Hibrit etkinlik dönemi

Geçen hafta Almanya’da kapalı mekanlardaki konserlere dair yapılan araştırmayı yazmıştım. Bu hafta ise yasaklardan hemen önce İstanbul'da kapalı mekan konserlerini yerinde görmek için soluğu 2 farklı konserde aldım.

Haberin Devamı

Zorlu PSM içinde yer alan iki ayrı sahnede iki konseri oturmalı düzende izledim.

Saatleri yüzünden ikisi arasında mekik dokudum. Öncelikle konser alanına girme prosedürlerinden bahsedeyim. Yasaklardan önce sıkı kurallarla tedbiri elden bırakmayan yerlerin olduğunu bilmelisiniz...

Zorlu PSM’deki herhangi bir etkinlik için biletinizi online olarak alıyorsunuz. Kapıda HES kodunuzu göstermeniz gerek, ateş ölçümünüz yapılıyor ve eski maskelerinizi çöpe atıp mekanın verdiği yeni maskeleri takıyorsunuz.

Alanda sıklıkla hijyen uyarıları, maskesini çıkarma teşebbüsünde bulunacakların alandan çıkarılacaklarına dair anons da yapılıyor. Sık dokunulan yerler kırmızı kareler içine alınmış ve dezenfektan kullanmanız öneriliyor.

Emin olun, toplu taşımada ya da umumi tuvalet kullanımında çok daha fazla tehlikeyle karşılaşıyor olabiliriz. Performans merkezinde, temiz hava sağlayan özel bir teknolojiye sahip havalandırma sistemlerinin olduğunun bilgisi de veriliyor.

Haberin Devamı

İlk olarak Turkcell Sahnesi’nde izleyeceğim Adamlar konserine geçiyorum. Pandemi sırasında hep akustik konserlere denk geldiğimden Adamlar’ın yüksek enerjisi keyiflenmeme neden oluyor. Pandemiden önceki standart konserlerin aynısı karşımda yani LED ekranlarıyla, ışığıyla, sesiyle tam bir canlı performans deneyimi...

Grubun sahne aldığı salon yüksek kapasiteli ancak pandemi kuralları nedeniyle sadece 820 izleyici alabiliyor. Tabii ki konserlerin eski tadı yok ama Adamlar’ın performansı eski günleri asla aratmıyor. Ne yazık ki ekibin alıştığı coşkuyu görmediğine de eminim... Onlar ise bu durumu dert etmeyip bildikleri en iyi şey olan müziği yapıyor.

İkinci yarıda Lalalar konserine geçiyorum. Zorlu PSM’nin görece daha küçük sahnesi Turkcell Platinum’da yerimi alıyorum. Konser başlayalı bir saat olmuş ve atmosfer bambaşka... Adamlar’da oturarak konser izlemek kolaydı ama Lalalar’da pek öyle olmuyor.

Sahnede coşan Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek ve Kaan Düzarat, çoktan yerlerinde oturan kalabalığı ayağa kaldırmış. İnsanların olduğu yerde dans etmeye çalışmasını izlemek ilginçti.

Haberin Devamı

Grubun “Ceketini Al Yoluna Bak” single’ının ilk canlı performansına da denk geliyorum. Güzel bir konser izliyorum fakat bu durum biraz da olsa üzülmeme neden oluyor. Salgın öncesi izlediğimiz o efsane konserleri hatırlıyorum..

Gelelim bunu neden anlattığıma. Birçok mekan kış sezonunda hibrit etkinlik formatına geçiyor. Zorlu PSM, online.zorlupsm.com adresinden Sertab Erener, Bedük, Dilek Türkan ve Cenk Erdoğan konserlerini canlı olarak ve 10 TL ücretle evinizde izlemenizi sağlayacak. Salon İKSV ise “Salon Yayında” konseptiyle online platforma konserlerini taşıyor.

Etkinlik serisinin ilki olan Jakuzi performansını özel bir davetle yerinde canlı izleme şansına sahip oldum. Salon Yayında kapsamında Jam Session etkinlikleri Elz and The Cult, Brek, Ikaru ve Islandman ile devam edecek. Böylece müzikseverler de sevdiği isimlere, evlerinden rahatlıkla ulaşacak.

Haberin Devamı

Yeni yasaklarla mekanlar konserlere seyirci alabilecek mi bilmem ama yeni format konseri alanda ve eş zamanlı olarak dijitalde izlemek olacak, orası kesin. 

Keyifli zaman garanti

Alaca, “10 Gün” isimli albümünü geçen hafta yayınladı. Hip-hop, alternative, R&B ve neo-soul ikilisi Alaca, ilk 5 şarkısını ağustos ayında yayınlamıştı. Alaca, “10 Gün”le keyifli zaman geçirmenizin garanti olduğu bir konsept albüme imza atıyor. Hip-hop sevmiyorsanız R&B’ye, ikisinden de hoşlanmıyorsanız neo-soul elementlere vuruluyorsunuz. “Bahaneler”, “Tekrar” ve “Seni Kendimden Korumam Lazım” öne çıkan şarkılar.

Ne dinledim?
◊ Khontkar-Zengin
◊ Emir Taha-Baka Baka
◊ Kalben-Perişahı’nın Kızı
◊ Ceren Gündoğdu-Dünyada İkimiz
◊ İstanbul Sessions-Hittities
◊ Salman Tin-Rüzgar Beni Savururken
◊ Netam-Zıpkın
◊ Sezer Koç, Glasxs-Kör Bir Oda
◊ Alaca-Seni Kendimden Korumam Lazım
◊ Ali Kuru-Bilmece
◊ Can Koç-Binalar Dar
◊ Sorgu, Farazi, Kamufle-Like That
◊ Adakanbo-Kaç Ama Bi’ Söyle
◊ Gizem Günaç-Yalnız Mıyız
◊ Vulpes Dharma-Özgürlük
◊ TNK-1ileri
◊ Çağrı Sertel-Tepemsultan

Haberin Devamı

Melodik dünyada gezinti

Çağrı Sertel’in pandemi sürecinde tasarlamaya başladığı, besteleri elektronik sound’la birleştirdiği yeni solo projesi “multiverse”ün ilk teklisi “Tepemsultan” yarın yayınlanıyor. Bu ilk şarkıda Sertel’in melodik dünyasında gezintiye çıkıyoruz. Tek bir şarkı bile 3 yıl aradan sonra çıkaracağı “multiverse”ü merak etmemiz için büyük bir etken.

Klasik TNK

TNK, 4 Aralık’ta yeni albümü “Manik Depresif”i yayınlayacak. Grup, albümün habercisi ilk single “1ileri”yi yarın dinleyicisinin beğenisine sunuyor. Söz, beste ve düzenlemesi solist Caner Karamukluoğlu’na ait olan şarkı klasik bir TNK eseri. Grup belli ki indie rock’a hizmet etmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Kesinlikle dinleyin

Daha önce “Beat a Dead Horse” parçasıyla radarıma giren Yolcu, bu kez “In Stream” isimli üç şarkılık EP’leriyle geri döndü. Indie, elektronika ve art pop türünde şarkılar çıkaran İstanbul ve Newcastle merkezli grubun daha önce yayınlanan üç şarkısının yer aldığı “In Stream”de yer alan “The Somewhere A Hunter and the Prey” ve “Beat a Dead Horse” kesinlikle dinlemeniz gerekenler arasında.

Eklektik ritimler

İlhan Ersahin’in 2008 yılından bu yana dünyada birlikte en çok turladığı projesi Istanbul Sessions ile 5’inci stüdyo albümü “Bir Zamanlar Şimdi” yayınlandı. Prodüktör koltuğuna Grammy ödüllü İtalyan yapımcı Tommaso Colliva’nın oturduğu albüm, 2019 başında Milano’da kaydedildi. Alp Ersönmez, Turgut Alp Bekoğlu ve İzzet Kızıl’ın yer aldığı ekip, caza eklektik ritimler ekliyor. Albümde “Hittities”, “Luvice”, “Kaynak” ilk dikkat kesildiklerim.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları