Bursalı esnafın beklentisi: arap, gurbetçi ve düğüncü

Yaz aylarıyla birlikte kentin turizm ve ticaret hayatında hareketlilik bekleniyor. Arap turistler, gurbetçiler ve düğüncülerin doping etkisi yaratması umuluyor.

Haberin Devamı

Bursalı esnafın beklentisi: arap, gurbetçi ve düğüncü

TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, Temmuz itibariyle Araplar’ın gelmeye başlaması ile 2019 seviyelerini yakalamayı hedeflediklerini söyledi. Direk uçuşlar için çalıştıklarını açıklayan Saraçoğlu, yeni destinasyonlar belirlediklerini de ekledi.
Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım ise Araplar’a seyahat yasağının kalkmasının Bursa’ya olumlu yansıyacağını vurguladı. Çarşıda durgunluk yaşandığını ifade eden Özyıldırım, bu yıl Araplar’ın yanı sıra gurbetçiler ve düğüncülerle ayakta kalacaklarını kaydetti.

Covid19 kısıtlamalarının kalkması ile dünya genelinde olduğu gibi Bursa’da da turizmde hareketlilik bekleniyor. Son olarak Arabistan’ın seyahat yasağını kaldırması Bursa’daki rezervasyon oranlarına yansıdı. Kararın oradaki halk tarafından sevinç ve mutluluk le karşılandığını söyleyen TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, “Bursa ve Yalova’yı çok seviyorlar. 2,5 sene buraya gelememenin eksikliğini yaşadılar. Yasakların kalktığı günün itibariyle rezervasyon talepleri başladı. Orada okullar henüz kapanmadığı için Temmuz başı itibariyle yoğun şekilde Araplar, ülkemizi ve kentimizi ziyaret etmeye başlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

ARAP TERCİHLERİ

Bursalı esnafın beklentisi: arap, gurbetçi ve düğüncü

Başta İstanbul olmak üzere Bursa, Yalova ve Karadeniz Bölgesi’ni ziyaret ettiklerini anlatan Saraçoğlu, üst gelir grubu aileler ve gençlerin de Antalya, Bodrum ve Marmaris’i tercih ettiklerini kaydetti.
Araplar’ın turizme bakış açılarının yeşil, su, alışveriş ve eğlence olduğunu ifade eden Saraçoğlu, lunaparktan, ATV ve ata binmeye kadar süren bir eğlence anlayışlarının bulunduğunu kaydetti.

SPORA ÖNEM VERİYORLAR

Hep aynı yerleri görmekten ziyade farklı turizm bölgeleri konusunda beklentilerinin bulunduğunu aktaran Saraçoğlu, “Sportif turizm faaliyetlerine önem veriyorlar. Ata binme, ATV’lerle gezi, deneyim yapacak aktiviteler istiyorlar. Bursa’da da bunun üzerine hizmet verecek birkaç tane acenta açıldı. Yalnız Bursa’da sportif faaliyetleri yapmak zor oluyor. Valilik izin vermiyor. Bunların da çeşitli geçerli nedenleri var. Belediye Yasaları bunlara müsaade etmiyor. O yüzden de Bursa’dan Sapanca’ya Adapazarı’na o bölgeye kaçıyorlar. O bölgelerde bu aktiviteleri daha iyi yaptıkları için oraları tercih ediyorlar. Biz de yasaların elverdiği takdirde valilik ve kamuoyu ile görüşüp, turistlerin arzularını dile getiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ULUDAĞ VE LONGOZ ORMANLARI

Bursalı esnafın beklentisi: arap, gurbetçi ve düğüncü

Aktivitelerin artmasını sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Saraçoğlu, “Uludağ da yazın çok tercih edilen bir bölge. Orhaneli’deki rafting bizim şu anda en çok pazarlama yaptığımız yeni destinasyonumuz. Longoz ormanlarının alt yapısı biraz eksik ama yine de doğal güzelliklerini görsünler ve Karacabey’e de katkıları olsun istiyoruz” diye konuştu.
İSTANBUL’DAN UĞURLARIZ
Ulaşım konusunda çalıştıklarını anlatan Saraçoğlu, Yenişehir’e direk uçuşlar konusunda birtakım çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Arap Havayolları ile Salamair’i Bursa’ya getirdiklerini söyleyen Saraçoğlu, “Fly Dubai başta olmak üzere başka havayolları ile de temaslarımız sürüyor. Direk uçuşlar Yenişehir’e yapılırsa Bursa merkezli olarak tur programını başlatırız. İstanbul’u da illa görmek istiyorlarsa da İstanbul’dan uğurlarız. Bu şekilde planlama yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bursalı esnafın beklentisi: arap, gurbetçi ve düğüncü

HEDEF 2019 YILI SEVİYESİ

Turizm açısından 2019’un seviyelerine ulaşmayı istediklerini ifade eden Saraçoğlu, “Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yoğun bir Arap akışının olacağını sezinliyoruz, hissediyoruz. Rezervasyonlar da bu yönde yürüyor. Hemen hemen her gün Arap turizmi yapan acentaları arıyorum. Rezervasyon durumları hakkında bilgi sahibi oluyorum. Rezervasyonu yapılıp, seyahati gerçekleşen turistimiz yok. Ziyaretler Temmuz’da başlayıp Eylül ayı ortasına kadar sürer. Okulların açılıp kapanma süresi tatil dönemine denk geliyor” şeklinde konuştu.

OLUMLU YANSIR

Bursalı esnafın beklentisi: arap, gurbetçi ve düğüncü

Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, Araplar’ın Bursa’yı tercihinin yıllardır gayet iyi seviyede olduğunu belirterek, Uludağ’a seyahat ve alışveriş alışkanlıklarının olduğunu söyledi. Her şeye rağmen gelişmelerin olumlu yansıyacağını ifade eden Özyıldırım, “Bu yıl, gurbetçiler ve düğüncülerle ayakta kalacağız gibi görünüyor. İç piyasada alım gücü düşük. Küçük ve ucuz parçalara yöneliyorlar. Gurbetçiler bizi, biraz mutlu edecek. Araplar ve diğer misafirler alışveriş yaptıkça mutlu olacağız. Düğünler dolu dolu olsun istiyoruz. Fiyatlar anormal şekilde değişti, yükseldi. O konuda düğüncüler de ucuza yöneliyorlar. Keşke önümüzü net görebilsek” diye konuştu.

Haberin Devamı

KAFAMIZDA SORU İŞARETİ VAR

Bu yazdan çok ümitsiz olmadıklarını dile getiren Özyıldırım, yaz sonu için kafalarında soru işareti bulunduğunu aktardı. Enflasyon ve dövizdeki hareketliliğin durmasını beklediklerini söyleyen Özyıldırım, “Esnaf bu enflasyonist dönemde bir şey anlamıyor. Kasaya giren para nominal değer olarak ikiye, üçe katlamış ama satın alma kar oranı düşmüş. Misal eskiden 5 toplayıp, 2 kazanıyorken, şimdi 15 toplayıp, 3 kazanıyoruz. Oranlara bakar mısınız?” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları