Gözden kaçırılan tür: Rap

Spotify, Türkiye’de 2017 yılının ocak, şubat ve mart ayında en çok dinlenenler listesini yayınladı.

Haberin Devamı

Verilere baktığımızda gözden kaçırdığımız bir klasman olduğu gün gibi ortada: Rap...
Listenin ilk 10’unda 3’üncü sırada Norm Ender, 5’inci sırada “Sertlik Kanında Var Hayatın” adlı albümünü nisan sonunda piyasaya süren Sagopa Kajmer var. 10’uncu sırada ise Allame; geriden ama emin adımlarla geliyor.
Sagopa Kajmer’in adını bağırmak istememesi kendi seçimidir şüphesiz, seçerek röportaj verir.
Sıralamada geride kalmasının tek nedeni ise albümünün yeni çıkmasıdır ki bunu zaman içinde artan dinleme oranından anlayacağız.
Rap müziğin Türkçe yayın yapan radyolarda tercih edilmemesi, adını eskisi kadar duymamamızın bir başka nedeni.
“Feyz al, geç geliyorum herkesten” diyen Norm Ender, 2017 mahsulü ama tanıtım konusunda sıkıntı çekmiyor... Kitlesi hazır ve üst sıralarda uzun süre kalacak gibi görünüyor.
Şimdi gelelim 10’uncu sırada olan Allame’nin 5 yılı aşkındır aktif olarak müzik yapmasına, binlerce seveninin olmasına rağmen ana akım medya tarafından tanınmamasına.
Son olarak “Anakronik” albümünü yayınlayan rap’in güçlü ismi Allame’nin suçu büyük şirketlerle çalışmaması mı? Rap eskisi kadar underground değil madem, yer altında kalmasının da manası yok.
“Şehir” şarkısında “Beni gençliğimde görecektiniz şimdi tadım kaçtı” diyor ya, çok haklı. Görmezden gelmek yerine iyi olanı kucaklamak lazım. Dünya rap’e kapıldı gidiyor çünkü.

Haberin Devamı

Semt çocukları “in”

Öyle gangsta rap ile sağa sola laf sıkmanın pek de manası yokmuş. Geçen yıl Eypio ve Burak King parladı, bu sezon da semt çocuğu Heijan ve Muti’nin “Yansın Geceler”i.
Şarkının sözleri eski Televole günlerini anımsatsa da 2017 model...
“Alayım mı seni gece, düşelim barlara, ezelim paraları hunharca” deyişleri, günümüz gece hayatını eleştiriyor gibi.
Sokak ağzıyla, sokaktan sözlerle. İzlenme oranı 103 milyona yaklaşmış...
Diyeceksiniz ki, “Bu nasıl dinlenme oranı, sırrı ne...” Bence yanıt şarkının gerçekliğinde gizli.

Gripin’e Metallica çözümü

Metallica şarkılarını çalan cover grubu Blistered Earth, 26 Nisan’daki Portland konseri sonrasında 20 bin dolar değerindeki ekipmanlarını çaldırmıştı. Grup Facebook’tan durumu anlatınca hadise Metallica’ya kadar intikal etti.
Blistered Earth, ertesi gün Facebook sayfasından “James (Hetfield) ve Metallica ekibi, giden ekipmanımızın yerine yenilerini temin edeceğini iletti. Teşekkür ederiz” demiş.
Bu olaydan sadece birkaç gün sonra Gripin’in de 50 bin liralık ekipmanı çalındı, tabii onlara da yardım mesajları yağdı.
Redd, Can Bonomo, Fettah Can, Duman, Aydilge, Vega, Yüksek Sadakat, Hayko Cepkin, Athena, maNga ve daha birçok isim sosyal medyadan “Ekipmanımız sizindir” dedi.
Çalınanlar hâlâ bulunamadı ama grup eksiklerini kiralık malzemelerle tamamlayarak mayıs konserlerine devam ediyor.
Kötü olaya işin iyi tarafından bakalım, Türk müzik sektörü istediği
kadar ayrıştığı hızla birleşebiliyor da...

Haberin Devamı

Özaydın anısına Whisky konseri

Türkiye’nin hâlâ aktif olan hard rock grubu Whisky, iki özel konsere imza atacak.
1980 yılında grubu kuran, 1993’te hayatını kaybeden Kamil Özaydın’ı ölümünün 24’üncü yılında anmak için ekip bugün Dorock XL’ta, 19 Mayıs’ta ise G-Rock festivali kapsamında garajistanbul’da konser verecek.
Konserlerde grubun Özaydın’ın ölümünden birkaç ay sonra yayınladığı “Ateş Suyu” albümü baştan sona, albüm sıralamasıyla çalınacak. Hard rock sevenlerin kaçırmaması gereken her iki konserde de duyguların sel olacağı aşikâr.

Bağlamayla Almanya fethi

Fairuz Derin Bulut grubundan tanıdığımız Demir Kerem Atay, bir süredir Almanya’da Elektro Hafız adıyla sahnede. Atay, elektro gitarını bir kenara bırakıp eline aldığı elektro bağlamasıyla kısa sürede sevildi. Anadolu köklerini elektronik müzikle harmanlayınca Almanların ilgisini öyle bir çekti ki, ünü yaşamını sürdürdüğü Köln’le sınırlı kalmadı, gezmedik şehir bırakmadı.
Anatolian Kraut Tour adını verdiği turne kapsamında Düsseldorf, Hamburg, Berlin, Köln, Bonn, Krefeld’in yanı sıra İsveç-Gagnef ve Danimarka-Kopenhag’da sahneye çıkacak.
Selda Bağcan’ı yeni keşfeden Avrupa’nın, Elektro Hafız’ı hangi sahnelerde ağırlayacağını merak ediyorum.

Haberin Devamı

Gözler şimdi onlarda

Büyük plak şirketleri de rap müziğin pastasını görmezden gelmedi. Sony Müzik Türkiye, son dönemde Tankurt Manas, Server Uraz ve Kamufle’nin müziklerini peş peşe yayınladı. Norm Ender, EMI Türkiye’nin gözbebeği.  Kenan Doğulu, Doğulu Production ve DMC işbirliğiyle Tahribat-ı İsyan’ı sektöre kattı. Diğer şirketlerin şimdilik rap stratejisi yok gibi görünüyor ama yakın zamanda pastadan bir dilim kapmak için hamle yapmazlarsa bu, trendleri iyi analiz etmediklerinin kanıtı olacak.  

maNga geri dönüyor

2014’ten sonra adlarını ara ara duyduğumuz, ne ayrıldıklarından ne de birlikte yürüdüklerinden emin olabildiğimiz maNga, mayıs ayını turnede geçirecek. Grup, aynı anda binlerce kişiyi nasıl coşturabildiğini geçen yıl Zeytinli Rock Festivali’nde göstermişti. Bu ilgiyi ziyan etmek yerine turnede olmaları içime su serpti. Mayısta 9 konser verecek olan grup Bursa, Kıbrıs, İstanbul, Batman, Iğdır, İzmir ve Samsun’da sahneye çıkacak. Konserlerin ardından albüme girerlerse hiç şaşırmayın, çünkü karşılaşacakları coşku sonrası “Albüm yapmayız” demeleri zor olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları