Sertaç Virancık

Ümraniye'de kaliteli dönerin 3 adresi

18 Mart 2024
Geçtiğimiz haftalarda sizlere Anadolu yakasında en lezzetli döneri yiyebileceğiniz mekanlardan bahsetmiştim. Yine sizlerden gelen mail ve mesajlar üzerine bu hafta Ümraniye’deki en kaliteli dönercileri araştırdım. Ramazanda mekanların kapalı olması nedeniyle ziyaretlerimi mecburen arttırdım. 7-8 tane dönerciye girdim. Bunlardan en beğendim 3’ünü sizler için yazdım...

DÖNERCİ KADİR USTA

Yıllardır televizyon ekranlarından evlerimize konuk olan, Anadolu’yu karış karış gezip yemeklerini tanıtan lezzet avcısı Lokman Dağ, Şerifali’de yeni bir mekan açtı. Dönerin lezzetinden bahsedeceğim ancak önce mekanı anlatayım. 3 katlı, terası muhteşem, köşe başı, masalar pandemi kurallarına uygun aralıklı ve en önemlisi restoranın büyük bir bölümünün üstü açılır olması. Yani eşini dostunu alıp, koronavirüs korkusu olmadan güven içinde mekana girebilir. Sıra geldi dönere... Tandırda pişen lavaşın arasında gelen yüzde 100 yaprak döner. İncecik. Yüzde 70’i dana eti geri kalanı kuzu. Gram kuzu eti kokusu yok. Ve döner Şanlıurfa biberi ile arpacık soğanıyla birlikte geliyor. Bunu hiç bir yerde görmemiştim. Bu benim için çok büyük bir artı. Et ile arpacık soğanı siz de bilirsiniz ki harika oluyor. Kesinlikle ağızda donma yok. Buradaki salatanın yağı bile yerinden Milas’tan geliyor. Ortaklarından döner ustası Kadir Bey’in yaptığı dönerleri kesinlikle tatmalısınız. Şunu söylemeden de geçemeyeceğim. Benim tablomda olan ve hijyen açısından çok önem verdiğim “Garsonlarda eldiven”i sadece burada gördüğümü belirtmek isterim.

INSTAGRAM: @donercikadirusta
☎️ TELEFON: 0536 947 12 23
📍 ADRES: Tatlısu, Elalmış Cd. No:50/1, 34764 Ümraniye/İSTANBUL

Koronavirüs tablosu 
✅ Girişte HES kodu uygulaması

Yazının Devamını Oku

Lezzetli ‘Şırdan’ın 3 adresi

18 Mart 2024
Adana’nın milli yemeği şırdan kebaptan sonra en çok tercih edilen bir lezzet. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. O kadar çok sevilir ki, bir çok yerde hemen hemen her sokak başında bir şırdancıya rastlamak mümkün. Bu lezzetin popülaritesi artık İstanbul’da da günden güne artıyor. Bir çok yerde şırdancı dükkanları açılmaya başladı. Bu mekanlarda şırdanla beraber, adana yöresine özel sakatatlar, çorbalar, kokoreç ve midyeler satışa sunuluyor. “Peki, şırdan nedir?” diye soracak olursanız, şöyle açıklayayım...

Şırdan, midenin bir bölümüdür. Bu dolma hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Koyunun 4 midesinden biri olan şırdan temizlenir, limon ve tuz ile aklaştırılır. İçi baharatlı pirinç ile doldurulduktan sonra açık bölümü dikilerek haşlanır. Üzerine tuzlu kimyon ve pul biber dökülerek yenilir. Sevenleri olduğu kadar, bugüne kadar asla yemeyenleri de vardır. İstanbul’da da şırdanı en güzel neresi yapıyor diye üşenmedim gezdim. 7 farklı yerde şırdanı denedim. Şırdanı beğendiğim yerde başka ürünleri de denedim... Onlar nereleri mi? Buyurun anlatayım...

ŞIRDANCI MEHMET

Hepimiz onu katıldığı yemek yarışmasından tanıyoruz. Konuşması, tarzı, sempatikliğiyle fenomen oldu. Sosyal medyada çektiği videolarla adından söz ettiriyor. Belki de sosyal medyayı aktif kullanan ilk 5 restoran sahiplerinden. O kadar aktif ki, Instagram ve Tiktok kullanıcılarının karşısına günde en az 1 kere çıkıyordur. Adı Mehmet Sur… Adanalı. Bir çok yerde komilik yaparak bu mesleğe adım atmış. Uzun zamandır Fatih’teki Kadınlar Pazarı’nda şırdan yapıyor. Sadece şırdan değil tabi ki, mumbar dolması, kelle, kuzu tandır, fırın kelle, kavurma, kelle paça, işkembe ne ararsanız var. Ben şırdanı beğendim. Baharatı tam istediğim gibi. Pilavı tane tane. Gayet güzeldi. Burada bir de kelle paça ile birlikte kavurma yedim. Özellikle kavurma şahaneydi. Buraya uğramanızı tavsiye ederim. Ederim etmesine de yer bulur musunuz bilmiyorum. Çünkü günün her saati oldukça kalabalık bu mekan. Geldiğiniz zaman kapıda beklerseniz hiç şaşırmayın. Ayrıca Çekmeköy’e de bir şube açtı yakın zamanda. Anadolu yakasında olanlar orayı da tercih edebilir.

INSTAGRAM: @sirdancimehmet
☎️ TELEFON: 0535 772 06 21
📍 ADRES: Zeyrek, İmam Niyazi Sk. No:26, 34083 Fatih/İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU:

✅ Sosyal mesafeli masalar

Yazının Devamını Oku

Tarihi Yarımada'daki üç köfteciden hangisini beğendim?

18 Mart 2024
Bu hafta Eminönü’ndeydim. Biri Sirkeci’de olmak üzere 3 mekanda köftelerin tadına baktım. Üçü de birbirinden farklı köfteler. Şimdiden söyleyeyim. Sadece birini beğendim. Yazıma geçmeden önce ise bir konuya açıklık getireyim. Bazı okuyucularım ve mekan sahipleri bana serzenişte bulunuyorlar, beğenmediğimi yazıyorum diye. Beni bilen bilir. Bir kaç mekanda yemeğin görüntüsünden ya da tadına baktıktan sonra beğenmezsem bırakıyorum. Bunu da hem instagram hesabımdan hem de buradan sizlere anlatıyorum. Kızmaca gücenmece yok. Bu yazımda da maalesef 2 köfteciyi eleştireceğim.

TARiHi ÖZKAN KÖFTECiSi

Tahtakale’nin arka taraflarında, her gün yüzlerce kişinin uğradığı Uzun Çarşı Caddesi’nde bir mekan. 1960 yılında merhum köfteci Ali Rıza Özkan tarafından kurulmuş. Şimdilerde işin başında 3 oğlu Şeref – Eşref – Şerafettin Özkan var. İçeride yer bulabiliyorsanız şanslısınız. Önce ekmek ve piyaz, sonra da mis gibi pişmiş köfteleriniz geliyor. Eğer piyazınızı sade istiyorsanız, yeşillik ve havuç tercih etmiyorsanız bunu siparişi verirken söyleyin. Ben 1,5 porsiyon yedim. Ardından 1 porsiyon daha istedim. Etler Tokat, Sivas, Samsun’dan geliyor. Çok taze ve lezzetliydi. Baharat çok az attıkları için ağzınıza et tadı geliyor. Bu arada sadece sabahları çorba servisleri de var. Eminönü’ne giderseniz benden de selam söyleyin ve mutlaka buraya uğrayın.

INSTAGRAM: tarihi_ozkan_koftecisi
☎️ TELEFON: 0212 520 13 25
📍 ADRES: Rüstem Paşa Mah. Uzun Çarşı Cad. No:317 Tahtakale, Eminönü/İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU

✅ Sosyal mesafeli masalar

Yazının Devamını Oku

Sarıyer'de gidilmesi gereken 3 enfes mekan

18 Mart 2024
İstanbul’un en kuzey ilçesindeydim bu hafta. Hani bir çoğumuzun hayalini kurduğu, en azından benim “Keşke şurada bir evim olsa, gecekonduya da razıyım” dediğim, ihtişamlı yalıların sıralandığı, Boğaz’ın en güzel seyredildiği Sarıyer’deydim. Ben buraya bayılıyorum. Sarıyer’de vakit geçirirken kendimi daha mutlu hissediyorum. Hala mahalle kültürü var burada. Birbirine gülen, selam veren, şık giyimli ve kibar insanlarla dolu bu ilçe. Kalite bir tık ötede. Tabi bu kalite mekanlara da yansıyor. İşte onlardan üçü…

CAFE CELLO

O güzelim Boğaz’ın eşsiz manzarası. İnce belli bardak, karşınızda deniz. Bu güzel mekan bol çeşitli kahvaltısı, el yapımı burgeri, salatası, enfes çiğ böreği, çeşit çeşit beyaz peynirleri, pastırması, cılbır, pişi, yeşil ve siyah zeytin, 2 farklı krep, krem balı, helvası, reçelleri... Saymakla bitmiyor. Masada artık ürünleri koyacak yer kalmadı. Sağ olsun işletmeci Emre Bey, bizi çok güzel ağırladı. Zengin serpme kahvaltısı bir o kadar da lezzetliydi. Pazar günü gittiğim bu yer hava yağmurlu olmasına rağmen tıklım tıklımdı. Bu kadar tercih edilmelerinin sebebini tek kelimeyle “Doğallık” olduğunu söyleyen Emre Bey, “Her müşterimle ayrı ayrı ilgilenirim. Bir gelen bir daha gelir, bu yüzden yer bulmakta sıkıntı çekebilirler. Randevu ile gelirlerse sevinirim” diyor. İki kişinin 150 TL’ye doyacağı bu mekana mutlaka uğrayın. Kahveler Emre Bey’den.

INSTAGRAM: @cafecelloo
☎️ TELEFON: 0551 703 33 82
📍 ADRES: Baltalimanı, Tepeüstü Sk. No:10 D:1, 34470 Vakıftepe - Sarıyer/İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU:

✅ Sosyal mesafeli masalar

Yazının Devamını Oku

Beylikdüzü'nde öne çıkan 3 mekan

18 Mart 2024
İstanbul’un son yıllarda parlayan yıldızı Beylikdüzü’nde bir çok kaliteli mekan var. Gün geçtikçe kendi içinde küçük bir İstanbul olma yolunda ilerleyen Beylikdüzü’nde farklarıyla öne çıkan 3 mekanı size aktaracağım. Bunların birincisi Phuket Garden. Mekan buram buram kalite kokuyor. Mimarisi ve yemekleri fark yaratıyor. En beğendiğim yer burası oldu… Bir diğeri By Hazzet Kavurma. Eti, yemekleri bambaşka. Ucuz fiyat politikasıyla diğer mekanlardan bir adım önde. Son olarak ise bir çok kişinin “Cami Altı” şubesi olarak bildiği Enbey Döner. Özellikle yaz günlerinde 1 tonun üzerinde döner satıldığını biliyor muydunuz?

PHUKET GARDEN

Buraya yazın gittiğimde mekanın sahibi Diyarbakırlı Abdullah abiyle kısa bir sohbet yapmıştık. “Beylikdüzü’nün en iyi cafe restoranını inşa ediyoruz” dediğinde çok da kulak asmamıştım. Ne zamandır beni davet ediyordu, gitmek geçtiğimiz hafta kısmet oldu. En baştan söylemek istiyorum, Phuket Garden, Beylikdüzü’ne 1 tık fazla. Kimse kusura bakmasın, bakanlar da lütfen bu mekana gittikten sonra fikirlerini söylesin. Bana hak vereceklerdir. Cafenin adeta Nişantaşı, Etiler, Bebek etiketi var. Kapıdan girer girmez sizi ihtişamıyla etkiliyor. Müteahhit Abdullah abi öyle bir mekan yapmış ki, yerler camekan. Suyun üzerinde yürüyorsunuz. Sağda bir tane camdan 100 kişilik bir kafe. İçeride nargile, sigaranızı içebiliyorsunuz. Solda, toplantı, nişan, doğum günü, özel yemeklerinizi yiyeceğiniz 100 kişilik ayrı bir mekan daha. Ortada bir restoran ve cafe daha var.

Yani burada 3 kapalı mekan var. Etraf yemyeşil, su sesi sizi dinlendiriyor. Huzur veriyor. Kışın ister, camın kenarında oturup, yağmurun, karın yağışını seyredin, ister yazın dışarıda oturun. Ben sabah kahvaltısı için gittim. Kişi başı 80 TL serpme kahvaltı. Masada yok yok. Her şey yerinden geliyor. Öyle laf olsun diye demiyorum. Gerçekten her ürünü bölgesinden getiriyorlar. Otlu peynir Van’dan, Sucuk Afyonkarahisar’dan, Kavurma Rize’den... 7 çeşit kahvaltı var, sınırsız çay. Sucuğundan, melemenine, omletinden, Diyarbakır usulü yoğurtlu reçeline kadar ne isterseniz masaya geliyor. Buraya yapılan masraf ve Abdullah abinin 30 yıllık iş tecrübesi cafeyi farklılaştırmış arkadaşlar. Mutlaka buraya gidip, dünya mutfaklarından yapılan yemekleri ve kahvaltıyı deneyin.

INSTAGRAM: @phuketgarden
☎️ TELEFON: 0538 884 84 30
📍 ADRES: Cumhuriyet, 1993. Sk No:47, 34515 Beylikdüzü Osb/İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU:

✅ Sosyal mesafeli masalar

Yazının Devamını Oku

Bahçeşehir Gölet'in parlayan yıldızları

18 Mart 2024
İstanbul Bahçeşehir’deki “Gölet” her gün daha da renkleniyor. Yeni açılan kaliteli mekanlara her gün bir yenisi ekleniyor. Ben de bu hafta buranın öne çıkan 3 yerini yazmak istedim. İlk girdiğim mekan lezzetine hayran kaldığım Alazz restoran. Abartmıyorum, İstanbul’da böylesi bir yeri az bulursunuz. Bolulu şef Ahmet Karaman ile Elazığlı Fatih Kişman’ın bu mekanına bayıldım dostlar. Bir diğeri ise değişik konseptiyle Ot Cafe için Gölet’in en farklı konsepti diyebilirim. Son olarak ise ucuz fiyat politikasıyla hizmet veren Harun Yıldırım’ın işlettiği Enbey döner.

ALAZZ RESTORAN

Bu mekan, ekranlardan da aşina olduğunuz Bolulu ünlü şeflerimizden Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Başkanı Ahmet Karaman ile işletmeci dostum Fatih Kişman tarafından açıldı. Restoran gerçekten çok klas. VIP bölümü olan, tertemiz enfes bir yer. İspir kuru fasulye, hünkârbeğendi gibi Türk Mutfağına ait yemekler var. Ama bu restoranı diğerlerinden farklı kılan enfes güveç yemekleri. Güveçte pişen et yemeklerine doyamadım desem yeridir. Farklı pişirme tekniği kullandıklarını söyleyen Ahmet şef, meşe odununda ağır ağır pişen etlerin müşteriler tarafından çok beğenildiğini belirtiyor. Sırsız toprak kapta yaklaşık 3,5 saat ateşte kalan etler lokum gibi ağızda dağılıyor. Ahmet Şef gerçekten bu işi iyi biliyor.

Fatih Kişman ise gördükleri ilgiden memnun olduklarını söyleyerek, paket servisi de olan restoranda güveç yemekleri özel güveç kabıyla birlikte evlere gönderildiğini belirtiyor. Kişman, ”Özel güveç kabıyla birlikte giden servis personelimiz, yemeği itinalı bir şekilde sıcak sıcak sofraya servis ediyor. Bu sayede hem tazelik muhafaza edilmiş oluyor hem de güveçteki etler, profesyonel bir şekilde servis edildiğinden nefasetinden bir şey kaybetmiyor” diyor. Ben burayı ve lezzetini çok sevdim. Eşinizle, dostlarınızla unutulmaz bir yemek isteyenlere şiddetle tavsiye ediyorum.

INSTAGRAM: @alazzbahcesehir
☎️ TELEFON: 0 (212) 890 56 38
ADRES: Bahçeşehir 1. Kısım Mh. Doğa Parkı Cd. I Blok No:13-15 Dükkan: 6 Başakşehir/İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU:

✅ Sosyal mesafeli masalar

Yazının Devamını Oku

Anadolu yakasında 2 nefis dönerci

18 Mart 2024
Döner milli yiyeceğimiz. Eskiden ayak üstü yer apar topar devam ederdik. Ancak şimdilerde döner restoranları peş peşe açılmaya başladı. Hatta bir çok Avrupa ülkesinin başkentinde artık sadece döner satan lüks mekanlara rastlamanız mümkün. Dönerde en önemli özellik elbette eti. Marine edeni var etmeyeni var. Odunda pişeni var, kömürde, doğalgazlı pişeni de. Benim için en önemlisi meşe odunuyla pişmesi. O odunun kokusu, isi dönere sinmeli. Anadolu yakasında bu işi iyi yapan, yediğinizde keyif alacağınızı iki mekandan bahsetmek istiyorum sizlere...

DÖNERCİ NECİP USTA

Siz takipçilerimden gelen ısrarlı mesajlar üzerine bu mekanın ortaklarından Cengiz İvgin ile telefonda görüşmüştüm. Ancak uzun süre gitme fırsatı bulamamıştım. Geçenlerde Kadıköy Göztepe’deyken uğradığım bu mekanda İvgin’le yüz yüze tanışma fırsatı da elde ettim. Mekan dışarıda ve içeride masaları olan şık bir restoran. Buranın en büyük özelliği hiçbir ürünü dışarıdan almamaları. Pidelerinden, taş fırındaki lavaşa, tatlılarına kadar her şeyi kendileri yapıyorlar. Ben sadece masaya döner istedim. Döneri ısırdığınızda ağzınıza et tadı geliyor. Kesinlikle ağızda donmuyor ve meşe odununda piştiği için is koksusu damakta harika bir lezzet bırakıyor. Etleri Balıkesir’den geliyor. Özellikle kendi seçtikleri bölgelerden etlerini kendileri gidip alıyor.

Her ürün de titizlikle davrandıkları için ortaya harika bir lezzet çıkıyor. Şimdi de şubeleşmeye atıldılar. Ümraniye Hacı Şerif Caddesi üzerinde bir dükkan aradıkları ve yakında faaliyete gireceklerini söyledi Cengiz İvgin. Bunun yanında İsrail’in başkenti Tel Aviv’de de bir firmaya danışmanlık vererek A’dan Z’ye dönerci restoranı kurmuşlar. Bu benim çok hoşuma gitti. Bir Türk markasının İsrail’de gösterdiği bu başarıdan dolayı gurur duydum. Dönerci Necip Usta’nın yaptığı döneri ben çok beğenim. İstanbul’da en iyi ilk 10 dönerci içine girer mi, bence kesinlikle girer. Bu lezzetin artmasından şubeleşmesinden yanayım. Şubeleşsin ki herkes bu enfes lezzetin tadına baksın. Unutmadan şunu da söyleyeyim; Fiyatların ucuzluğuna şaşıracaksınız...

INSTAGRAM: @donercinecipusta
☎️ TELEFON: (0216) 566 05 60
📍 ADRES: Merdivenköy, Bahar Apartmanı, Fahrettin Kerim Gökay Cd. No:257, 34732 Kadıköy/İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU:

Yazının Devamını Oku

Kadıköy'ün 4 nefis dönercisi

18 Mart 2024
Anadolu Yakası’nın incisi Kadıköy’deydim bu hafta. En iyi dönercileri sizler için bulmaya çalıştım. 10’dan fazla mekanda döner söyleyip, pandemi kuralları gereği dışarıda ayakta, bir parkın içinde ya da karın altında yürürken yedim. Odun ateşinde yapan da var doğalgazda yapan da. Ben size en çok beğendiğim 4 dönerciyi yazdım. Bu mekanlara yolunuz düşerse mutlaka ayak üstü bir döner yemeden geçmeyin.

BAŞAK DÖNER&KÖFTE

Sizlerden gelen mesajlar üzerine, Kadıköy Kozyatağı’ndaki Başak Döner’e gittim. Taner ve kardeşi Tamer usta yaklaşık 40 yıldır bölgede döner salonu işletiyorlar. Ürünleri yüzde yüz yaprak döner. Dana eti ve kuzu döşü kullanıyorlar. Sabah 10.00 sıralarında et ve tavuk döner başlıyor yavaş yavaş ısınmaya. Yavaş yavaş diyorum çünkü dönere lezzeti veren en önemli özellik yavaş pişmesi. Arkadaşlar bu dönerin tadı mesajlarda belirttiğiniz gibi bambaşka. Saf et, saf döner yiyorsunuz. Dışarıda dönerimi yerken içeriye arı gibi girip çıkan kuryelerin nedenini daha iyi anladım. Şimdi ikinci kuşak Yunus Bey dükkanlarını Bağdat Caddesi’ne taşımanın planlarını yaptığını söyledi. Bence haksız da sayılmaz. Böylesi bir lezzet ünlü caddede yerini almalı.

INSTAGRAM: @basakdonerkozyatagii
☎️ TELEFON:  (0216) 380 86 43
📍 ADRES: Kozyatağı, Kaya Sultan Sokağı No:44, 34742 Kadıköy/İSTANBUL

LOKMA TAŞFIRIN

Almanya’nın Hamburg kentinde 12 yıl yaşayan Ziya Bey, kolları sıvadı ve Kadıköy’ün şirin mekanlarının olduğu Karakolhane Caddesi’nde harika bir lezzet durağı açtı Lokma Taşfırın adında. Odun ateşinde harika pideleri var. Et Balıkesir’den geliyor. Kendileri sır vermemek kaydıyla marine ediyor. Tadını harika yapan sır da buradan geliyor. Mis gibi incecik. Gram kıyma yok. El yapımı bol köpüklü yayık ayranıyla harika gidiyor. Bu restoranın müdavimleri kaliteden ve lezzetten memnunlar. Kadıköy’e gezip dolaştıktan sonra güven içinde yemeğinizi yiyebilirsiniz. Ben hem Ziya Usta’nın misafir perverliğinden hem de lezzetlerden memnun kaldım. 

INSTAGRAM:

Yazının Devamını Oku