2018’de rap’in zaferi

Aralık itibarıyla yıl sonu raporları akmaya başladı. Bu anlamda ilk hamleyi yapan Spotify oldu. Türkiye’nin 2018 müzik raporunu paylaşan şirket, yılın en çok dinlenen isminin Ezhel, en çok dinlenen şarkısının da onun “Geceler”i olduğunu açıkladı. En çok dinlenilen albüm derseniz, yine Ezhel’e ait.

Haberin Devamı


Rapor, rap müziğin Türkiye’de hızla yükseldiğini su götürmez biçimde ortaya koyuyor. En çok dinlenen şarkılar listesinde Ezhel’in “Geceler” ve Gazapizm’in “Heyecanı Yok” şarkıları ilk ikide. Onları Aleyna Tilki’nin “Yalnız Çiçek”i takip ediyor. Dördüncü sırada “İmkansızım”la yine Ezhel var. Beşinci sırada ise Canbay&Walker’ın “Elbet Bir Gün”ü... Özetle rap, 5’te 4 yapmış durumda.
Türkiye’de en çok dinlenen erkek sanatçılar ise sırasıyla Ezhel, Teoman, Sagopa Kajmer, Gazapizm ve Mabel Matiz. En çok dinlenilen kadın şarkıcılar listesinde Sezen Aksu, Dua Lipa, Sia, Sıla ve Simge yer alıyor.
Erkeklerden rap, kadınlardan Türkçe pop ve İngilizce pop dinlediğimiz bir gerçek.
2018’in en çok dinlenilen albümünde az önce bahsettiğim üzere Ezhel’in imzası var. “Müptezhel” birinci sırada yer alırken onu Dua Lipa’nın kendi adını taşıyan albümü, Mabel Matiz’in “Maya”sı, Edis’in “An”ı ve Yüzyüzeyken Konuşuruz’un “Akustik Travma”sı takip ediyor.
Devamında ise Imagine Dragons, Duman, Mor ve Ötesi ile Adamlar geliyor.
Spotify’ın henüz açıklamadığı datalar arasında çalma listelerine en çok eklenen şarkılar da var. Bu kategoride ise “Geceler” (Ezhel), “Heyecanı Yok” (Gazapizm), “Yalnız Çiçek” (Aleyna Tilki), “İmkansızım” (Ezhel) ve “Hiç Işık Yok” (No.1) ilk beşte.
En çok paylaşılan şarkılar Yüzyüzeyken Konuşuruz grubuna ait. Belli ki gerçekten iyi olan ve alt metne sahip şarkıları “Boş Gemiler”, “Dinle Beni Bi” ve “Bodrum” sık sık mesaj verme amacıyla kullanılmış. İlk beşte Burry Soprano’nun “Mary Jane”i ile Aleyna Tilki’nin söylediği “Yalnız Çiçek” de bulunuyor.
2018’in 11 ayının 10’unda Türkiye’de en çok dinlenen sanatçı Ezhel oldu. Onun tahtını bir aylığına ele geçiren isimse mart ayındaki dinlenme oranıyla Edis...
2018 itibarıyla Türkiye’de en çok takipçisi olan sanatçı Sezen Aksu. Onu Tarkan ve Sıla izliyor. Ahmet Kaya dördüncü sıraya otururken Rihanna tek yabancı isim olarak ilk beş’te yer alıyor.
Tüm bu listelerden gördüğümüz kadarıyla rap Türkiye’de ivme kazanırken, pop kemik isimlerle yoluna devam ediyor.
Ve listelerdeki rap ağırlığı gösteriyor ki önümüzdeki dönem yine popa alternatif birçok tür müzikseverlerle buluşmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Melankoliye devam

Haberin Devamı

Alternatif arenanın yıldızı yükselen ekibi Hedonutopia, üçüncü albümü “Yakamoz Sandalı”yla geri döndü.
Fırat Külçek ve Kerem Feyzi’den oluşan grup, elektronik müziği ritmik melodilerle hatta hayalet vokallerle bir arada kullanmaya devam ediyor.
Müzikal yönü ağır basan albüm, sözlerini hayattan alıyor. Çıkış şarkısı “Bil ki” albümde genel havayı en iyi anlatan şarkı.

Merakla bekleniyor

Nilüfer Yanya, Heavyweight Champion of The Year ile Londra’dan dünyaya yayılmayı sürdürüyor.
Türkiye’de de sadık bir dinleyici kitlesi olan genç müzisyenin bu single’ı yine heyecan verdi.
Interpol’ün İngiltere konserlerinde ön grup olarak çıkan Yanya’nın sözlerinin yanı sıra müzikleri de gelişme gösteriyor. Her işi merakla beklenenlerden...
Yeri gelmişken; 28 Mart’ta Babylon sahnesinde olacağını hatırlatayım.

Haberin Devamı

Yaşlara göre bu yıl platformda en çok dinlenilen şarkılar şunlar

· 0-17: Ezhel - Geceler
· 18-24: Ezhel - Geceler
· 25-29: Ezhel - Geceler
· 3034: Emrah Karaduman & Aleyna Tilki - Yalnız Çiçek
· 35-44: Emrah Karaduman & Aleyna Tilki – Yalnız Çiçek
· 45-54: Young Thug & Camila Cabello - Havana

Büyüyen grup

İkinci stüdyo albümleri “Hayalet Radyo” için geri sayımda olan Ars Longa, öncesinde bir toplama albüm yayınladı. “Günlerin Eskisi (2006-2012)” albümünde adından anlaşıldığı gibi grubun 6 yıllık bir dönemdeki üretimleri yer alıyor. Grubun zaman içerisinde ne kadar geliştiğini ve büyüdüğünü net olarak görebiliyorsunuz. Albümden favorim ise “Yara Bere” oldu.

Temiz iş

Haberin Devamı

İkiye On Kala’nın yeni albümü Yaka Faça hakkında açıkcası kararsızdım.
Hazmı yavaş bir albüm Yaka Faça ama grubun diğer şarkıları gibi zaman içerisinde değeri anlaşılacak.
En nihayetinde bu pop rock albüm için dinlemesi keyifli ve temiz bir iş diyebilirim.

Radar

Eğer kış gelince depresif olanlardansanız (hangimiz değiliz ki) The Lynch’in kapkaranlık albümü “Everything Ends”, dinlemeye başladığınız anda bir girdaba dönüşecek, emin olun!
Erhan Atasoy, Emre Şen ve Ferhat Dünden’den oluşan The Lynch, tamamı üç saatte hücum kayıtla kaydedilen ilk albümlerindeki 10 şarkısıyla sizi karanlıkta bırakmaya kesin kararlı. Eski usül kayıtları özleyenler için birebir.

Ne dinledim

Haberin Devamı

◊ The Lynch - Your Hair
◊ İkiye On Kala - Her Gün Bir Kuş Uçuyor Aklımdan
◊ Ezhel - Geceler
◊ Educatedear - Binboa
◊ Server Uraz - Ayarımı Bozma

 

Yazarın Tüm Yazıları