Listelere girme muamması

Dijital müzik dinleme platformlarında her hafta kıyasıya bir “çalma listelerine giriş” mücadelesi veriliyor. Listelere giren ense yapıyormuş da giremeyen hiç dinlenmiyormuş gibi bir algı var.

Haberin Devamı

Listelere girmek belirli bir oranda dinlemeye kaynak sağlıyor olabilir.
Ama iyi müziğin kendi kendine yolunu bulmasının on binlerce örneği de yaşanıyor.
Yazının ilhamını Peyk grubundan İrfan Alış ve Tweet’leri verdi. Alış, “Neredeyse her ay müzisyenler malum sisteme ayak uydurmak için içerik yüklüyor. Dinleyiciler, şarkı kalitesinde artış bekliyorsunuz. Ama maalesef bu mümkün değil. İyi şarkılar zaman ister. Yıllarca müzik yapmış iyi çalan, söyleyen onlarca insan sistemden uzak oldukları için size ulaşamayacak ve güzel kayıtlar uzayda kaybolacak.
Çözümü de yok çünkü TikTok gençliğinin iyi müzik aramak gibi derdi de yok” diyor ve ekliyor “Peki, niye biz vazgeçmiyoruz? Çünkü müziği her şeyden önce kendimiz için yapıyoruz. Üretmek bizi iyi yapıyor. Umarız dinlemek de sizleri yapsın.”
Niyet iyi, bazı fikirlerine de sonsuz hak veriyorum. Ama yıl artık 2020. Peyk’in yeni şarkısını da aynı dijital müzik dinleme platformlarına dağıttıklarını Alış’ın kendisi de söylüyor zaten. Sanatçılar dilediği sıklıkla üretim paylaşmakta özgür. Ama yüksek sürat onları sıkıştırıyor. Çünkü devir, hız devri. Belki 10 yılı aşkın süredir kariyeri olan Türkiye’deki birçok isim hız furyasına dahil olmak istemeyebilir ama dinlenmeye ve sevilmeye de devam edeceklerdir.
İyi şarkı yolunu bulur
Bir şarkının ömrünün 45 gün olduğunu daha önce de yazmıştım. Yani belirli aralıklarla kendini hatırlatmak isteyen herkes ayda bir, haftada bir şarkı çıkarabilir; bunun da hiçbir yanlışı yok. Bir yılda üç albüm çıkaran isimler var. Beğeniriz beğenmeyiz, kendilerini bir şekilde ortaya koyuyorlar.
Zaten sinemada iyi gişeye sahip olmak gibi, iyi dinlenme oranına ulaşmanın da kesin bir formülü yok. Tek formül, dinleyici ile müzisyen arasındaki o sihirli bağın yakalanması. Yani her hafta listelere girip de en iyi 50’de kendine yer bulamayan o kadar isim var ki... Günün sonunda iyi şarkıların yolunu bulması da bizi hiç şaşırtmıyor.
Sözün özü beğenilmeyen sistemin bir çarkı olunduğunda oyunun kuralını da öğrenmek gerek. Görselinden, listelere girme isteğine, kendi hesabından tanıtım yapmaktan sosyal medyayı etkin kullanmaya... Kurallar kitabını çözdüğünüzde de dinlenme alınıyor. Bunu yapıp yapmamak bir tercih meselesi. “İyi müzik dinlemek” derseniz, o da dinleyicinin tercihi.

Haberin Devamı

25’inci yıla özel

Haberin Devamı

Baba Zula, 25’inci yılını kutladığı yeni albümü “Hayvan Gibi”yi bu cuma yayınlıyor. Kendilerine ait eklektik bir müzik diline sahip olan ve dünyayı da Türk müziği temelli besteleriyle fetheden Baba Zula, 12’nci albümleri “Hayvan Gibi”de yer alan 6 şarkı için canlı kayda girdi. Kayıtlar hiçbir düzenlemeye maruz kalmadan kaydedildi. İsimlerini hayvanlardan alan şarkılar, canlı bir konserdeymişsiniz hissine sahip. Gözlerinizi kapatıp dinlemeniz yeterli.

Yetenekli yorumcu

Ezgi Alaş, adını uluslararası vokal yarışmalarında duyurdu. Bora Uzer ile Türkçe-İngilizce bir albüm hazırlığında olan Alaş, sözleri ve müziği Uzer’e ait “Pacha Mama” isimli şarkısını yayınladı. R&B türünün buram buram hissedildiği şarkı, genç ve yetenekli bir yorumcu kazanıldığının göstergesi.

Haberin Devamı

Akustik single

Üretken gruplardan Serin, yeni akustik single’ları “Zamansız”ı geçen hafta yayınladı. Cansu Saraç, Melih Balta, Meltem Balta’dan oluşan grup, hız kesmeden yeni şarkılarının hazırlıklarına başladı bile.

Solo kariyer son hız

Yarın yayınlanacak şarkılardan biri de Dilan Balkay’a ait. Balkay, yeni yerli sahnedeki müzisyenlere aktif olarak trompetiyle eşlik ediyor. Müzisyenin solo kariyerindeki bu dördüncü single’ı “Parçalanmadan”da fark yaratıyor. Söz, müzik ve aranjesi Dilan Balkay imzalı olan şarkıda R&B vokal ise hemen sizi kendisine çekiyor.

Yerli sahneye destek

Zorlu PSM, YouTube kanalında yeni bir programa ev sahipliği yapıyor: “Hakan Tamar ile MOD Sessions”. Tamar’ın aynı adlı radyo programının kapsamlı bir versiyonu haline gelen program, yerli sahnenin yetenekli isimlerini canlı müzikle ağırlayıp yakından tanımamıza vesile oluyor. Eskiz ile başlayan seri her pazartesi yayında olacak. Yerli alternatif müziğin çok mecrası kalmayan şu günlerde nokta atışı bir içerik.

Avrupai

Haberin Devamı

Aybüke Albere’den yeni şarkı sonunda geldi. Karantina döneminde bol bol şarkı söylerken karşımıza çıkan Albere, sözü ve müziği Çağrı Telkıvıran’a ait “Korkman Ben”e öyle güzel hayat vermiş ki yerinizde durmanız imkansız. Pop müzik alanında oldukça “Avrupai” kalan şarkının da Albere’nin de yolu açık olsun.

Ne dinledim?

· DJ Suppa&Çağrı Sinci-Tekrar
· Baba Zula-Kelebekler Kuşlar
· Journers-Yok Mu?
· Aybüke Albere-Korkmam Ben
· Emir Mutlu, Defin-Hangimiz
· Femrez-Zincirler
· Alaca-İşte Hayat Bu
· Ekho-Neşter
· Soft Analog-Kaybolur
· Sinan Cem Eroğlu-Duy
· Eskiz, Yasemin Özler-Vahşi Büyü
· Emre Akbay-Hiç Yere
· Serin-Zamansız
· Eda Baba-Yangın Yeri
· Ceza-Yeni Mesaj
· Nilgün Onatkut-Aşkın Yolu
· Deniz Kırcı-Nice to meet you, bad knowing you.
· Brumend-One More Thing
· Ali Bakgör-Another Way Out
· Tamer İsli Projects-Primitive
· Onur Hunuma-The Story Untold
· Umut Fırat Yükselir-In My World
· Elif Çağlar-You Ask My Name
· Sinakun-Nen Overlord
· Emre Kula-The Things We Never See
· Dahakara-No
· Ezgi Alaş-Pacha Mama
· Pulsar-Hırpani
· Dilan Balkay-Parçalanmadan
· Kalben-Ne Güzel Yerlerin Var

Haberin Devamı

“Mesaj”ın hissi

Melih Kibar, ölümünün 15’inci yılında “Mesaj” adını taşıyan albümüyle anılacak. Bu albümün ilk habercisi ise Ceza’dan geldi. Bestesi Melih Kibar’a sözleri Ceza’ya ait “Yeni Mesaj”, 2001’de yazılan şarkının hissettirdikleriyle ortaya çıkmış bir çalışma. Oryantalist tınılara sahip besteyi rap ile birleştiren Ceza eklektik bir işe imza atmış.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları