB Kültür Daire Başkanlığı’nca yayınlanan “Kût’ül Amâre” kitabının takdimiydi... 14. Tümen Kâtibi Tokatlı Nuri Efendi’nin cephede yazdığı günlükler ve raporlar tıpkıbasım ve çevrimyazılarıyla birlikte kitap olarak yayınlanmıştı.

Tarihi kitaplar “tıpkıbasım” olunca daha bir ‘tarihsel’ ruh kazanıyor.

Okuyacağım kitaplar sırasına koydum tabii.

Kitaplık Müdürü Ramazan Minder konuşmasında Atatürk Kitaplığı’na yazılı materyal bağışlayan isimleri teşekkürle andı: Osman Nuri Ergin, Muallim Cevdet, Tarık Zafer Tunaya, Ahmet Kutsi Tecer gibi muazzam kitap ve belge arşivine sahip olan müstesna şahısların bunları Atatürk Kitaplığı’na bağışlamış olması, buranın zenginliğini ve değerini göstermeye yeterlidir.

Kitaplık, eser ve arşivleri satın alarak ve bağış kabul ederek her gün gelişiyor.

Dijitalleşme işlemi de Latin harfleri döneminde devam ediyor.


OKUMAK, OKUMAK

Haberin Devamı


Büyük başarısı için Atatürk Kitaplığı’nı yürekten kutluyorum. Büyük kütüphanemizin bir an önce internet erişimine açılmasını diliyorum.

Artık Atatürk Kitaplığı anıtsal bir binaya sahip “şehir kütüphanesi” haline gelmelidir dediğimde bunun müjdesini de aldım. İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı bunun için çalışmaların başladığını söyledi.

Büyük kütüphanelerde bir mabede girmiş gibi adeta uhrevi bir heyecan duyarım. Onun üstüne bu müjde iyi geldi.

Okumak, okumak ve okuyarak düşünmek! Okumadan ahkâm kesme hastalığımızdan kurtulmak...

Acil ihtiyacımız değil mi?

Yazarın Tüm Yazıları