Her yol bize çıkıyor

Kimi zaman yabancı şarkılarda tanıdık melodiler, hatta sesler duyuyoruz.

Haberin Devamı

Selda Bağcan örneğinde olduğu gibi.

Mos-Def, “Supermagic” şarkısında Bağcan’ın “İnce İnce”sini bir güzel kullanmış (müzikal tabiriyle sample’lamış) üzerine sözlerini okumuştu. Bu durum ortaya çıkınca Bağcan da dava açmıştı. O telif sorunu neyse ki çözüldü.

Aynı şarkı, Dr. Dre tarafından da “Issues”ta kullanılmıştı.

Hemen ardından The Weeknd, “Often” şarkısına Nükhet Duru’nun “Ben Sana Vurgunum”unu kullandı da gözlerinin sadece Selda Bağcan’da değil Türk müziğinde olduğunu anlamış olduk. Devamı da peşi sıra geldi. Bir anlamda müzik ihraç ettiğimiz söylenebilir. Birçoğu izinsiz kullanılsa da telif alınan şarkı listesi kabarık.

Muhlis Akarsu’nun “Öbür Dünya” eseri, 2017 NBA reklam müziği yapılmıştı Fashawn tarafından. Adı da “Out The Trunk”tı.

A$AP Mob, Göksel Baktagir’in “Yalnız Sen”ini “First Year Being Rich”te kullandı.

Haberin Devamı

A$AP Twelvyy ise aynı şarkıyı “Last Year Being Broke”ta kullandı. Jessica Hernandez & the Deltas, “Hot To Trot” şarkısında Selda Bağcan’ın “Yaylalar” kaydından bölümler verdi.

Özetle, yeni ve farklı tını arayışındaki dünya müzik sektörünün yolu sürekli Türkiye’ye düşüyor.

Özellikle Anadolu kaynaklı müziklerimiz onlara otantik ve yeni geliyor.

Bizden daha çok şarkı duyarsanız sakın şaşırmayın.

Çünkü sıra bizimkilerde.

Neden bu sözler?

Sinem Güngör’ün son single’ı “Hayvan Hayran”ı dinledim. Muazzam bir ses, çok da yetenekli. Kendi derdini kendi anlatan, söz müzik yazan isimlerden.
Ben sözlere takıldım sadece. Tane tane anlatıyor derdini ama günümüz diline uyacağım derken merkezden uzağa düşüyor. “Ben kendime hayvan Sana hep hayrandım Sen ayran ayran Gönüllerde yalandın” Belki benim anlayamadığım bir anlatım tarzıdır.

Radar

Ceren İdil bu haftanın yıldızı parlayanlarından.
İlk single’ı “Sessiz Sakin”i yayınlayan İdil, R&B ve soul havalarını ruhunuza işliyor.
Son günlerin en sevilen şeyi elektronik altyapılarla birlikte.
Bu kız tutar, benden demesi.

 Yetenekli piyanist turnede

Türkiye’nin uzun süredir bildiği bir isim AyşeDeniz Gökçin. Vaktiyle Pink Floyd için “Liszt” şarkısını yeniden yorumlayan Gökçin’in Kurt Cobain’e ithaf ettiği “Nirvana Project” albümü 2015’te çıkmış ve Birleşik Krallık’ta iTunes “En İyi Klasik Albümler” listesinde ilk 10’a girmişti.Şimdiyse Türkiye turnesine çıkıyor AyşeDeniz. Önerim konser tarihlerine bir bakmanız. “Beethoven’dan Rock”a adını verdiği turnesi  22 Eylül’de Ankara, 28 Eylül’de İzmir ve 6 Ekim’de İstanbul’da olacak. 

Haberin Devamı

Klasik müzik ve rock’ı seviyorsanız, konserlerde “Nirvana Project”ten de çok şarkı var. Bilginize.

Ne dinledim

* Sokrat ST - 1ileri
* Golden Horn Brass - Çay Elinden Öteye
* Gözyaşı Çetesi - Karar
* AyşeDeniz - Grenfell Tower Elegy
* Ceren İdil - Sessiz Sakin

Rüzgar batıdan esiyor

Golden Horn Brass’ın kendi adını taşıyan 1 numaralı albümü (GHB1), türküleri caz ve klasik müzikle buluşturdu. Hani doğu batı sentezi diyorlar ya basitçe, aynen öyle.
“Kızılcıklar Oldu mu”dan “La Cumparsita”ya pek çok bilindik şarkı var albümde. Ha bir de klasikler. En güzel tarafı sanki beş kişiden değil de koca bir orkestradan dinliyormuşsunuz gibi. Hem dingin hem de deli.
Eğer dünya müziği kategorisini sevenlerden, klasikten vazgeçemeyenlerden, azıcık da özüne dönenlerdenseniz, muhtemelen baş tacı edeceğiniz bir albüm.

Haberin Devamı

Yenilikçi bir festival

Red Bull, Anadolu festivallerini takip edemeyen İstanbulluların derdine, 26-30 Eylül’de düzenleyeceği bir festivalle derman olmaya hazırlanıyor.
Bu festival tamamen işitsel ve görsel deneyimler bütünü olarak tasarlanmış.
Etkinliğin en heyecan verici projelerinden biri 16 sanatçının Murat Ertel’in küratörlüğünde bir araya gelecek olması. Sahnede, Ah! Kosmos, Cahit Berkay (Moğollar), Dr. Das (Asian Dub Foundation), Gökçe Gürcay (Gevende), Eralp Güven (Islandman), Hans Joachim Irmler (Faust), Lydia Kavina, Şirin Pancaroğlu, Aybike Çelik Özbey (reptilians from andromeda), Okay Temiz, Hakan Vreskala gibi önemli isimler yer alacak ki böyle bir şeyi kaçırmak akıllıca olmayacaktır.
Doğaçlama olacak Round Robin adlı bu bölüm 26 Eylül günü Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleşecek.
Yanı sıra Gaye Su Akyol ve Bubituzak, Kadıköy Sineması’ndaki Yılmayan Şeytan gösteriminde canlı soundtrack çalımı yapacak.
Bu da eski şarkılar ve sıfır kilometre besteler demek. 27 Eylül’de bu da kaçmaz.
Detaylı bilgi için etkinliğin sitesine bakmanızı öneririm. Zira söyleşiler, rap günleri, yabancı sanatçıların saatleri mevcut.
Benim favorilerim ise yukarıdakiler.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları