GEL 2022

2021’i kaçırdık belli ki ama 2022 turneleri açıklanmaya başladı.

Haberin Devamı


Covid-19 aşısına kavuşunca kalabalık planlar, 2022’nin ‘garanti’ görünmesiyle gelecek yıla kaydırıldı.
Zaten en başından beri 2022 baharından önce bir turne/festival tarihi vermek kehanet gibiydi. Yine de bir umutla bekledik açılma kararını.
Test amaçlı yapılan global ödül geceleri ve etkinliklerini görünce zaten bir anda normalleşmeye gitmenin tatlı bir rüya olduğunu anladık.
Negatif testini götüren, maskesini takan, havalandırılan bir mekanda bulunan binlerin katıldığı etkinliklerde, bir elin parmağını geçmeyen vaka sayıları da resmen içimize su serpti.
İspanya’da düzenlenen Primavera Sound Festival’in kadrosu açıklanınca anladık ki dolu dolu bir 2022 bizleri bekliyor.
Kozasından çıkan kelebek misali tüm sanatçılar turnelerini açıkladı. Tüm festivaller güçlü line up’lar sunuyor ve “Bakın küllerimizden doğacağız” mesajı veriyor.
Bu haberleri duymaya hasret kalmışız.
Küçük heyecanlar yaşamaya, bir ihtimal konser ya da festivale gitme hayaline kapılmaya...
Önümüzde koca bir 6 ay daha olsa da insan bir an evvel zamanı ileri sarıp normale dönmeyi hayal ediyor.

Gözünü yumma

Haberin Devamı

15 ay geçti ama Türk müzik sektörü sanki pandeminin ilk günlerindeki gibi... Kademeli açılma planları açıklandı ve kültür sanat dünyası yine elini göğe açtı. Süreç içinde mesafeli ve arabalı konserler yapıldı, tiyatrolar geçici de olsa açıldı. Kazançlar ve yardımlar cüziydi, dijital etkinlikler ise sınırlı... Kimileri derdini anlatırken, kimileri köstek oldu.
Tek bir ağızdan ses çıkamadı. Hak aranmakta çok geç kalındı. Şimdi yeniden kültür sanat emekçileri için “gözünü yumma” deniyor. İstenilen şey çok basit. Sahneler açılsın, etkinlikler yine sosyal mesafeli ve hijyen önlemleri altında yapılsın. Bir noktada artık o konser salonlarının kapılarının aralanması lazım. Sahne çalışanlarının bu çığlığını karşılıksız bırakmayın ki binlerce kişi nefes alabilsin.

Lo-fi türküler

Armageddon Turk, pandemi sürecini iyi değerlendiren isimlerden oldu. Grup, türküleri lo-fi bir bakış açısıyla yeniden düzenledi ve dünya müziğini bir adım yukarı taşıdı. Orkun Tunç ve Zag Erlat, yarın yayınlanacak 10 şarkılık albümde “Hey Onbeşli”, “Gamzedeyim Deva Bulmam”, “Dere Geliyor Dere”, “Bitlis’te Beş Minare”, “Çökertme” gibi eserleri pazar kahvenizin yanına eşlik eder hale getirmişler. Yeniden düzenlemeleri çok nadir beğenirim, bu çalışma da onlardan biri olmuş.

Haberin Devamı

Flört kalitesi

Flört, 4 yıl aradan sonra yarın yeni albümleri “Bize Özel” ile dönüyor. Ozan Kotra, Ata Akdağ, Çağatay Kehribar ve gruba geçtiğimiz yıl katılan davulcu Bülent Ay’dan oluşan Flört’ün 8’inci stüdyo albümü “Bize Özel”de yine yok yok. Sitemler, çeşitli ruh durumları, nüktedan sözler, ufak dokundurmalar... Prodüktörlüğünü de grubun üstlendiği albüm hem çalım hem kayıt kalitesi hem de sözleriyle 10 şarkıda 10 çekiyor. 70’ler görünümlü güncel bir albüm dinlemek istiyorsanız “Bize Özel” tam sizlik.

Nihayet

Lil Zey’in ilk albümü “Kara Tiyatro” nihayet yayınlandı. Khontkar ve GOKO! gibi yetenekli isimlerle düetlerin de bulunduğu 10 şarkılık albümde, kendisini viral listelerine sürükleyen ”1 gr eksik” ve “Zor” dışında “Baltalı Hano”, “Kara Tiyatro” ve “Olamam İflah” öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Demirel’den “Mutluluk”

Barış Demirel’in nefesinin yanı sıra sesini de duyduğumuz solo projesinin ilk albümü yarın yayında. “Mutluluk” adını taşıyan albümde Demirel’in dirsek temasında olduğu hiphop, caz, rock ve lo-fi öğeler yer alıyor. Çalışmada Kadebostany’le yaptığı şarkının rework’ü dahil 6
parça bulunuyor. Trompetinin yanı sıra Barış Demirel’e doyduğumuz bu albümde, Deniz Tekin ile yaptığı “Keyfim Senle Yerinde” de var. Şahsi favorilerim “İpek” ve “Sal Beni”.

Sarmalıyor

Solo ve grup projeleriyle tanıdığımız İdil Meşe, Umut Çetin prodüksiyonu ve düetiyle “Yabani Otlar” şarkısını geçtiğimiz hafta yayınladı. Yaza girerken sıcacık ve samimi bu şarkı, dinlerken sizi çepeçevre sarmalıyor.

Haberin Devamı

Düşündürürken ritim tutturuyor

Geçtiğimiz yılın en üretken isimlerinden biri olan Nova Norda, bu kez duygusal-dinamik şarkı “Bataklık” ile karşımıza çıktı. Elektro pop’un sevilen simalarından Nova Norda’nın toksik bir ilişkiyi konu edindiği şarkı düşündürürken ritim tutturuyor.

Canlı dinleme isteği

Nilüfer Akdoğu’nun “Aristo’ya İnat” isimli albümü klasik caz severlerini mutlu edecektir. Hikaye anlatıcısı olarak karşımıza çıkan Akdoğu, albümde Alp Bekoğlu, Mauro Battisti, Tolga Bilgin, Alp Özdayı, Alpay Çiftçi, Ozan Tan, Bora Peynirci ile çalışmış. Albümü canlı dinlemek de isteyeceksiniz.

Ne dinledim
· Berkay Altunay-Zor Mu
· Pentagram-Pride
· Armageddon Turk-Çökertme
· Flört-Kehribar
· Barış Demirel-İpek
· Bağzıları-Güzelliğin Falan Hikaye
· Ahmet Üstüner feat Kamufle-Okyanus
· Tankurt Manas-BBBY
· Oner Karaçuha Quartet, Emre Akbay-Terapi
· Müjver-Dalgadan Dalgaya
· Derd’ali-Hayal İstanbul
· Gramafonia-Aynalarla
· Yaren Aruçloğlu-Adaların Karşısı
· Saltrip-Hiçlik
· Alkan Dalgakıran-Dünya Zil Çalıyor
· Varsa Yoksa-Anlatayım
· Burcu Güney-Ala
· Mavi Zebra-Kabullenmem Gerek
· Sena Şahin-Kendine İyi Bak
· Dilkeş Kadar, Atılay-Aynı
· Nilüfer Akdoğu-Aristo’ya İnat
· Min Taka-Yine Ara
· Çağıl Kaya, Barış Diri-Herkesin Bir Sırrı Var
· Efza-Arabesk Kaçar
· İdil Meşe, Umut Çetin-Yabani Otlar
· Güler Özince-Nasıl Giderim
· Lil Zey-Karanlık Tiyatro
· Nova Norda-Bataklık
· Jabbar-Hem Anlattım Hem Dinledim
· Lara Di Lara-Yanında
· Evren Furtuna, Semih Erdoğan-Sahasrara
· Flawsome-Serenity
· Can Ergun-My Neighborhood
· Ductape-Bury You (Live)
· Alkera-Spectral Heaven
· Ceren Şepci-The Way

Yazarın Tüm Yazıları