Emeğinin arkasında mısın

Başlıktaki soru, üreten herkese. Özellikle de müzikle haşır neşirseniz...

Haberin Devamı


Bir şarkı yaptınız veya onu söylediniz. Şarkı iyi, en azından ortalamanın üstünde. Kendinizi, sesinizi, şarkınızı duyurmak ve dinletmek istiyorsunuz.
Peki, bu kendi kendine veya birdenbire mi olacak?
Öncelikle en hassas olduğum konudan başlayayım:
Fotoğraf.
Yazılı basın için olmazsa olmazdır.
Eğer bir gazeteciye e-mail yoluyla ulaşıyorsanız fotoğrafınızı, albüm kapağınızı ya da illüstrasyonunuzu da iletmeniz gerek.
Çünkü sizi dinleyen, beğenen ya da dinlemeden haberi paylaşacak olan kişi, ilk bu görselle tanışır.
Bu fotoğrafla şarkınızın tavrını ve tarzını anlar. Fotoğraf çekilmek için artık öyle büyük bütçelere, profesyonel kameralara da ihtiyaç yok. Tanıtım bültenlerine eklemek için karanlık olmayan fotoğraflar çekilmek, bu kadar zor olmamalı.
Gelelim basın bültenlerine...
Tamam, müziğinizin tanımlanmasını sizden biz rica ediyoruz ama peşi sıra 15 türün yazıldığı basın bültenleri görmek istiyor muyuz? Hayır!
Basın bültenlerini imkânı olan, halkla ilişkiler uzmanlarına yazdırabilir. İmkanınız yoktur, o zaman şu soruları yanıtlamalısınız:
Hedef kitlem kim?
Bu bülteni nereye göndereceğim?
Kimler dikkate alabilir?
Ne kadar yalın bir şekilde derdimi anlatabilirim?
Burada anahtar kelime ise “yalın”.
Herkes müzik konusunda sizin kadar bilgili olmayabilir. Hatta bahsettiğiniz türden, kullandığınız enstrümandan bi haber de olabilir.
Amacınız onlara, bu paylaşımı bir şekilde yaptırmayı sağlamaksa yalın bir şekilde anlatmanız gerek.
Tabii ki, “fotoğraf ve yazı kısmını da sanatçı düşünsün” diye zorlamıyorum. Eminim, siz de büyük ekiplerle çalışmak istersiniz. Ama işinizi tanıtmak için azıcık emek vermek gerek. Hele ki konserlerin olmadığı şu günlerde.
Bu basın bültenlerinin üzerine çok da kafa patlatmaya gerek yok. Bir gazeteyi elinize aldığınızda çıkan yazı ve görselleri örnek olarak kullanabilirsiniz.
Gelelim tanıtım videolarına... Bu videoları sadece sosyal medyanız için değil TV’ler için de hazırlamanızda fayda var.
Kanalları arayıp video formatını öğrenmeniz yeterli. Hepsine bu videoları servis edebilirsiniz.
“Konvansiyonel medya ile işim yok. Ben blog, YouTube kanalları, dijital dergilere işlerimin tanıtımını servis edeceğim” diyebilirsiniz.
Hay hay... Basının şekli dijitalleşmiş olabilir ama işleyişi hâlâ aynı...
Şimdi bu yazının tamamını okuduysanız tek sorum şu:
Emeğinizin arkasında mısınız?
Kendinizi, şarkınızı görünür kılmak için bu adımları atabilecek misiniz? Yoksa “Ben buyum, fotoğraf bu, klip de budur” mu diyeceksiniz? TikTok’ta çok paylaşılmayı, Instagram’da dilden dile dolanmayı mı bekleyeceksiniz?
10 yıllardır sahnede olanlar için bu sorularımın hiçbir önemi olmayabilir çünkü onlar bu yollardan geçeli uzun zaman oldu.
Ama daha tazeyken, işlere yeni yeni hakim oluyorken tanıtım sürecini es geçmeye değer mi?
Hiç sanmıyorum.

Haberin Devamı

Tür tür ziyaret

Haberin Devamı

Geeva Flava’nın albümü tamamlandı. “Hadal Zone” adını taşıyan ve 3’ü single olarak yayınlanmış 10 şarkıya ev sahipliği yapan albümde, ekip su altında geçen fantezi bir hikâyeden yola çıkmış. Enstrümantal albümde birçok türü ziyaret eden Aybars Gülümser, Burak Erensoy, Arda Semercioğlu ve Atakan Türkan’ın yolu açık olsun.

Müzik yardımcı oluyor

Sony, geçtiğimiz günlerde Mindlab International’dan Dr. David Lewis yönetiminde 3 bin katılımcıyla hazırlanan raporunun verilerini paylaştı.
Raporda ilk göze çarpan kısım şuydu: “Avrupa’nın farklı şehirlerinde yaşayan insanların yüzde 58’i pandemi sırasında hiç olmadığı kadar moralsiz hissettiklerini belirtirken bu kişilerin yüzde 72’si, müziğin bu zor süreci atlatmalarına yardımcı olduğunu ifade etti.”
Müziğin psikoloji üzerine etkisi malumunuz pek çok kez masaya yatırılmış bir konu. Araştırmada müziğin etkileri 10 başlıkta değerlendirilmiş.
Gözyaşı, hafıza canlandırma, mutluluk, kalp atış hızını değiştirme, ilişkiler oluşturma, kişinin kimliğini şekillendirme, tedavi edici, uykuya geçmeye yardımcı olma, tüylerinizi diken diken etme ve son olarak da göz bebeği büyümesi, savaş ya da kaç tepkisinin tetiklenmesi.
Son maddeye biraz şaşırdım. Manası şuymuş: Müzik eğer tüm doğru notalara basıyorsa, bütün vücudunu en yüksek vitese alır. Kalp atışı hızı artar, göz bebekleri büyür ve beyincik bölgesi aktive olurken kan bacaklara pompalanır. Bu, ‘savaş ya da kaç’ mekanizması olarak bilinen tepkinin bir kısmını oluşturur. Bizi bir eyleme hazırlar...

Haberin Devamı

Sevik’ten solo

Yüzyüzeyken Konuşuruz dağıldı mı, bilemiyoruz ama Kaan Boşnak’tan sonra Engin Sevik’in de solo şarkı çıkarması neye alamet göreceğiz. Sevik, ilk şarkısı “Rest”i yayınladı. Müzisyen, söz, müzik ve düzenlemesi kendine ait olan şarkıyı söyledi de... Single’ı grubu sevenler kesin çok beğenecek.

Kanınıza karışacak

Demet Çizenel ve Burak Güngörmüş’ten oluşan OmA’nın yeni albümü, adada yaşayan iki müzisyenin üst üste eklediği müzik türleri, vokallerle süslenmiş 11 şarkıdan oluşuyor. Şarkılar, evinize ve kanınıza karışarak yollarını buluyor. Türkçe ve İngilizce eserlerin bulunduğu albüm, sakince sizi ele geçirecek. “Apocalyptic” ve “Copilot” favorilerim...

Ne dinledim?

Haberin Devamı

MadenOktemErsonmez ft Sarp Maden-No Mad
İlke-Olamam
Engin Sevik-Rest
Kalben-Çorap
Cihan Er-Kaç Dakika Var
Ahmet Sipahi-Yardım Et
Şekersiz-Birini Bul Sakın Üşüme
Bulut Atlası-Bitmez Gece
Sokrat ST-Hiçbir Şey Demedim
Milha-Like Me (Kural Böyle)
Mert Pekduraner-Bahar
Görkem Sağlam-Sen Gitmezdin Oysa
Aras-Büyüdüm Artık
Kolektif İstanbul-Kabadan Bombiçka
Can Koç-Çak Ateşi
Lalalar-Ninja Partisi
Çatıkatı-Sabır Taşı
Boş Kemikler-Şans
Birileri-Ultrapop
Can Bonomo-Kaplan
Deeperise, Jabbar-Unuttum Derdimi
Şanışer-Kuytu Köşelerde
Ceylan Ertem-Çaresiz
Deniz Kabu; Audionoble-Captain Magic
Tuna, Oh, Hayır!-Got Me Excited
Bilal Karaman-Karma
Ah!Kozmos, Büşra Kayıkçı-0502
Onur Ozman-Each of Us
Erdem Güven-Mavi Ballad
Selin Gökova-Haze

Yazarın Tüm Yazıları