Bir ‘post’ için ne paralar dönüyor fenomen ekonomisi işte böyle işliyor

Bir zamanlar reklam pastasının yüzde 90’ı gazeteler, televizyonlar ve billboard üzerinde dönerken şimdi bu oran yüzde 50’lere kadar düştü.

Haberin Devamı

Geri kalan para sosyal medya, dijital reklam, yani Facebook, Google ve YouTube gibi kanallar üzerinden harcanıyor. Peki “parayı kim kazanıyor” derseniz sosyal medya üzerinden ünlü olan fenomenler ve hali hazırda ünlü olup sosyal medyasını iyi yönetenler. Türkiye’nin önemli ‘influencer’ ve ‘celebrity marketing’ (şöhret sosyal medya yönetimi) ajansı Unite.ad’nin kurucu ortağı Arman Acar ile sosyal medya ekonomisini, son fenomen Kerimcan Durmaz ile Snapchat sonrası gelen şöhretini konuştuk. 

 

Türkiye’de sosyal medya kullanıcısıysanız, yüzünü görmemiş olma ihtimaliniz çok az. Ülke topraklarının son dönemlerde var ettiği en büyük fenomen o. Bakü’de makyör olarak çalışırken sosyal medya sayesinde ünlü oldu. Çektiği videolarda ne kılıklara girmedi ki... İstanbul’a dönünce gece kulüplerinden gelen DJ’lik teklifini kabul etti. Kışın bütün günleri şimdiden doldu. Ayda 1 milyon TL kazandığı, şarkıları dillere dolamak için 10 saniyelik bir paylaşıma 34 bin TL aldığı iddia ediliyor. Dünyaca ünlü moda devi Fendi, Milano’daki defilesine Türkiye’den bir tek Kerimcan Durmaz’ı davet edince, Kerimcan’ın fenomenliği bir lüks marka tarafından da onaylandı. Ben de daha fazla dayanamayıp onu yakından tanımak ve sizlere anlatmak istedim.

 

Haberin Devamı

Özel döşemeli, arkası yataklı, televizyonlu, PlayStation’lı VIP bir minibüs geliyor bizi almaya. Şoför önce bizi alacağını, sonra Kerimcan Bey’i alıp yola çıkacağımızı söylüyor. Daracık beyaz pantolonu, Christian Louboutin ayakkabıları ve Chanel çantası ilk dikkatimi çekenler. Bir misafiri geldiği için makyaj yapamamış ama pek de gerek yok. Biraz göz altları mor ama cildi bebek gibi. 1994 doğumlu. Daha çok genç, bir o kadar da cesur.

 

Bir ‘post’ için ne paralar dönüyor  fenomen ekonomisi işte böyle işliyor

 

 

Haberin Devamı

EKMEK BULAMAZSAM ÇANTA YERİM. O DA BİR DANA! 

 

 

Sürekli “Olaaayyy” diye bağırıyorsun. Hayatının en önemli olayı nedir?

 

- Ben kendim olay oldum. Başka bir olay bilmiyorum.

 

Hiç mi oynamıyorsun?

 

- Oynadığımı da düşünmüyorum, yani direkt kendimim. Mesela aklımdan bir şey geçiyor ya onu hemen zihnimin içinden dışarı atıp, insanlara yansıtmam lazım. İnsanlar benim söylediklerimi, doğruyu ya da yanlışı anlıyorlar. Orasına artık insanın kendi kalbi karar veriyor. Fesatsa fesat, iyi ise iyi anlar.

 

Anne-baban ne diyor oğullarının bir fenomen olmasına?

 

- Ben ‘make-up artist’ olarak Bakü’de çalışırken Snapchat kullanmaya başlamıştım. O zaman 40 bin kişi falan izliyordu snap’lerimi. Annem beni Snapchat’ten takip ediyordu. İstanbul’a gelip eğlence sektöründe çalışmaya başladığımda bu fenomen durumunu daha çok anlamaya başladı. Instagram’dan Snapchat’ten gördüklerini sonra televizyon ve gazetelerde görünce “Galiba bizim oğlana bir şeyler oluyor” dediler. Onlar bu durumdan inanılmaz mutlular zaten. Ailem hayatım boyunca her konuda benden yana oldu.

 

Haberin Devamı

Peki maddi olarak ne durumdaydınız?

 

- Yeniköy’de büyüdüm. 18 yıl Yeniköy’de yaşadım. Babamın balık restoranı vardı. Açmadan önce özel bir şirketten emekli olmuştu. Çocukluğumda babama “ben şunu istiyorum” dediğimde hep alındı. Yani hiç zorluk çektiğimi hatırlamıyorum. Ama liseden sonra ben aileme çok fazla yük olmamak için çalışmaya başladım. Gözüm biraz yüksekteydi, istediğim çok şey vardı ve hepsini alamamaktan rahatsızdım. Kendi hayatımı kurmak istiyordum. Sonra ‘make-up artist’ oldum, Bakü’ye gittim. Gerisini herkes biliyor. Şu an halimden inanılmaz memnunum ve mutluyum.

 

Bir ‘post’ için ne paralar dönüyor  fenomen ekonomisi işte böyle işliyor

 

 

SADECE BEĞENDİĞİMİ PAYLAŞIYORUM

 

Eğitim durumun ne?

 

- Aşkım ben lise mezunuyum, tam sınav döneminde böyle bir popülerlik olduğu için üniversiteye ara verdim sadece. İşlerim hafifledikten sonra, kafamı kaldıracak zaman bulduğumda gitmek istiyorum.

 

Haberin Devamı

İngilizceyi nereden öğrendin?

 

- Kendim çözdüm işi. Çocukluğumdan beri çok fazla İngilizce şarkı dinleyip onların sözlerini ve çevirilerini okurdum.

 

Kaç tane Christian Louboutin ayakkabın var?

 

- 6 ya da 7 tane.

 

Nedir bu sendeki marka sevdası?

 

- Ablan star bebeğim. Bilmiyorum, çok keyif alıyorum.

 

Paranı neden adamakıllı şeylere yatırmıyorsun? Ekmek bulamazsan çanta mı yiyeceksin?

 

- Yerim, ne var! Onlar da bir dana.

 

Senin modan geçer mi? Geçmesin diye kendine nasıl yatırım yapıyorsun?

 

- Sürekli yenilik yapıyorum, kendime sürekli bir şeyler katıyorum.

 

Ben 20 yıllık moda yazarıyım, bu Fendi defilesine niye Türkiye’den sen gittin?

 

- Ablan ikon bebeğim. Defiledeki yeşil kürkü gördün mü?

 

Haberin Devamı

Gördüm. “Ben gerçek bir Beverly Hills kızıyım” dedin dedin, sonunda gittin. Ne hissettin?

 

- Kendimi buldum orada. Hayalimdi biliyorsun. Olay bir yer.

 

Şarkıları dillere dolamak için para alıyor musun?

 

- Ay ne münasebet. Beğendiğimi paylaşıyorum. Hiç öyle şey yapmam, asla!

 

Bir anda böyle popüler olmanın bir bedeli oldu mu?

 

- Olmadı, ben ilgiyi çok seviyorum. Beni seven insanları da seviyorum.

 

Şimdi 22 yaşındasın, 32’de kendini nerede görüyorsun?

 

- Hürrem gibi: “Harem ne ki. Dünyayı ben yöneteceğim.”

 

Hürrem demişken dizide oynar mısın?

 

- Neden olmasın? Güzel bir projede düşünülebilir.

 

IQ’n kaç?

 

- En yüksek rakam neyse odur.

 

Hiç lafın altında kaldığın oluyor mu?

 

- Olur! Bazen susmak en güzel cevaptır.

 

Polyanna mısın sen?

 

- Hayır ben Heidi’yim. Heidi, lülülülülülülüü.

 

Senin için “Çok mütevazı bir çocuk” diyorlar. Doğru mu?

 

- Snapchat’te bazı insanlar çok burnu havada çok havalı falan gibi göründüğümü söylüyorlar. Bazen fotoğraf çektirmek için bile çekinen insanlar olduğunu duyuyorum ama kesinlikle öyle bir insan değilim. 

 

Görüntüye bakmayın. 

 

Bir film projesinde yer alacağını duydum...

 

- Kendi projemiz. Ben başrolde oynuyorum. Benden bir mafya babası olur mu sizce? Çok farklı bir mafya babası olacağım. Bu ay çekimlerine başlıyoruz.

 

AJANS SAHİBİ ARMAN ACAR SEKTÖRÜN İÇYÜZÜNÜ ANLATIYOR...

 

Kerimcan Durmaz bir balon. Türkiye’nin ünlü ekosisteminde böyle adamlar hep çıkar. 2-3 yıl ekmek yerler, sonra herkesin yediği ekmek seviyesine inerler. Şu an Kerimcan Durmaz’ı kullanmak moda. O yüzden ne para kazanıyorsa hak ediyor. Günde iki mekânda DJ’lik yapıyor. Ve her defasında 20 bin alıyor. Ama adam 1000 kişilik mekâna 2500 kişi sokuyor. Mekân para kazanıyor ve vergilendiriliyor. Kerimcan da Snap-chat üzerinden kazanıyor.  

 

 

ETKİLEŞİMİ EN KUVVETLİ 3 SNAPCHAT HESABI

 

1. kerimcandurmaz

 

2. mertvidinli

 

3. pelinanilaa

 

50 BİN

 

Instagram’da 15 TL karşılığında alabileceğiniz takipçi sayısı

 

Birçok marka sahte takipçi satın alan ünlülerle anlaştı. Instagram’ın istatistik bölümünün aktif olmasıyla bu devir kapandı. Takipçi ve beğeni satın alan hesapların hepsi çöp oldu. Çünkü istatistik butonuna bakınca kaç kişi bakmış, kaç kişi beğenmiş, kaç kişi yorum yapmış görünüyor. 

 

120 BİN

 

Türk ünlülerin bir Instagram post’u için istedikleri ücret

 

VERGİ SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

Maliye Bakanı açıklama yaptı: “Kimin sosyal medyadan ne kadar kazandığını tespit edip vergilendirme yapacağız.” Yapamaz. Yapılabilseydi TV sektöründe el altından dönen paralara müdahale ederlerdi. Sosyal medya kazançlarını vergilendirmenin tek yöntemi var: Üç koldan denetim. Sanatçıyı, markayı ve markanın birlikte çalıştığı ajansları aynı anda denetleyip ne kadar ödeme yapıldığını soracaksın. Tek tek ünlünün Instagram’ına bakarsan bir yere varamazsın. Ünlü tabii ki para almadığını söyler. Ama günün sonunda ajansın kestiği faturalardan gerçek açığa çıkar. Üç koldan denetleme yapılırsa bu iş kısa sürede bir nevi FETÖ davasına dönüşür, altından neler çıkar neler...

 

 

KARDASHİAN BİLE BU KADAR PARA İSTEMİYOR

 

Sosyal medyada bir post kimin paylaştığına bağlı olarak 120 TL ile 200 bin TL arasında değişiyor. 120 bin TL isteyen kişinin eline, vergileri düşünce 70 bin TL kalıyor. İsim veremem ama takipçisinin 4 milyon civarında olduğunu söyleyebilirim. Ama tutar, takipçi sayısıyla ilgili değil. Kişinin kendini konumlandırmasıyla ilgili. Verdiniz mi derseniz? Biz markaya bu uçuk rakamı ödettirmedik. Kim Kardashian bile bir post için 70 bin istemiyor. Ronaldo’nun iki post için kazandığı para 30 bin dolar. Bizim en fazla ödediğimiz ücret tek post için 30 bin TL.

 

INSTAGRAM’I EN EFEKTİF KULLANAN...

 

3 ŞARKICI

 

1. @muratboz

 

2. @mustafaceceli

 

3. @hadise

 

3 SPORCU

 

 

1. @ArdaTuran

 

2. @emre.mor9

 

3. @gokhangonul

 

3 İŞADAMI

 

1. @acunilicali

 

2. @abdurrahim_albayrak

 

3. @cem.boyner

 

3 YAŞAM KOÇU

 

1. @aysetolgaiyiyasam

 

2. @gizemozdem1

 

3. @muratbur

 

 

DEMET AKALIN

 

Sosyal medyada en çok para kazanan

 

 

GÜLBEN ERGEN

 

Sosyal medyada en çok para isteyen

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları