Aday olan lider olur

TÜRKİYE’de siyaset her daim renklidir. Hele seçimler yaklaşırken spekülasyonlar “dur, durak” bilmez. Cumhur ittifakının yol haritası belli ve mevcut durumun devam etmesini istiyor. Muhalefet de, aynı amacı taşıyor ama süreci nasıl şekillendireceklerine dair pek çok senaryo konuşuluyor. Millet ittifakının iki büyük oyuncusu CHP ve İyi Parti. Bahse konu ittifak, tekrar parlamenter sisteme dönmeyi vaat ediyor. Sayın Akşener Cumhurbaşkanlığına aday olmadığını, yeni sistemde “Başbakanlık” amaçladıklarını ifade etti. Bunun anlamı, süreç istedikleri gibi gelişirse birinci parti olmayı öngördükleridir. Tabii, millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayının kimin olacağı daha bir öncelik taşıyor. Taraflar, adayın, ittifak bileşenlerinin ortak kararı ile belirleneceğini söylüyorlar.

Haberin Devamı

 

Kılıçdaroğlu an itibari ile aday adayı olduğunu açıkladı. Adaylığının ittifak bünyesinde kabul görmesi ve kamuoyunun desteğinin taraflara ikna edici gelmesi gerekiyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına bir anda “şapkadan” bir aday çıkartılması halinde aşırı bir “sıklet farkı” oluşacağı aşikâr. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş konuşulan aday adayları. Ancak mevcut konumlarının risk edilemeyeceği ifade ediliyor. Pek tabii “aday” çıkartma konusu sadece konuşulan kişilerle sınırlı değildir. Ancak bunun hazırlığının başlamış olması da icap ediyor. Hemen belirtelim ki, emekli olmuş “asker, büyükelçi, Anayasa Mahkemesi Başkanı, politikacı”  türü tiplemelerin devrinin kapandığı söylenebilir. Bahse konu muhalefet adayının, “seçilmiş, kariyerli, iddialı, karizmatik, temsil yeteneği yüksek, devleti ve sivil hayatı bilen, potansiyel lider özellikleri taşıyan” bir kişi olması, her şeyden önce ülke yararıdır. Adaydan parlamenter sisteme geçişi taahhüt etmesinin isteneceği ifade ediliyor. Bu anlamıyla, halk oyuyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı adayının egolarına hakim bir yapıda olması, önem taşıyacaktır. 

Haberin Devamı

Adaydan hem seçilebilecek özellikler aranması, hem de seçim sonrası geri plana çekilme şartı istenmesi... Bu tam bir “oksimoron”dur. Bu denklemin nasıl çözüleceği, siyaset tarihine bakıldığında, seyirlik bir “muamma”dır. Seçim şansı ancak güçlü bir adayla mümkün. Güçlü aday da, seçimi kazandığı anda, sadece Cumhurbaşkanı olmuyor, aynı zamanda halkta karşılığını bulmuş bir “lider” haline geliyor. Siyasetin doğası, bu anlamıyla, mevcut liderleri tasfiye sürecine sokabilecektir. Neyse, görünen o ki muhalefetin işi zor. 

 

------

 

YENİ YEME-İÇME MEKÂNLARI

 

İZMİR’de çok sayıda “özenli” diye nitelendirebileceğimiz restoranlar açılıyor. İlk dikkatimizi çeken, Narlıdere sitelerinde açılan “Eşlikçi”. Küçük tabaklarla sunulan ve her biri ayrı “lezzet fırtınası” olan tadımlık bir menü ve sıcak atmosferi ile çok hoş bir mekân. İkinci restoran, Ayşe Hanım Konağı. Urla Güvendik girişinde bir Michelin şoku yaratan, çok çok özel bir mekân burası. Bu kentin en prestijli restoranlarından olmaya aday. Deneyen herkes olumlu konuşuyor. Üçüncü mekân, Pavarotti. İzmir’in en güzel yerlerinden Sahil Evleri, Narlıdere’de Çeşme’nin efsanesi Balıkçı Niyazi’nin kışlık restoranı. Tabak, çanak, ortam, menü her şey mükemmel. Ünlü Şef Garson Halil’in orkestrasyonunda mutluluk garantili bir mekân Pavarotti. Urla’da et restoranları çoğalmaya başladı.

Haberin Devamı

Uzun yıllar “Seyhan Et” rakipsizdi. Şimdilerde “Kırmızı” ve “01-Adana, Ocakbaşı” da lezzet kervanına katıldı. 

Tavsiye olunur. Bu arada, biliyorsunuz İstinye Park İzmir yakınlarda açıldı. AVM’de müthiş yeme-içme mekânları bulunuyor. Hemen dikkat çeken “Pivora” adlı mekân. Zaten balık sektörünün içinde olan Şemsi Kavala’nın restoranı hakikaten çok özel. Bu arada aynı AVM’de “Dönerci Vedat” her daim kapalı gişe olmaya devam ediyor. Yanısıra Masterchef’den bilinen şef Danilo da burada bir mekân açmış. Daha pek çok yer olduğunu belirtelim. Biraz uzaklara, Tire’ye gittiğimizde, “Gastro Tire” den mutlaka söz etmek gerekiyor. Hani yılların Kaplan Restoranı ile bildiğimiz tepede, bu defa onların çocuklarının açtığı ama mesleki diplomalardan beslenen şeflik kalitesinin nasıl bir mucize oluşturduğuna tanık oluyorsunuz. Mutlaka görülecek bir yer. 

Haberin Devamı

Biraz da daha bir esnaf lokantalarından söz ederek yazıyı noktalayalım. Birinci, bir İstanbul fenomeni olan “Vefalı” köftecisi, Urla merkezde Malgaca meydanının hemen kenarında. Piyazı, özel çorbası ile ve her daim yandaki fırından temin edilen sıcak ekmeği ile tam bir klasik köfteci. Diğeri de, Seferihisar Ulamış köyünde Pideci Fırat Usta. Hem güzel bir hafta sonu gezisi hem de harika bir pide. Tavsiye olunur.

Yazarın Tüm Yazıları