Burkay çip krizinin boyutunu açıkladı:İhracatta kayıp 2 milyar $’ı geçti

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, olağanüstü gelişmelerin bazı sektörlerde çip krizine neden olduğunu belirterek, “Otomotiv sektöründe yaşanan çip krizi, Bursa’da 2 milyar doların üzerinde bir ihracat kaybına yol açtı” dedi.

Haberin Devamı

Burkay çip krizinin boyutunu açıkladı:İhracatta kayıp 2 milyar $’ı geçti
Son yüzyılın en büyük sağlık krizi olarak nitelenen salgınla geri dönüşü olmayan bir değişim sürecinin de başladığını söyleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, bu sürecin Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında bulunan otomotiv endüstrisinin üretim ve ihracatını sınırlandırdığını kaydetti.
Dünyanın 2020 yılının başından bu yana koronavirüs salgını nedeniyle başta sağlık, sosyal yaşam ve iktisadi alan olmak üzere sancılı sınamaları ve belirsizliklerle dolu meşakkatli bir süreci deneyimlediğini ifade eden Burkay, olağanüstü gelişmelerin bazı sektörlerde çip krizine neden olduğuna işaret etti. Türkiye’nin 2021 yılı ihracatının 225 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Burkay, bunu sağlayan 3 ana sektörden birisinin otomotiv olduğunu belirterek, “Otomotiv endüstrisi geçen yıl 30 milyar dolara yakın ihracat ve 1 milyonu aşan araç ihraç etti. Buna karşın 2021 yılında Bursa iş dünyası olarak 2 milyar doların üzerinde ihracat kaybı yaşadık. Otomotiv sektörünün tamamında ise 4,5 milyar dolarlık bir kayıp söz konusu. Bunun ana nedeni ise çip krizi. Çip krizinin olumsuz etkileri bu yılın ilk çeyreğinde de sürüyor. Yılın ilk 3 ayında otomotiv endüstrisi ihracatımız yaklaşık yüzde 3 düşüşle 7,5 milyar dolar oldu. Hem maliyetler artıyor, hem de ciddi anlamda üretim ve ihracat kayıpları yaşıyoruz. Otomotiv endüstrisi ile beyaz eşya ve bütün elektronik kompanentlerde de yaşanan çip krizinin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor” dedi.

Haberin Devamı

EN ÖNEMLİSİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Küresel ekonominin yüzde 4’ünü tek başına oluşturan otomotiv endüstrisinin, çip sorunu, hammadde fiyatlarındaki hızlı yükselişler, küresel üretimdeki daralma, Rusya-Ukrayna savaşının fiyatlar ve hammaddede üzerinde oluşturduğu ek baskı, emisyon kriterlerinin getirdiği tehdit ve değişim ortamında geleceğe uzanmaya çalıştığını kaydeden Burkay, “Sürdürülebilirlik sektörün en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de dijitalleşmeye hem geçtiğimiz dönemde, hem de pandeminin getirdiği zorunluluklar ile beraber, çok daha fazla önem verilmeye başlandı. Sektörde yaşanan dijital dönüşüm, mobilitenin artık dijital tabanlı olmasını sağlıyor. Gelişimin hızı, yakın gelecekte çok daha farklı bir otomotiv sektörüyle karşılaşmamıza imkan oluşturacaktır. Kısacası sektörde oyunun kuralları yeniden belirleniyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

TOGG İLE YENİ HEDEFLER

Türkiye’nin yerli ve milli otomobil projesi TOGG’u elektrikli üretilerek, geçmişin veya bugünün değil, doğrudan geleceğin teknolojisine uzanacağını belirten Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fikri ve sınai hakları ülkemize ait olan TOGG ile tüm dünya, rekabetçi bir Türk markasıyla tanışacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ilişkin yaptırımların masada olduğu bir süreçte küresel ölçekte temiz ve çevreci bir markayla yer alacağız. Elektrikli otonom ve ağ bağlantılı teknolojilerin liderliğinde yeni üretim modelleri ortaya çıkıyor. İhracat şampiyonu otomotiv endüstrimiz de bu değişime adapte olacak. Yapay zeka her alanda olduğu gibi otomobillerde de giderek öne çıkıyor. Türkiye’nin Otomobili Projesi’ndeki teknoloji birikimimiz diğer pek çok sektörün de ateşleyicisi olacak. Sanayimiz tüm unsurlarıyla bir sonraki çağa şimdiden hazırlanmış olacak. Seri üretime geçtiğimizde, Avrupa’nın klasik olmayan, doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modelinin sahibi olacağız. Ülkemizin otomotiv pazarında kalite algısını daha da yukarı taşıyacak olan TOGG, Bursa’mızın ihracatta yeni hedeflere ulaşmasında önemli bir paya sahip olacak.”

Haberin Devamı

BURSA KATKI SAĞLAYACAK

Bursa’nın, gelişmiş imalat altyapısını ve yan sanayisini ileri teknolojiye evirerek, gücünü Türkiye’nin milli otomobil üretiminde de en iyi şekilde hissettireceğini vurgulayan Burkay, “Bu konuda özellikle BUTEKOM çatısı altında faaliyete geçirdiğimiz İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi ile mikromekanik ve mikroelektronik alanlarda Bursa’mıza kazandırmaya hazırlandığımız mükemmeliyet merkezlerimiz, yerli otomobilimizin teknolojik donanımlarının geliştirilmesi ve otonom sürüş yazılımlarında çok önemli rol oynayacak. Otomotiv endüstrisinin araç ağırlığını ve yakıt tüketimini azaltacak, bununla birlikte karbondioksit emisyon standartlarıyla uyum sağlayacak çözüm arayışlarını kompozit alanında sürdürmekteyiz. BUTGEM’de AB destekli ‘Yeni Nesil Araç Teknolojileri Sektörel Mesleki Eğitim ve Öğretim Yeterlilik ve Geliştirme Merkezi’ projemizle de elektrikli, hibrit, otonom araçlar ve araç elektroniği konularında sektörümüzün ihtiyaç duyduğu nitelikle insan kaynağının geliştirilmesinde de önemli bir rol üstleneceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

MEKANSAL PLANLAMAYI HIZLANMALI

Türkiye’nin yeni konjonktürde çok avantajlı bir konumda olduğuna dikkat çeken Burkay, “Tedarik yapısının değişmesi ve özellikle lojistik maliyetlerin ciddi anlamda artması, ülkemize pozitif yansımaya başladı. Bizim en önemli pazarlarımız arasında bulunan Avrupa Birliği ülkelerinde sevkiyatlarımızı hızlı gerçekleştirebilmemiz ve talepleri hızlı karşılayabilmemiz ülkemizi bir adım öne çıkardı. Küresel ekonomide ciddi bir talep var. Bu yatırımlar için de fiziki alanlara ihtiyaç var. Bu nedenle Güney Marmara Havzası başta olmak üzere yeni üretim alanları için mekânsal planlamayı hızlı bir şekilde yapmamız gerekiyor” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları