Müzik acıyı paylaşmak için de var

Bölgesel, ulusal hatta global felaket dönemlerinde toplum kenetlenir. Ülke sınırlarınız içinde olsun ya da olmasın duyarlı insanlar gözlerini kapatmaz, elinden geleni yapmaktan çekinmez. İmkanlarını seferber eder. Bazen bu gittiğin bir konserin kapısında toplanan yardımlardır, bazense etkinlikten elde edilen gelirlerdir.

Haberin Devamı


Müzik, ‘sadece eller havaya hadi göbek atalım ortamı’ yaratmaz. Kimi zaman acıyı paylaşmak, yardımlar için bir ortak nokta oluşturur.
Güzel ülkemizin başına gelen yangın felaketlerinin peşi sıra artması da benzer bir durumu ortaya çıkardı. Müzisyenler/şarkıcılar belki eliyle toprak atmıyor, yangını söndürmüyordu ama oradaydılar. Destek istediler, destek topladılar, destek oldular.
Benimle yaşıt olan Live Aid festivalinde olduğu gibi müzik tabanlı yardım etkinlikleri dünyanın her yerinde yapılıyor.
Hatırlayın, 2011’de Van depreminden sonra ‘Van için Rock’ diye bir festival yapıldı İstanbul’da. Kapısında yardımlar için ayrı alan vardı.
Elde edilen gelir, mağdurların ihtiyaçları için kullanıldı. İnsanlar şarkıları dinledi, arada süreç hakkında bilgilendirildi.
Kimileri festivale bizzat katılmadı, sadece bilet aldı.
Özetle katılımcılar depremin yaralarını sararken müziğini dinledi, kendileri gibi yardım etmek isteyenlerle birlikte.
Günümüze gelindiğinde ise genel kanı hemen “konser iptali” yönünde. Diyeceksiniz ki bu ortamda konserler neden durmuyor? Her faturayı da müziğe kesmemek lazım...
Elbette ki afet bölgesi ilan edilen yerlerde sahneye çıkmak çok hoş görünmüyor. Ama iptal etmek kadar etkinliğin gelirini bağışlamak da bir çözüm yolu. Yani konserini iptal eden kadar etmeyen de aynı amaca hizmet ediyor aslında.
İptal edeni de anlamak lazım, geliriyle destek olmak isteyeni de. Sonuca giderken yola çok takılıyoruz bazen.
Birden fazla yol, birden fazla anlayış ve tek amaç var.
Bu bölgelerde mücadele devam ederken eğleniyoruz hissini yaşatmamak ve sıkıntılarını yürekten paylaşmak, yanlarında olduğumuzu hissettirmek birinci önceliğimiz olmalı.
Müzisyeni ve müzikseveriyle felaket dönemlerinde yangını müzikle söndürmek de mümkün. Belki pandemi şartlarında böyle bir dayanışma örneği daha gösterilir kim bilir. Yeter ki yardımını etmek isteyeni küstürmeyelim.

Yetenekli

Haberin Devamı

Melis Karaduman, “Zamansız” single’ıyla bu haftanın dikkat çeken isimlerinden biri. Geçtiğimiz hafta yayınladığı şarkısında pop ve R&B’yi harmanlayan Karaduman eserin söz ve müziğini de üstlenen yetenekli bir genç isim olarak dikkat çekmesi gerekenlerden.

Haberin Devamı

Konser gelirleri yangın bölgelerine

Müzisyenler, orman yangınları nedeniyle ihtiyaç sahibi olanlara ulaştırmak üzere konser gelirleriyle yardım yapacaklarını açıklamıştı:
◊ Edis, 4 Ağustos Harbiye Açıkhava’daki konserinin gelirini Ahbap Platformu aracılığıyla yangınlarda zarar gören ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağını söyledi.
◊ Zen-G, 3 Ağustos Dorock XL sahnesinde gerçekleşen konserinin tüm bilet gelirini, yangında hasar gören ailelerin giderleri için kullanılmasını istedi.
◊ Aleyna Tilki
2 Ağustos’taki konser geliriyle, yangında ekiplere yardım ederken hayatını kaybeden Şahin Akdemir adına kurulacak hatıra ormanı için bağış yaptı.
◊ Hande Yener
1 Ağustos’taki Alaçatı Şerefe konserinin gelirini yangında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yaralılara bağışladı.
◊ Gökhan Türkmen, eylül ayında hatıra ormanı kuracağını söyledi.
◊ Buray, 1 Ağustos’ta gerçekleşen Bodrum Antik Tiyatro’daki konserinin geliriyle TEMA Vakfı’na fidan bağışı yaptı.
◊ Sertab Erener, 30 Temmuz’da Turkcell Vadi İstanbul’daki konserin geliriyle 50 bin fidan bağışı yaptı.
◊ Bülent Serttaş, 30 Temmuz’daki Mücver Yalıkavak’ta verdiği konserin tüm gelirini TMEA Vakfı’na bağışladı.

Haberin Devamı

Kısa film tadında

Sezonun en üretken isimlerinden Çağrı Sertel’in “Burada Buysa Budur” isimli yeni albümü yarın yayınlanıyor. 8 parçadan oluşan 15 dakikalık enstrümantal albümde kısa film izliyormuş hissine kapılıyorsunuz. Giriş, gelişme kısmı ve sonucu olan albümde “Geçer”, “Click Lee” ve “Akşamüstü” favorilerim.

Yine tatil gibi

Ambiyans, electronika ne ararsanız müziğine yediren Ozoyo, yine tatil gibi bir EP ile bu cuma karşımıza çıkıyor. Merkezinde Oquo adındaki dünyadan uzaktaki bir gezegende yaşayan kraliçe ve onun iletişim yollarının hayali bulunan üç şarkılık EP’de analog ve dijital synth’lere doğa eşlik ediyor.

Yok yok

Rap sahnesinin başarılı isimlerinden Harun Adil, “Katafalk” isimli yeni albümünü geçtiğimiz hafta yayınladı. Hiphop mevzu olunca Şanışer, Aga B, Sokrat St ve Ahmet Üstüner’le featuring’leri de bulunan Adil’in prodüksiyonu ise Allame imzalı. Yok yok diyebiliriz. Adil’in sözlerindeki isyankar tavır şarkıları birden çok dinlemeye itiyor.

Haberin Devamı

Ne dinledim
· Ozoyo-Oquo Quooon
· Çağrı Sertel-Click Lee
· Harun Adil & Şanışer-6Binbar
· Tamara Jokic & Alp Akmaz-Keklik Gibi
· Soner Avcu-Bize Kalsa
· Sinanılmaz-Boşver
· Evden Uzak-İnandım
· Can Baydar-Yine
· Karya Çandar & Kamufle-Herkes Kendi Derdinde
· Zeynep Bastık-Sen Ben
· Noplacez!-Bir Yer Var,
Bir Şey Yok
· Deniz Love-Fool Like Me
· Elz and the Cult-
Fire Meets Fire

 

Yazarın Tüm Yazıları