Emekli Ayşe Teyze evlenirse kıdem tazminatı ve çeyiz parası var mı?

Haberin Devamı

SORU: Herkesin kendine göre bir sorunu var. Benimki de bambaşka.. Ben SSK emeklisiyim. Emekli oldum ama 5 yıldır bir turizm şirketinde çalışıyorum. Rahmetli eşim de bir kamu kurumundan emekliydi. Hayran olduğum, seyahat etmeyi de çok seven bir beyefendi vardı. Meğer o da bana hayranmış. Evlenip, dünyayı dolaşmaya karar verdik. Size sormak istediğim şu;
1. Çalıştığım turizm firmasından evlilik nedeniyle ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim?
2. Evlendiğimde, bana “Çeyiz parası”
öderler mi öderlerse ne kadar?
Rumuz: Ayşe Teyze
YANIT: Size öncelikle mutluluklar dilerim. Sorularınıza gelince;
1. Evlendiğiniz tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılmanız halinde, 5 yıllık kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Emekli olmanız, kıdem tazminatı almanıza engel değil.
2. Evlendiğinizde size, 12 maaş tutarında çeyiz parası ödenir.

Haberin Devamı

KONUT KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİ

SORU: Evimi, iki yıllık kirasını peşin alarak kiraya vereceğim. Kira kontratı için ödenecek Damga Vergisini bir yıllık kira tutarı üstünden mi yoksa peşin aldığımız iki yıllık kira tutarı üstünden mi ödememiz gerekiyor?
Atakan Ender - ORDU
YANIT: Rahat olun, evinizi konut olarak kiraya vermeniz nedeniyle düzenleyeceğiniz kira sözleşmesi nedeniyle Damga Vergisi ödemeyeceksiniz. Nedenine gelince, işletmelere dâhil olmayan konutların, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanmasına ilişkin kira sözleşmeleri, Damga Vergisine tabi değil.



EMEKLİ SANDIĞI’NA TABİ İŞE GİRDİĞİM ZAMAN BABAMDAN DOLAYI ALDIĞIM MAAŞ KESİLİR Mİ
?



Soru: SSK’ya bağlı olarak çalışmaktayım. Aynı zamanda babamdan dolayı Emekli Sandığı’ndan yetim maaşı alıyorum. Emekli Sandığı’na tabi bir işe girdiğimde yetim maaşım kesilir mi?
Özlem Kaya - BALIKESİR
Yanıt: SSK’lı olarak çalıştığınız sürece babanızdan aldığınız emekli aylığı kesilmez. Ancak, Emekli Sandığı’na tabi bir işe girerseniz ya da evlenirseniz yetim aylığınız kesilir.



ALMANYA’DAN EMEKLİ MAAŞI ALANIN TÜRKİYE’DEKİ EVİ

Haberin Devamı



SORU: Almanya’daki sosyal güvenlik kurumundan “emekli aylığı” alıyorum. Türkiye’de 200 m2’nin altında bir evim var. Emlak Vergisi ödeyecek miyim?
Güner Ka - ALMANYA
YANIT: Almanya’daki sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı alanlar, ister Almanya’da ister Türkiye’de ikamet etsinler, “sıfır oranlı” emlak vergisinden yararlanamazlar yani emlak vergisi öderler. TC Kanunlarına göre kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanlar (örneğin SSK, Bağ-Kur ve TC Emekli sandığı emeklileri) ise, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanırlar (Gelir İdaresi Başkanlığı, Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 22 Mart 2013 Tarih ve 175.01 [ÖZG-2013-1]-31 sayılı Özelge ile yaptığı açıklama da bu yöndedir).

Haberin Devamı



İSTİFA DURUMUNDA KIDEM TAZMİNATI



SORU: Özel bir firmada çalışıyordum. Daha sonra devlet memuru oldum. Bu durumda eski iş yerimden kıdem tazminatı alabilir miyim?
Abdullah Selçuk - NİĞDE
YANIT: 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi kıdem tazminatını düzenliyor. Buna göre iş yerinden istifa ederek ayrılanlar kıdem tazminatı alamıyorlar. Bu durumda siz kıdem tazminatı alamazsınız.



EMEKLİNİN ALDIĞI KİRA ÖDEDİĞİNDEN FAZLA OLURSA



SORU: Bekâr bir emekliyim. Brüt 200 m2’nin altında olan tek evimi kiraya verdim ben de kirada oturuyorum. Aldığım kira ödediğimden fazla diye belediye emlak vergisi istiyor. Doğru mu?
Tülay Öztürk - ANKARA
YANIT: Doğru değil. Emlak vergisi ödemeyeceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları