Sevgilim benimle niye evlenmiyor?

Haberin Devamı

SORU: Özel bir şirkette çalışıyorum ve eski milletvekili olan rahmetli babamdan da ücretimin çok üzerinde aylık alıyorum. Bu arada, iki yıldır birlikte olduğum ve deliler gibi sevdiğim bir genç var. O da beni çok seviyor. “Artık evlenelim” dediğimde “Evlenirsek babandan aldığın aylık kesilir. O nedenle, seni menfaatin için resmi nikah kıydırmadan birlikte olalım“ diyor. Kimseye soramıyorum. Dediği doğru mu? Sizden alacağım yanıta göre, bir de Güzin Abla’ya soracağım.
C. T- İzmir
YANIT:
Benim söyleyebileceğim şu; evlenirseniz, rahmetli babanızdan bağlanan aylık kesilir. Olay buysa, sevgilinizin dediği doğru. Daha ötesini Güzin Abla’ya sormanızda yarar var.

Kart borcu ve emeklİ maaşına hacİz
SORU: Banka kredi kartı borcum nedeniyle, emekli maaşıma haciz konuldu. Bankaya bu yönde bir muvafakat veya imza vermedim. Bu hacizden kurtulabilir miyim?
Kemal YILDIZ - Ankara
YANIT:
Evet kurtulabilirsiniz. Kart borcunuzun ödenmemesi durumunda, emekli aylığınıza haciz konulması için yazılı izninizin ve rızanızın olması gerekiyor. Aksine uygulama yapıldığında, Cumhuriyet Savcılığı’na “suç duyurusunda” bulunabilirsiniz.
İcra dairesine, haciz konulan maaşın emekli maaşınız olduğuna dair yazı ibraz ettiğinizde, bunu kabul etmek ve haczi kaldırmak zorundalar. Aksi halde, onlar da suç işlemiş olur ve ceza alırlar.

Haberin Devamı

İşten ayrılan patrona tazmİnat
SORU: Bir konfeksiyon mağazasında, üç yıldır çalışıyorum. Daha iyi koşullarda iş buldum. İşi bırakıp, ertesi gün yeni şirkette başlamadan önce “üç yıllık kıdem tazminatımı" alabilir miyim?
Ö. YÜCE - İstanbul
YANIT:
Bırakın kıdem tazminatı almayı, aksine patrona “ihbar tazminatı” ödemek zorunda kalabilirsiniz. Haklı bir sebep yokken, kendi isteğinizle ayrıldığınız için “kıdem tazminatı” hakkınız yok. Ancak, işten ayrılacağınızı, 8 hafta önceden işverene yazılı olarak bildirmezseniz, 8 haftalık ücretiniz tutarında işverene “ihbar tazminatı” ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Kentsel dönüşümde kİra yardımı
SORU: Kentsel dönüşüm nedeniyle, bana ait evi tahliye ettim. Müteahhit firma, “kira yardımı” olarak bana ayda 1.750 TL ödüyor. Bu paranın yıllık tutarını “kira geliri” olarak beyan edip gelir vergisi ödeyecek miyim?
Özcan AKAN - İstanbul
YANIT:
Hayır, söz konusu ödeme sizin açınızdan kira geliri olmayıp, beyana tabi değil.

Haberin Devamı

Ölen abimin çocuklarından kira mı alacağım?


SORU: Mülkiyeti bana ait bir evde merhum ağabeyimin eşi ve çocuğu oturursa onlarla kira sözleşmesi yapmam gerekir mi?
Selma YILDIZ - İzmir
YANIT:
Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesine göre, evinizi abinize “bedelsiz” kiraya verebiliyorsunuz. Abiniz ölmüş. Eşi ve çocuğu bedelsiz otursa dahi evinizin emlak vergisi değerinin yüzde 5’i oranında yıllık kira geliri beyan etmeniz gerekiyor. Mevcut yasaya göre, evinde kayınvalidesini bedelsiz oturtana da “kira almış gibi beyanda bulun” deniliyor. Ancak şu anda TBMM’de bulunan Gelir Vergisi Tasarısı ile bu sorun çözümleniyor. Sizin durumunuzda olanları da o değişiklik sırasında göz önüne almak gerekir.

Haberin Devamı



Otomobilin KDV’si ve ÖTV’si


SORU: Şirkete aldığımız binek otomobil ve ciplerin KDV’si ve ÖTV’si konusunda farklı yorumlar var. Biz ÖTV’yi ve KDV’yi doğrudan gider yazmak ve daha az vergi ödemek istiyoruz. Bunun bir yolu ve yasal dayanağı var mı?
Ali BARAN - Antalya
YANIT:
ÖTV’yi doğrudan gider yazabileceğiniz konusunda Vergi Usul Kanunu’nun 270/2. maddesinde açık hüküm var. Buna göre, ÖTV’yi isterseniz doğrudan gider yazabilir, isterseniz maliyete dahil edebilirsiniz.
KDV’ye gelince; onu da doğrudan gider yazabileceğiniz gibi maliyete de intikal ettirebilirsiniz. Bu konuda seçimlik hak tamamen mükellefe ait. Maliye Bakanlığı’nın bu yönde çok sayıda özelgesi var. Örneğin; 5 Mart 2012 tarih ve KDV/17-48 sayılı özelge gibi.. (Bkz. Yaklaşım Dergisi, Haziran 2014, s.282-283).

Haberin Devamı


İşverenin işyerinde kamerası


SORU: İşveren işyerine işçinin onayını almadan kamera koyabilir mi? Kamerayı koyarsa işçiye psikolojik taciz uygulayabilir mi?
Melih ALGUR - Ankara
YANIT:
İşveren işçinin onayını almadan kamera koyabilir. Kamerayı koyarsa taciz olup olmadığına soyut olayları yorumlayarak karar verilemez. Olayın özelliğine göre değişir.

Yazarın Tüm Yazıları