Serpil Uzunok Doğan

Adı Sadece 'Bağırsak'tı Oysaki

12 Mayıs 2020
Sıcak bir ekmeğin, fırından yeni çıkan bir poğaçanın ya da altı henüz yeni kapatılmış bir bamya yemeğinin kokusuyla başlamıştı bile sindirim. Ağıza girmeden hemen önce hem de. Bir yolculuk yaşayıp anüste son bulacaktı oysa ki.

Maalesef...

Bu kadar kolay değildi, hiçbir yolculuk bu kadar kolay olmamıştı zaten.

Bir de insanoğlu var işin içinde. Umarsızca tüketen.

Başladı sindirim; koklandı, yutuldu, sindirildi mi, ya da emildi mi yeterince?

Yeterince emilen şanslıydı elbet ya yeterince emilmediyse yedikleriniz 1 trilyon bakteri ve mantarı içinde barındıran bağırsağınız tarafından.

İşte tehlike çanları tam da burada çalmaya başlıyor.

Bağırsak yüzeyindeki protein yapılı zonulin molekülü sindirilmiş olan gıda parçacıklarının vücuda girmesine izin verirken, zararlı ve patojen maddelerin geçişine engel olur. Bağırsaktaki floranın bozulmasıyla bağırsak bariyeri geçirgen hale gelir, seçiciliğini kaybeder ve sindirilmemiş gıda parçacıklarının kana geçmesine neden olur.

Hiç de zor değil bundan sonrasını tahmin etmek.

Yazının Devamını Oku

Covid-19 Pandemi Sürecinde Oruç Tutmak Bağışıklık Sistemini Düşürür mü?

28 Nisan 2020
Sağlıklı insanlar da yani herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan bireyler de ramazan da 17 saat aç kalmanın hiçbir zararı yoktur. Bununla birlikte zararının olmadığı gibi metabolizmaya kalp damar, bağırsak, mide, sinir ve psikolojik sistemin yani sıra vücudun tüm sistemlerini inanılmaz şekilde birçok yararı bulunmaktadır.

Pandemi süresince insanların mutfakta kalma süresi artmıştır. Stresle birlikte uyku ve iştah kontrolü bozulmuştur. Gereğinden çok fazla sık sık yemek yemek vücudun sistemini bozmaktadır. Yani vücut bir besini sindirmeden kısa sürede alınan diğer besinin sindirilmesi ile yükü artar ve sistem yapması gereken görevleri yapamaz duruma gelir. Tam anlamıyla sindirilemeyen besin doğru bir şekilde emilmediği için, birçok kronik inflamasyona ve otoimmün hastalığı da beraberinde getirir.

İşte Ramazan-ı Şerif her anlamda arınma ayıdır.

Peki 17-18 saatlik açlıkla yani ‘ORUÇ’ ile vücutta neler oluyor?

- Kan şekeri 3-4 saatte düşmeye başlar.

- Kan insülin düzeyi düşmeye başlar.

- 12-14 saat içerisinde vücudumuz da şeker depoları tükenince metabolizma yağ yakma sürecine girer.

- Gençlik hormonu denilen ‘Somatotropin’ salgılanmasına neden olur.

-  14 saati geçen açlık durumunda insan vücudunda sonuç olarak “OTOFAJİ” başlar.

Yazının Devamını Oku