Ege’de kalburabastı tatlısında geleneksel olarak sızma zeytinyağı kullanılır. Kalburabastı hamurunu zeytinyağı ve su ile yoğurursanız kalburabastının tadı daha yoğun ve kıtır kıtır oluyor. Çok beğenilerek ve sevilerek yenmesinin nedeni de kalburabastının kıtır kıtır olması. Eğer sızma zeytinyağının tadına alışık değilseniz sıvıyağ ve zeytinyağı karışımı kullanabilirsiniz. Geleneksel olarak, kalburabastı yaparken su yerine de küllü su kullanılıyor. Benim tanıdıklarım arasında da halen küllü su kullanarak hazırlayanlar var. Siz de bayram için bir tatlı yapmayı düşünüyorsanız tarife geçelim.
Herkesin bayramını kutlar, sağlıklı nice bayramlar dilerim.
Bu ölçülerden 40-42 adet kalburabastı çıkıyor.
Malzemeler
Hamur için;
Şurubu için;
Kalburabastı tatlısı nasıl yapılır?
Tatlının şurubunu hazırlamak için bir tencereye dört bardak su, dört bardak toz şeker koyup ocağın altını yakın.
Malzemeler
Reyhan Şerbetinin Hazırlanışı:
Reyhanı bol su ile iyice yıkayın.
Yaprakları saplarıyla beraber ince doğrayın.
Doğradığınız reyhanları kapaklı bir sürahiye ya da büyükçe bir kapaklı cam kavanoza koyun üzerine toz şeker, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve limon tuzunu koyun.
İki litre kaynar suyu ekleyip şeker eriyene kadar iyice karıştırın ve sürahinin kapağını kapatın.
Şerbetin soğumasını bekleyin. Soğuyunca tel süzgece temiz tülbendi katlayıp koyun ve süzün.
Şerbetin berrak olması için uygulayacağımız diğer bir püf noktası ise soğumuş olan şerbeti iki kat katlanmış temiz bir tülbentten geçirerek süzmek.
Malzemeler
1 adet karnabahar
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Sos malzemeleri;
2 adet yumurta
5 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
Malzemeler
1 kg. Taze bakla
1 demet taze soğan (kuru soğan da kullanabilirsiniz)
1 limon suyu
1 demet dereotu (kıyılmış)
1 tatlı kaşığı toz şeker
5-6 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kadar un
Ispanak ile erişte fırında buluşunca da lezzet tavan yaptı.
Malzemeler:
1 kilogram ıspanağın yaprak kısımları
300 gram erişte
1 adet kuru soğan (doğranmış)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kutu krema
2 adet yumurta
Pancarı çiğden kullanacağımız, içinde tuz olmayan, tatlı ekşi soslu bu salataya bayılacaksınız.
Tadı damağınızda kalacak yeni bir yıla girmek dileği ile…
Malzemeler:
3 adet orta boy pancar
1 adet ayva
1 adet taze soğanın beyaz kısmı
Çeyrek demet kıyılmış maydanoz
Sos için:
Tarifini paylaşmak istediğim begova çorbası Türk mutfağında bey çorbası olarak biliniyor.
Bu lezzetli çorba ilk olarak, Bosna Hersek'in Osmanlı hakimiyetindeki dönemlerinde Bosna-Hersek beyi Gazi Hüsrev Paşa’ya sunulduğu, Gazi Hüsrev Paşa’nın da bu çorbayı çok beğendiği anlatılır. “Bey çorbası” adının da buradan geldiği söylenir. Boşnak mutfağının en bilindik ve en popüler yemeklerindendir.
Tavuk ve kurutulmuş çiçek bamyasının başrolde olduğu bu çorbada Balkanlara özgü bir tür sebzeli çeşni de kullanılıyor. Boşnak mutfağında çok sık kullanılan bu geleneksel çeşni, tuz ve kurutularak öğütülmüş çeşitli sebzelerin karışımıdır. Bu karışımı bazı büyük marketlerde bulabilirsiniz. Bulamazsanız yerine tuz kullanabilirsiniz.
Ben çorbanın orijinal tarifine ek olarak kıvam ve lezzeti artırmak için küçük dokunuşlar ekledim ve harika bir çorba oldu.
Malzemeler:
(4-6 kişilik)
2 adet kemikli tavuk budu