Altın Güvercin’in ardından

24. Altın Güvercin Beste Yarışması için Kuşadası’nın yolunu tutuyorum.

Haberin Devamı

Yarışma programı ve yan etkinlikleri dopdolu.
Vizyon sağlam, jüri tecrübeli, sonuçlarda halkın oyu mühim, yarışmacı isimleriyse dikkat çekici.
24’üncü yılında yarışma, resmen eski şaşaalı günlerine doğru geri dönüyor. Ama bir farkla...
Pop müzik beste yarışması olan etkinliğin finalistlerinden bazıları tanıdık. Yarışanlar arasında yorumcular Gülay Sezer, Ercüment Vural, besteci kimliğiyle Suat Suna, 2019 birincisi Gökçe Özgül yer alıyor. 10 ayrı şarkı, pop ekseninde en iyi beste ödülünü almak için yarışıyor. Büyük ödül de fena değil: 100 bin TL. Ne yalan söyleyeyim bu durum da yarışmayı daha ilgi çekici hale getiriyor.
Altın Güvercin’in ardından

Yarışmada Ercüment Vural’ın “Yaşgünüm Benim Bugün” yorumu, genç nesilden Sırma Munyar’ın “Disonans”ı, enteresan tarzıyla iki sene öncesinin birincisi Özgül’ün “Ölsek De Bitmez”i dikkat çekiyor. Final gecesinde ise en çok töreni ikinci bitiren söz ve müziği Merve Öner Demirci’ye ait, yorumunu Ezgi Gürbüz’ün üstlendiği “Bir Yolu Olsa”yı beğeniyorum. Gecenin en enteresan ismiyse Engin Özer. Özer, bestesi “Depresyon”la fark yaratıyor.
Metin Özülkü yönetimindeki orkestraya kendi yorumcuları dışında başka müzisyenler de arada dahil oluyor. Misal söz ve müziği Suat Suna’ya ait “Sevgilim” şarkısında olduğu gibi. Gece sonunda da kazanan “Sevgilim” ile Suat Suna oluyor. İkinci besteyse Merve Öner Demirci’ye ait. Üçüncülük Gökçe Özgül’e gidiyor. En iyi yorumu ise Ezgi Gürbüz kazanıyor.
“Bu ödül şunun hakkıydı” demek onca tecrübeli isim arasından bana düşmez.
Şarkılar gayet iyiydi ancak kapalı kapılar ardında kimilerinin kayırıldığı yönünde iddialar vardı.
Dereceye giren tekrar katılmalı mıydı? Ünlü isimler tanıdıklarına iltimas mı geçmişti?
Yarışmanın koordinatörü olan tecrübeli isim Ali Rıza Türker’e sorularımı yönelttim. Türker, öncelikle dereceye giren isimlerin tekrar yarışması konusundaki net kararlarını “Şartnamemizde bu imkan tüm önceki derece sahiplerinin tekrar yarışabileceği yönünde. Yani yarışma şartnamemize aykırı bir durum yok” olarak açıkladı.
“Tanıdık” isimlerin kayırıldığı konusunda ise tavrı sert oldu:
“13 kişilik bir jüride kayırma nasıl olur inan bilemiyorum. Konuşulan ismin 13 kişiye de eş zamanlı baskı kurması gerekir ki bu durum aklımızın ucundan dahi geçemez. Biz her finalistimize birinci adayı olarak bakıyoruz. Özetle böyle bir söylentiyi kabul etmemiz mümkün değil.”
7 gün süren 24. Altın Güvercin Beste Yarışması, iyisiyle, kötüsüyle ve dedikodusuyla görkemli bir törenle sona erdi.

Hedef 2022

Haberin Devamı

Altın Güvercin Beste Yarışması’nın yola çıkış amacı Sanremo Müzik Festivali gibi büyük bir festival haline gelmek. Yıl boyunca kültür sanat etkinliklerini şehre yayan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in de niyeti bu yönde. Akdeniz havzasından başlayarak uluslararası katılımla yarışmayı gelecek yıl büyütme niyetindeler. KUSAV (Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı) önderliğinde genişlemesi beklenen yarışma için en iyisini ummak da hem ülke turizmi hem de müzik adına boynumuzun borcu.
Bakalım, gelecek yıl bizi neler bekliyor olacak.

Haberin Devamı

Anadolu’dan Ekvador’a
Islandman’in üçüncü albümü “Godless Ceremony”, geçen haftanın iyi işlerden biri olma özelliğine sahip. “Kara Toprak” coverlarıyla dikkat çeken grup, Anadolu’dan Kuzey Afrika’ya Kuzey Hindistan’dan Ekvador’a uzanan müzikal yolculuklarını 10 şarkıda derlemiş. House, down tempo ve elektronikayı bir araya getiren ekip, kah yerel bir kabile törenine kah dans pistine götürüyor.

Ne dinledim
∆ Yüzyüzeyken Konuşuruz-Son Seslenişim
∆ Görkem Sala & Solven feat. 3RIN-Now or Never
∆ Gülay-Olmaz Olsun
∆ Helak-Phantom Limb
∆ Min Taka-Ayıp!
∆ Emre Akbay ft. Hande Öztürk-Yollar Bizi Bekler
∆ Eskitilmiş Yaz-Yarın Olmuyor
∆ Korhan Futacı-The Lead Uppercut
∆ Islandman-Godless Ceremony
∆ Müge-Ateşten
∆ Sinanılmaz-Boşver
∆ Ayça Özefe-Hugola-Başka Dünyaya
∆ Ümit Erdal-Aklım Dolu Sonuna Kadar
∆ Sura İskenderli-YOK
∆ Tolay Günyaşar-Yalan Dolan
∆ Elif Kozan-Süzülür
∆ Mesud Paragan-Vur Vur
∆ Pembe ft. Nazan Aydın-Dünyayı Unuttum
∆ Eskitilmiş Yaz-Bu Çukurdan
∆ Altan-Kiyafetsiz
∆ Ali Alınpak, Vesim İpek-Insta’ya Koymadan
∆ Netam, Damla Temel, Muaz Ceyhan-Seyyare
∆ Burçin-Boşluk
∆ Lust-Depresyon
∆ Gökşin Derin-Nazın Bana MI?
∆ Güliz Ayla-Şivesi Sensin Aşkın
∆ Melis Karaduman, Veys Çolak-Tek Başıma

Haberin Devamı

Üçüncü albüm geldi
Alternatif metal dünyasının önemli gruplarından Helak, 3. albümleri “Gnosis”i yarın yayınlıyor. Albümde 4 şarkı yer alıyor. Müziklerinde daha olgun ve daha net bir tavırda olan Onur Meriç, Şakir Kış (aka Moklich) ve Onur Başkurt’a bas gitarda Cenk Turanlı eşlik ediyor.

Yetinip durma
Min Taka, yeni single’ı “Ayıp!”la yarın manifestosunu gözler önüne sermeye hazırlanıyor. Pop, rap, hiphop’ı aynı potada eriten genç isim, kişisel hak ve özgürlükleri konu edindiği şarkıda “Yetinip durma” diyor.

Bütün bir hikaye
Eskitilmiş Yaz’ın yeni EP’si “BS” geçtiğimiz hafta yayınlandı. Grup, synth pop tınılarını kullandığı şarkılarda bütün bir hikaye sunuyor. 5 şarkılık EP’nin öne çıkanlarıysa “Korkuyu Al İçimden” ve “Yarın Olmuyor”.

Haberin Devamı

Radara alın
Lil Zey’in Polonyalı yıldız Rosalie ile hazırladığı “80 Kere” isimli şarkı geçtiğimiz hafta yayınlandı. Prodüktör koltuğunda Murat Tekin ve Borat Berkin Laleli’nin oturduğu şarkı, sınırları aşmadan radarınıza alın.

Yazarın Tüm Yazıları