İyilik peşinde üç saat

Avrupa’nın en güzel şehirlerinden Barselona’da maratona katıldım. Kentin sokaklarını üç saatte koşarak dolaştım. Bunu sağlık konusunda ihtiyaç sahipleri Afrikalılar için yaptım. Tıpkı diğer 19 bin kişi gibi... Üstelik bu büyük yarışı Türkler organize etti. Siz de koşmasanız bile bir Afrikalının hayatını değiştirme şansına hâlâ sahipsiniz.

Haberin Devamı

İyilik peşinde üç saat

Türkiye’de daha önce benzer pek çok organizasyona katıldım. Bu, ilk yurtdışı maraton deneyimimdi. Her şey farklıydı. Bir kere, yarışa katılan sayısı bile başlı başına bir olaydı. Sanki bütün kent geçen pazar kendini koşuya adamıştı. Etkinliğin mottosu olarak ‘Umut için koşun’ seçilmişti ve 19 bin kişi, binlerce Afrikalı için koştu.

Kentin simgelerinden biri olan, ünlü kâşif Kristof Kolomb’un heykeline yakın bir alandan start aldık. Sabahın erken saatlerinde sadece koşucular değil, aileleri de başlangıç alanını doldurdu. Saat 08.45 olduğunda beklenen an gelmişti.

Yarış başlamıştı ancak 15 dakika sonra, halen başlama çizgisini geçememiştim. Çünkü 19 bin kişi aynı anda yarışa başladı. Ortalarda bir noktada yerimi aldım ve kentin neredeyse tüm sokaklarında, 21 kilometre boyunca koştum.

Bir ara, ünlü Barselona plajlarının olduğu alanda, güzergâh dışına çıkarak sahilde koşmaya başladım. Muhtemelen yarış mesafesini birkaç kilometre geçtim. Ancak buna değdi.

Yarışı üç saate yakın bir sürede tamamladım. Ciddi koşucular için fena ama benim gibi şehrin tadını çıkarmaktan da geri durmayan biri için normal bir süreydi.

Bu yarışın adı Global Run. Dünyada 16 noktada, cruise limanı işletmecisi olan Türk şirket Global Ports Holding’in düzenlediği bir etkinlik. Her yıl farklı bir liman şehrinde yapılıyor ve her yarışın geliri bir yardım organizasyonuna bağışlanıyor. Bu yıl, Afrika sahillerinde, karadan ulaşılması güç yerlere giderek sağlık hizmeti veren Mercy Ships adlı gemilere bağışlandı gelir.

Kampanya devam ediyor

400 gönüllü sağlık personelinin çalıştığı, 1978’de kurulan Mercy Ships’e bağlı hizmet veren Africa Mercy, halen dünyanın en büyük sivil hastane gemisi. Katarakt ameliyatından diş sorunlarına, omurilikten ortopedik operasyonlara kadar pek çok konuda sağlık hizmeti veriyor. Basit bir göz ameliyatı 30 Euro civarında. ‘migranodearena.org’ aracılığıyla yapılan kampanyada yarış sabahına kadar yaklaşık 5 bin Euro toplanmıştı. Bu da yaklaşık 165 kişinin gözlerinin kurtulması demek oluyor. Kampanya devam ediyor. Siz de pazar gününe kadar ‘migranodearena.org’ veya istediğiniz zaman ‘mercyships.org’ adreslerinden bağışta bulunup bir Afrikalının hayatını değiştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

İyilik peşinde üç saat

Yazarın Tüm Yazıları