Meral Akşener İzmir'deydi

SİYASET her daim sıcak. Her ne kadar Cumhurbaşkanı “2023 Haziran ayından önce seçim yok” dese de, kendisi de dahil siyasi partiler ve liderleri tansiyonun düşmesine fırsat vermiyor. Tabii ki bu yoğun ortam ülke için yorucu oluyor.

Haberin Devamı

 

Ama burası Ortadoğu coğrafyası. Başka türlü olamadığı için biz hep bahse konu “yüksek gerilimin” muhatabı olduk, olmaya devam ediyoruz. Esasında, parti liderlerinin ateşli söylemleri, akşamları televizyonlarda muhalif görüşlerin seslendirdiği açık oturumlar, STK’nın düzenlediği toplantılar, en azından bu yönü itibariyle demokrasimizin işlediğinin göstergesidir.
Pazartesi günü Ege Sanayici ve İşinsanları Derneği davetlisi olarak İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener İzmir’deydi. Daha öncesinde yakın geçmişte Kemal Kılıçdaroğlu konuk edilmişti. ESİAD bu neviden toplantıları hep düzenliyor. Vaktiyle başbakanken Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı da ağırlamışlardı. İş insanları ülke ekonomisinin, siyasetten soyut olmadığını iyi bilen kişilerdir. Bu sebeple ülkeyi yönetmeye aday siyasi profilleri yakından tanımak ve bir etkileşim ortamı oluşturmak isterler. Sayın Akşener İyi Parti Başkanı olarak kentimize bu seviyede bir toplantıya hiç gelmemişti.
Bu ülke çok partili siyasi hayata 1946 yılında geçti. Aradan geçen zaman içinde “Kadın Lider” profili ile çok az karşılaştık. Tansu Çiller’den sonra Akşener, bu yönü itibarıyla bu mazlum ülkeye yeni bir soluk getiriyor.
Siyaset arenasının sert iklimi, hiç şüphe yoktur ki kadın siyasetçilerin zarafetine ve yumuşatıcılığına ihtiyaç gösteriyor. Akşener ne mesajlar verdi derseniz, tabii ki kendi partisinin ve içinde bulunduğu Millet ittifakının bakış açıları ile nasıl bir Türkiye planladıklarını çok net bir üslupla iş dünyasının üyelerine aktardı. Meral hanım, muhalefet ittifakları içerisinde fedakâr bir tutum almaktan yüksünmeyen bir politikacı. “Başbakanlığa adayım” söylemi ile Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ısrarcı olmadığını kamuoyuna göstermişti. Esasında siyasetin bir iddia işi olduğunu hiç kuşku yok, iyi bilebilecek bir lider. Türkiye gerçeklerini ve olası gelişmeleri analiz ederek siyasetin bir taktik ve strateji esasında işlendiğinin de farkında olan bir lider. Neticede, demokrasimiz ne ölçüde yeni seçenekler filizlendiriliyorsa bu durum ülke demokrasisinin yararınadır.

Haberin Devamı

----
İZLENİMLER
Toplantı izlenimlerine dair çok şey yazılabilir. Öncelikli olarak, Meral Akşener’in parti kurmaylarını da yanında getirmesi İzmir’e verdiği önemi gösterdi. Akşener Millet ittifakı adayının Cumhurbaşkanı seçimini kazanacağına inandığını belirtti. Ancak 5 yıl dolmadan parlamenter sisteme geçilmesinin şart olduğunu ifade etti. Sistemi değiştirecek Anayasal çoğunluk sağlanmadığı taktirde, seçimi kaybedenlerin parlamenter sisteme dönüş için destek olmak isteyeceklerini söyledi. Toplantı esnasında, soru-cevap bölümünde kürsüde ekonomi kurmayları ile birlikte yer aldı. Prof. Ümit Özlâle, Erhan Usta, Prof. Bilge Yılmaz, konulara hakim teknisyen politikacılar olarak doyurucu açıklamalar yaptılar.
Özetle, ESİAD’ın liderleri ağırlama programı kapsamında kaliteli bir program gerçekleşti. İzmirli iş insanları bilgilendi. Umarız ESİAD bu programları hız kesmeden sürdürür.

Yazarın Tüm Yazıları