Önümüzü göremesek de... 2021 öngörüleri!

Müzik sektöründe yaprak kımıldamıyor, pandemi bitmedikçe hareket de gelmeyecek gibi... Durum böyleyken yeni neslin ve dünyadaki müzik gündeminin 2021 öngörülerini sizler için derledim...

Haberin Devamı

- Müzik mekanları yeni dünyaya uyum sağlayacak. Fon alamayan mekanların yüzde 50’si 2022’ye kadar kapanacak. Bununla birlikte kapananların yerlerine yeni mekanların açılması da olası.

- TikTok’un pandemi nedeniyle yükselen cazibesi 2021’de düşüşe geçecek. 13-24 yaşa hitap eden platformun kararsızlıklarıyla meşhur kullanıcı profilinin yeni bir platform keşfedip oraya kayması ihtimaller dahilinde.

- Facebook 2020’de gösterdiği büyümeyi gençlerle bu yıl da devam ettirecek.

- Podcast altın döneminde. Son olarak Amerika’da Amazon Music, 300 milyon doları bir podcast şirketine verdi. Bu, müzikten para kazanmayan dijital müzik dinleme platformlarının yeni para basma şeklinin ilanı oldu. Elinde USB mikrofonu olan herkes, kendi şovunun kaptanı.

- Eskiden bir şarkı yazılırken intihal olmaması için o an, o odada bulunan herkesin isimleri “söz” künyesine yazılırdı. Pandemi süresince de söz yazarı sayısının azaldığını görülüyor. Hatta ve hatta geleneksel olarak bir kişinin söz yazdığı dönemlere dönüş yapıldı bile. Taylor Swift ve Ariana Grande, hit’leri bunun en iyi örneklerinden.

- Online konserlerin sayısıyla canlı yayın kalitesi de artıyor. Ancak kimse yan yana konser izleme deneyimini canlı olarak verebilecek bir alternatif sunmuş değil. Muhtemelen de yakın zamanda sunulamayacak. Ancak gerçek hayranlar bu yayınları kaçırmadan seyretmeye devam edecek. Türkiye’de görülen ise ücretli online konserlere ilginin çok da yüksek olmadığı.

- Canlı müzik sektörü sponsorlarının yüzde 64’ünü kaybetmesiyle 18 milyar dolar kaybetti. The Goldman Sachs araştırma şirketinin verilerine göre 2021’de yüzde 26, 2022’de ise yüzde 18 büyüme bekleniyor. Sektörün kendini toplaması içinse 2030’a kadar her yıl yüzde 6 büyüme ön görülmüş durumda.

- Turneler başlayana kadar büyük grupların büyük markalarla içerik üretme çabası devam edecek.

- Özellikle Amerika ve Avrupa’da geçtiğimiz süreçte işlerinden olan sektör çalışanlarının bir konser için mülakata girmesi bile bekleniyor.

- Plak teknolojisinde ise HD Vinyl’ın gelişmesiyle üretim süreci kısaldı ve ucuzladı. Plak severler bu haberi coşkuyla karşılarken Technavio’nun raporuna göre Avrupa’da plak pazarı yüzde 6 büyüdü. Sadece İngiltere’de pazar büyümesi ise yüzde 41. Kaset satışları da geri döndü ve İngiltere’de 157 bin kaset satışı yapıldığı açıklandı.

- 63. Grammy Ödül töreninin sadece pandemi değil gelen tepkiler nedeniyle ertelendiği kulislerde konuşuluyor. Siyah sanatçılar ve rap’çilerin kesin tavrıyla törenin düşen reytinglerinin de bunda payı var. Mart ayına ertelenen tören için Recording Academy’nin de kendine dönme fırsatı olacak. Orada ise işler karışık.

- Yeni yılda daha çok işbirliği, daha çok dinlenme için ortaya çıkacak. Bilboard’un 62 yıllık müzik tarihinde hepsi kadınlar tarafından söylenen 5 hit’in ilk kez bu yıl listede olduğunu görürsek bu işbirliklerinin de hızla artması olası.

- 2021’in son aylarında muhtemel turneler öncesi büyük albüm çıkışları olduğunu göreceğiz. Birçok tanınmış isim albümleri hard disklerde uzun zamandır bekletiyor.

- 2021, rap’ten çok gitar tınılı müziklerin olması bekleniyor.
Böyleyken böyle... En azından basılı müziğin satıldığını, 2021 için canlı müzikli bir yaz hayali taşıdığımızı da bu kurak günlerde bir kez daha evrene enerji olarak gönderelim. Nihayetinde önümüzü göremesek de bir umuttur...

Haberin Devamı

Tatlı yolculuk

Haberin Devamı

Nilgün Özer’in yeni EP’si “2020, All that live inside” 3 eski single’a ek olarak 2 yeni parçaya da ev sahipliği yapıyor. İyi bir hikaye anlatıcısı olan Özer’in İngilizce sözleriyle karantinada yaşadığı duygu durumuna yer verdiği şarkılar, 17 dakikalık tatlı bir yolculuk.

Neşelendiriyor

Second grubu yıllar sonra eski şarkılarını yayınladı ve ardından da yeni yıl bombasını patlattı. Solist Özgün Semerci, prodüktör Kerem Brumend’le birlikte yeni şarkısı “Aklımda Bi Kördüğüm”ü dinleyiciye sundu. Büyük bir koronun eşlik ettiği bu İrlanda punk türküsü, dinleyenini neşelendiriyor... Mutluluğa ihtiyacı olan hemen şarkıyı sebeplensin.

Baştan sona dinleyin

Haberin Devamı

Aksiyon film müziklerini, 70’ler hip hop yorumuyla bir araya getirip müziğine enjekte eden Nejdet Elmas, yine boş durmadı ve 2020’nin son günlerinde “Unkapanı Heist”ı yayınladı. 20 şarkılık bu albümde, birbirine bağlı 11 soygun hikayesi anlatılıyor. Tdc ile bir ortak beat, Rozalin’in vokalleri, Rua Reys’in ve Ali Yoksuz’un rap bölümleriyle süslenmiş şarkılar da yer alıyor. Ayrıca Fuat Ergin’in acapella’ları ile yaptığı çalışma olan “Kapela Kıstırması” bir tür saygı duruşu... Albüm aksiyon filmi gibi akıp gidiyor gözünüzden. Bir favoriniz olması için ise filmi baştan sona izlemeniz gerekiyor.

Ne dinledim

MWM-Timeless
Baron-Hissizleştim
Introduction to Humanity-Bonsoir Elliot
Çağkan Nalbantoğlu-Olur Öyle
Bengisu-Eyvallah
Barış Diri-Derinden
D*la Pulatsü-Dur Biraz
Eskitilmiş Yaz ft Canozan-Uyursam Geçer Mi? (canlı akustik)
Sinoş-Bana Bir Kez Şans Dile
Serhat Erdem-Umuda Sarıldığım Bir Sabah
Can Uzunallı-Bambaşka Düşler (F32)
Bak Yine Geç Kaldım-Düş
Emre Akbay-Kiraz Dilinde
Peyk, Alp Yenier-Gel Bunu Sen Çöz
Emir Can İğrek-Bıraktım Şaşırmayı
People Around-Three Monkeys
Can Ergun-The Day of Silence
Ductape-Emty
Beyhude-Akasha

Haberin Devamı

Bu yıl bu ismi çok duyacaksınız

Ezgi Kosa, yeni şarkısı “Ay” ile radarıma takıldı. Daha önce “Give It To Me” ile kulağıma çalınan Kosa’nın yerli prodüksiyonu da DJ Batuhan Kocaoğlu ile hazırlanmış. Elektro pop olarak kendine yol tutan Kosa’nın bu yıl sesini çok duymaya hazırlanın.

“Bilinmez” yayınlandı

Denizcan Özdemir, Lütfican Umut ve Giray Darga’dan oluşan Uzun Zamandır Çalmıyoruz, 5 şarkıdan oluşan ilk EP’si “Bilinmezlik”i aralık ayının son haftasında yayınlamıştı. Ekip, EP’yi “Bilinmez”i de ekleyerek dinleyiciye sundu. İlhamını uzaydan alan şarkılar yapan grup, alternatif pop rock türünde çalışmalar üretiyor. EP’lerinde “Bilinmez” ile “Güneş” şarkıları öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Kaos ve öfke

Post-punk/darkwave ikilisi Ductape, ilk albümü “Labirent”i yayınladı. 8 şarkıdan oluşan albümde 2 Türkçe parça da eklenmiş durumda. Kaos ve öfkenin hakim olduğu albümde, “Empty” ve “Tuzak” ön plana çıkanlar.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları