İngiltere’den Türkiye’ye problem hep aynı

Gün geçmiyor dünyada da telif ücretleri ve dijital dinleme platformu ücretlendirmeleri yerden yere vurulmasın. Geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık Parlamentosu’ndaki Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi’nin düzenlediği “Dijital Müzik Dinleme Ekonomisi” başlıklı toplantıda Radiohead’den Ed O’Brien, Elbow’dan Guy Garvey, Nadine Shah ve Gomez grubuyla Broken Records hareketinin de başında olan Tom Gray dijital olarak bir araya geldi. İki oturumda yapılan toplantının amacı, Spotify, Apple Music, Amazon Music ve Google Play gibi büyük müzik dinleme platformların telif politikalarını tartışmaktı.

Haberin Devamı

Garvey, “Müzisyenler kiralarını ödeyemezlerse yarının müziği konusunda endişelenmeliyiz” açıklamasını yaptı.

O’Brien ise müzik gelirine bel bağlayan genç müzisyenlerin büyük bir mücadele vereceklerinden bahsetti. Nadine Shah da “Birçok müzisyen büyük plak şirketlerini ve platformları kaybetmemek için konuşamıyor” dedi.

Tom Gray ise “Konuşurlarsa çalma listelerine alınmayacaklarından endişeleniyorlar” diyerek Shah’ı destekledi.
Toplantı sırasında komisyondaki milletvekilleri uzun vadede bu platformların politikalarının müzik yelpazesiyle müzisyen sayısını sınırlandırıp sınırlandırmayacağını da masaya yatırdı.

Bu tartışmalar ışığında diyebiliriz ki durum Türkiye’de de bundan farklı değil.
Türkiye’de hangi müzisyene sorarsanız sorun, telif ücretlerinden yana dertli. Büyük platformların tek editörle lokal listeler hazırlaması şiddetle tepki alıyor. Tartışmanın temelini de lokal listelere alınan ile alınmayan şarkıların dinlenme sayılarındaki uçurum oluşturuyor.

Henüz telif denklemi çözülememişken, liste problemi aşılamıyorken bir de üstüne reklam vererek listelere girebilme ihtimali, müzisyenleri ve müziğe emek verenleri korkutuyor.

Hele ki pandemi nedeniyle müzisyenlerin gelirlerinde gözle görülür bir düşüş yaşanırken...

Haberin Devamı

Zevkinize göre

Dahakara’nın alternatif rock, endüstriyel rock, synth pop gibi farklı türleri bir araya getirdiği son albümü “Hell is in Hello” geçtiğimiz hafta yayınlandı. Vokal ve synthesizerda Özüm Özgülgen, gitarda Mert Yıldız’dan oluşan grup, albümlerinde 90’ları yeniden kulaklarınıza getiriyor. Karanlık havasından ödün vermeyen Dahakara’nın albümünde yer alan 8 şarkısında da zevkinize göre bir şeyler bulacaksınız. Favorilerim “Fix This”, “Aileen”, “Love The Witches” oldu.

Telaşsız ve yalın

Güler Özince, yeni albümü “Zihnimin Odaları”nı çıkardı. Albümdeki 8 şarkının sözü ve müziği sanatçının kendisine ait. Özince, sesi ve şarkılarıyla umut aşılamaya devam ediyor. Telaşsız ve yalın düzenlemelerle kulaklarınıza iyi gelecek şarkılar, pandemi huzursuzluğuna da birebir. “Umut”, “Neyse Ki”, “Bırak”, albümde öne çıkan işler.

Haberin Devamı

Dinlendirici ve iyileştirici

Yetenekli kadın vokalleri ne kadar kayırdığımı 3 yıldır bu köşeyi okuyanlar bilir. Sevinç Yurdem de onlardan biri. Bu kez 6 şarkılık bir caz albümüne imza attı: “Selections”. Nina Simone, Billie Holliday, Frank Sinatra, Tony Bennett, Sarah Vaughan gibi efsanelerin seslendirdiği 6 şarkıyı yeniden yorumlayan Yurdem’in kadife sesinden bu caz eserlerini dinlemenin dinlendirici ve iyileştirici bir tarafı var.

Yeni bir isim: Hazalg

Berkant Ali, kendi gibi müzisyenlere destek olmak için kurduğu Yarayolları Rekords’tan ilk ismi bu hafta yayınlanıyor. Ankaralı müzisyen Hazalg’nin kendi adını taşıyan ilk albümünde yer alan 6 şarkının ikisinde Berkant Ali imzası var. Diğer şarkıların söz ve müziği genç müzisyene ait... Alternatif pop türündeki bu çalışmada “Aynı Aşk” isimli şarkı öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Birbirinden güzel üç şarkı

Vera grubundan tanıdığımız Arel Koray Nalbant, piyanist & akustik mühendisi Onur Pastel’le yeni bir projeye imza attı. İkilinin üç parçadan oluşan ilk EP’si “Ayrı Zaman Ayrı Mekan” geçtiğimiz haftanın çıkan en ilginç işlerinden... Londra ve İstanbul’u müzikle bağlayan ikili, dream pop türünde “Gülümse”, “Sar” ve “Azınlık Yalnızlığı” isimli birbirinden güzel 3 şarkıyı paylaşıyor.

Naif aşk şarkıları

Gökhan Türkmen, yeni albümü “Romantik”i yayınladı. 4 yıl aradan sonra çıkardığı sözü ve müziği kendine ait 10 eserlik bu yeni albümde Türkmen, naif aşk şarkılarını paylaşıyor.
Alternatif pop ekseninde diğer türlere de göz kırpan düzenlemelerle Türkmen, kah umut veriyor kah hüzünlendiriyor. Albümde “Gökyüzünden”, “Yalnızım Ulan”, “Bout D’Historie” ve “Gülmedi Kader” öne çıkanlar...

Haberin Devamı

Bütünlük

Gülşah Erol, prodüktörlüğünü üstlendiği “Birds Ensemble” projesinin ikinci albümü “Ouroboros” ile geri döndü. Modern caz sevenlerin kulak kesilmesi gereken albümde yer alan enstrümantal parçalar baştan sona bir filmin içinde gibi hissettiriyor. Her biri farklı hislere sahip olsa da bir bütünlük barındırıyor.

Ne dinledim?
∆ Lalalar-Ceketi Al Yoluna Bak
∆ Ekin Beril-Fırtına
∆ Eylül Çekirge-Uçuruma Karşı (Gri)
∆ Kargalar-Okyanus, Sel
∆ Çetin Akif-Yolculuk
∆ Evden Uzak-Cam Kenarı
∆ Ethnique Punch-İnat
∆ Moğollar-Iklığ D2D Session
∆ Klor, Ardıç Duygu-Dur Biraz
∆ Brek-Kokular
∆ Altın Gün-Ordu’nun Dereleri
∆ Zeynep Bastık, Anıl Piyancı-Bırakman Doğru Mu 2
∆ Gökhan Türkmen-Gökyüzünden
∆ Affet Robot-Budala
∆ Mojave-Neden Böyle
∆ Arel Koray Nalbant, Onur Pastel-Gülümse
∆ Deli Bakkal-Salı Pazarı
∆ Cihangir Aslan-Ride to Light
∆ Aytun, Can Menek-Sheep to Sheep
∆ Kaan-Signs
∆ Bicep, Clara La San-Saku
∆ Ezhel, Kelvyn Colt-Link Up
∆ Sevinç Yurdem-You Don’t Know What Love Is
∆ GOSS-Seçilmiş Günlerim
∆ Spiritus Asper-Coming In (All in Whispers)
∆ Birds Ensemble, Gülşah Erol-Where Has My Breath Gone
∆ Güler Özince-Umut
∆ Rakoon-Dün Gece
∆ Hazal G-Aynı Aşk
∆ Batu Akdeniz-Bir Sebebi Var
∆ Keişan-Ateş, Elbet
∆ Mert Demir-Tuz

 

 

Yazarın Tüm Yazıları